Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

http://ekowap.pl/ofe...gran-extra.html

co ciekawe kosztuje 580zł/t brutto - może to jest to rewelacyjne wapno granulowane, o którym traktował od początku Agronom Kujawy! za te pieniądze warto je zastosować przedsiewnei w niewielkiej dawce

tutaj widzę również wapno tlenkowo magnezowe (60% CaO i 20% MgO) http://allegro.pl/najtaniej-wapno-nawozowe-tlenkowe-i-weglanowe-i4377485512.html

taki skład bardzo mi odpowiada, może przerzucę się na wapno tlenkowe

Edytowane przez kissmy...
Opublikowano

u mnie na gospodarstwie, ceny netto:

dlg wapno 07 (75% CaCO3???, reaktywność80-90%) 140zł/t,

dolomit import (50% CaCO3??? + 15% MgO, reaktywność 40-50%) 150zł/t,

kujawit 05 85zł/t,

morawica 04 115zł/t,

radkowit 05 115zł/t,

siewierz 05 135zł/t,

morawica wychodzi najkorzystniej, chyba że uda mi się znaleźć kujawit premium w dobrej cenie

Jak daleko masz do Kieleckiego ze Radkowit taki drogi?

Opublikowano

http://ekowap.pl/ofe...gran-extra.html

co ciekawe kosztuje 580zł/t brutto - może to jest to rewelacyjne wapno granulowane, o którym traktował od początku Agronom Kujawy! za te pieniądze warto je zastosować przedsiewnei w niewielkiej dawce

tutaj widzę również wapno tlenkowo magnezowe (60% CaO i 20% MgO) http://allegro.pl/na...4377485512.html

taki skład bardzo mi odpowiada, może przerzucę się na wapno tlenkowe

te tlenkowo magnezowe aż zbyt piękne żeby było prawdziwe...

nie wiem może się mylę...

Opublikowano

Namawia mnie gościo na pył z dolomitu po 90zł tona. Tylko że w tamtym roku miał być też pył a było to jak gruby żwir tylko że cena była 75zł więc to za 90zł może i będzie pył,podobno ma być jak mąka. Miał ktoś to?

Opublikowano

granulat 300 zł/t w BB, 60zł podsuszana kopalina - w poniedziałek tam podjadę i zobaczę jak to wygląda po uruchomieniu przesiewacza

Kolego a to za 60 zł to jest tam w tej firmie OMG Wapniak Kornicki? Czy jakas inna jeszcze jest w okolicy?

Opublikowano

karol kreda nie zadziałała?

Nie mam pojęcia jak by zboże wyglądało gdybym jej nie rozsiał :) Po żniwach zrobię badania i zobaczymy, wiem że na tym polu w tamtym roku to nawet owies robił się żółty a pszenżyta ze dwa lata temu to ojciec prawie nic nie ukosił. A u mnie po rozsianiu dolomitu i wapna weglanowego po żniwach oraz późną jesienią 2ton kredy plon zapowiada się nie źle ale zobaczymy już nie długo.

Opublikowano

Nie ma co panikować oby wogóle zadziałał. W jeden rok to wszystkiego się nie da zrobić to jest pewne. Ciekawe ile czasu te dwie tony kredy będą działać jeśli działają.

Opublikowano (edytowane)

aro1975 dzieki za informacje. Jeszcze się zapytam, jeździłeś może to oglądać albo kupowałeś? Bardzo sypkie to jest, dało by rade rozsiać lejkiem?

Edytowane przez email9
Opublikowano

Zwykłej kredy nie da rady. Jedynie motylem z taśmą, ale to i tak ktoś musi siedzieć na nim i szpadlem dźgać.

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez e1leex
Opublikowano

aro1975 dzieki za informacje. Jeszcze się zapytam, jeździłeś może to oglądać albo kupowałeś? Bardzo sypkie to jest, dało by rade rozsiać lejkiem?

nie byłem gościu pojechał na wczasy, ma wrócić po 14.07 to podjadę i zrobię foto, ale lejkiem tego nie rozsiejesz - tylko RCW

Opublikowano

na farmerze dzis artykuł o wapnowaniu, kilka wskazówek kiedy i jak stosować wapno:

http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/najlepsze-terminy-na-wapnowanie,51694.html

Opublikowano

orientuje się może ktoś ile kosztuje samochód wapna w Morawicy zamawiany bezpośrednio u nich?? bo ja kupowałem przez pośrednika i wychodzi 105zł/t netto, więc trochę drogo, chciałbym zobaczyć ile oni przycinaja na pośrednictwie bo pewnie nie mało

Opublikowano

troszke drogo licza. wapno jesli dobrze pamietam to 25-28zł w morawicy niechby nawet 30 netto do ciebie jest 420km. Liczac w jedna strone za transport około 1500zł co daje przy 25t 60zł/t. Bardzo możliwe ze licz transport pusto pełno ale przy 400km to by było troszke chore :) według mnie u ciebie powinno kosztowac max 90 netto

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez e1leex