Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak robiłem ja piszesz rozrzutnik jednoosiowy z dwoma walkami poziomymi wapno jest drobne i cięzkie czym więcej wody tym cięzsze w 1m3 koło 1.5 do 2 ton spiesz tyle żeby dało radę spychać i na ile koła ci pozwalają zestawu nie ważyłem ale metodą prób i błedów sobie ustawiałem pod siebie

Opublikowano
5 godzin temu, tomek73 napisał(a):

Właśnie YT. Wszędzie zawsze mówili dawać po 4-5 ton max, i tak się to utarło po dziś dzień,  ale przy PH 4 to nie podziała tak jak powinno. 4 tony jest dobre co 3-4 lata na podtrzymanie PH, nie na interwencję, którą ty masz przy 4 ph. 

Blokuję sie Fosfor i Potas, będzie problem z pobraniem,  ale pod warunkiem że bedziesz miał PH powyżej 7, a tobie to nie grozi. 

Przetestowałem te tematy i teraz wiem że jak jest poniżej 5 PH to wale przynajmniej 8 ton jednorazowo. Pare pól już tak wyciągłem w ciągu jednego roku, co  wszyscy experci i  z YT  mówią że to nie możliwe. 

Tam gdzie miałem place co nic nie rosło to jeździłem po 4-6 razy rozrzutnikiem i na drugi rok place znikały, więc podawałem po 20 ton spokojnie, takie pole po sąsiedzie wziołem co kosiłem mu 1,5 tony  pszenicy z ha a na drugi rok ja ukosiłem 3,7 tony rzepaku na tym polu.  

Lepiej kup rozrzutnik za 5-6 tys po wysianiu sprzedaj go niż masz kupić granulat. Taniej Ci wyjdzie. 

Krótko moje zdanie wypraktykowane nie raz. Chcesz dobrze i szybko jednorozowo sypać po 10 ton na hektar dobrego wapna węglan, na placach podwójnie, lepiej kreda, zaorać pługiem i za rok minimum 6  powtórzyć, wtedy podniesiesz sie z tych 4 PH.

Podstawa wapno dobrze rozdrobnionę, jak grube to odpóść te wapno. 

Polecam Nord Calc, 2 razy stosowałem standart i było ok, ale 30 km ode mnie zmienili młyny i zaczeli bardzo dobrze mielić i Wojcieszów zaczynał  działać praktycznie od razu, bo jak mielili na grubo to po 3 latach zaczynało działać. 

Przy tych 4 ph co masz musisz walnąć dawkę konkretna. 

kredy lepiej tej dawki 4 ton nie przekraczać , jest zbyt szybko działającym nawozem , dolomit można dać wiekszą dawkę . zmiana życia biologicznego musi odbywać sie powoli . u mnie 3 tony kredy na ha . czyli około 1,5 tony czystego składnika podnosiło ph o 1 stopień ale też szybko sie wypłukuje na piaskach 

Opublikowano (edytowane)

Podaj Celownik z jakiego jestes powiatu to możę ktoś z forum pomożę ogarnąć rcw , często ci co wożą wapna w ofercie maja wyporzyczenie siewki 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

a ile Masz km do tego wynajmu z linka co podałem ? NIERAZ LEPIEJ JEST WYNAJĄĆ raz na 3 lata niż omijać , konserwować a i jeszcze garaż stawiać 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

nieraz takie sieciówki typu Agrolok mają ciekawe oferty na wapno luzem , wapno z magnezem dobrze rozdrobnione na piaski było by idealne te 3-4 tony rzucić na ha .więc jedną siewke na ha . i ja bym poszedł tą drogą przy amatorskim gospodarowaniu , magnez ma dwa razy większe działanie odkwaszające niż wapno 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
48 minut temu, jarecki napisał(a):

nieraz takie sieciówki typu Agrolok mają ciekawe oferty na wapno luzem , wapno z magnezem dobrze rozdrobnione na piaski było by idealne te 3-4 tony rzucić na ha .więc jedną siewke na ha . i ja bym poszedł tą drogą przy amatorskim gospodarowaniu , magnez ma dwa razy większe działanie odkwaszające niż wapno 

A tu kolega  tomek wyzej pisal ze na takie zakwaszenie jak u mnie  tylko kreda lub weglan, zadnego dolomitu. 

Opublikowano (edytowane)

zarówno Ty i ja jesteśmy amatorami  , Tomek to zawodowiec i ma inne oczekiwania nie będziesz uprawiał ani przenicy , jęczmienia i rzepaku a to rosliny które wymagają PH uregulowanego , z ph 4 na piasku trzeba wychodzić powoli dobrze zmielony dolomit z magnezem przy jednym rcw na ha . podniesie ph o 0,5-0,7 w ciągu dwóch lat i za dwa lata kolejna dawka , co z tego jak dasz krede a nie starczy na magnez a z tym była tragedia u Ciebie jak pamętam , tylko warunek ma być dobrze zmielony  i w tym momencia przydał by się Agrest ze swoją wiedzą         Nawet w zaleceniach ze stacji badań miałęś CO2 + MAGNEZ jak pamiętam a nie samo wapno 

zresztą wpisz sobie w gogle ,, wapnowanie slabych gleb '' i AI zebrało informacje 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Jak masz lekkie gleby dolomit jest dobry stabilizuje długo działa radkowit premium też jest dobry ale drogi chcesz szybkich efektów to kreda z drugni czy innych lokalizacji w tym roku pod oziminy zostaje  kreda granula po żniwach na ściernisko i pod jare daj węglan Morawice czy coś podobnego  na iły to i tlenek dawałem i było dobrze. I z mojego doświadczenia węglanu dużych dawek się nie bój na Rędzinach w podglebie masz kilka tysięcy ton skały takiej jak mielą i rośnie tam pięknie

Edytowane przez Grab12
  • Like 1
Opublikowano

3,73 cao to jest przeszło 7t węglanu na hektar razy niecale 6 42t, to nie całe dwa auta, jedno w tym roku na już drugie w przyszłym, ja swego czasu kosem siałem a ładowałem cyklopem, te 1,5t kredy to lepeij zainwestować w korn.kali masz, K , mg, so3 , ja biorę zawsze z bukowej bo znajomy stamtąd wozi 170km za auto 2600 w zeszłym roku a w tym mi mówił jakas modernizacją i lepsze zmielenie mają

kos albo motyl, minikoparka bez operatora do załadunku, auto sypkiego a za reszte mg i reszte kupisz

• Like 1
Opublikowano

W tym roku juz sie nie wyrobie. Ale o aucie na przyszly rok bede myslal . I potem w kolejnym roku znowu cale auto czy dac przerwe rok? Wezme chyba radkowit standard. 

Teraz mam juz zamowiona granule dobromira 6t. Pokrosze poplony 1t/ha i po 15 listopada wszystko talerzowka lekko w glebe. 

Nie uda sie rcw zalatwic to zwyklym rozrzutnikiem rozwale z domieszka slomy xd ( akurat musze sie pozbyc starej zalegajacej jeszcze co byly tzw. snopki)

Opublikowano (edytowane)

czytalem ze jest problem z rosianiem tego pyłu bo byłbym skłonny kupić (przestudiowałem ten wątek ostatnie 2lata wstecz). Warunki muszą być ideolo a ja tylko weekendami jestem.

A powiedzcie jeszcze teraz moge sypnąć tego dobromira na pszenżyto poglownie - skorzysta coś ono z niego wiosną? na tej działce też bida z ph bo 4,2 . Dawałem polifoske 6 200kg przedsiewnie.

image.png

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano
16 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

Zapisalem sobie kontakt bo widze tez jest transport. '60tka 40km nie pojade :)

Jeszcze ogarnac uczciwego dostawce wapna i mozna dzialac po zniwach

Po 2-3 dniach jest wapno na polu dosłownie, mi na drugi dzień przywieźli w żniwa, choć przedstawicielka mówiła o tygodniu, sam byłem zdziwiony. 40 km 360 spokojnie można jechać, to blisko,  ale jak jest transport to lepiej się dogadać. Sąsiad też miał taki dylemat jechać 60 kilometrów po kombajn Anne, po zapoznaniu się z ofertami  za transport wsiadł w ciagnik  i sam pojechał. U mnie było podobnie 170 kilometrów na kołach czy 5 zł/km x 2 , ciągnik spalił mi z 50 litrów. 

Opublikowano
10 minut temu, tomek73 napisał(a):

40 km 360 spokojnie można jechać, to blisko,

do znajomego nieraz 10-15km jade tym wyjcem to qrwicy idzie dostac bez słuchawek a dłuuuży sie jak pierun. 80km to chyba bym cały dzien jechał :). Lepiej dać za transport. 

do kopalni radkowice wg google maps mam 140km (w 1str.) ile moze wynieść brutto taka wanna (pi razy oko, o wyceny bede pytał w stosownym czasie firme)? 

Opublikowano

Ja jestem z centrum i brałem Radkowit przez OSADKOWSKIEGO to wyszło 3200 brutto za auto. Tak dla przykładu. 

U Ciebie pewnie będzie taniej jak masz bliżej do kopalni.