Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, Grab12 napisał(a):

Rozsiewacz  kos kłos motyl wszystkie taśmowe rozrzucą sypkie wapno ja mimo wszystko byłbym samowystarczalny kupujesz raz i masz i zamówić łodke wapna z najbliżej twojej lokalizacji ale rób jak uważasz narobić się trzeba bo wysiałem 36 ton kosem ale oszczędziłem kupę kasy

w kosie nie wieszało Ci się ?  czy stał drugi i kijem myrdał jak u mnie za dawnych czasów?

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

No i ile tego CaO więcej będzie 2-3 % ?? Warto płacić 3x więcej ??

Ja nie mówiłem czy warto tylko stwierdziłem ze np kreda granulowana będzie miała więcej CaO w tonie niz luzem

I nie przesadzajmy 3x niema różnicy w cenie, wyjdzie 2x gdzieś. 

39 minut temu, Grab12 napisał(a):

Rozsiewacz  kos kłos motyl wszystkie taśmowe rozrzucą sypkie wapno ja mimo wszystko byłbym samowystarczalny kupujesz raz i masz i zamówić łodke wapna z najbliżej twojej lokalizacji ale rób jak uważasz narobić się trzeba bo wysiałem 36 ton kosem ale oszczędziłem kupę kasy

A czym to ładowałeś? 

Opublikowano

nie ma właściwie o czym dyskutować ,na pewno taniej wyjdzie luzem ,ale trzeba mieć czym załadować i czym rozrzucić ,jeśli można gdzieś pożyczyć w okolicy to super rozwiązanie ,jeśli natomiast nie ma jak tego ugryżć to trzeba się ratować granulowanym

bo prawda też taka że jak dla kilku ha  wapnowania nikt nie będzie browaru kupował jak chce się piwa napić

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Może i stan nie jest rewelacyjny, ale kilka naczep spokojnie jeszcze rozwiezie, a po tym czasie zarobi na remont. Jakieś 40t wapna sypkiego zamiast w BB i koszt rozsiewacza zwrócony... A zawsze można jeszcze wypożyczać za kilka stówek dziennie.

https://www.olx.pl/d/oferta/rozsiewacz-rcw-3-CID757-ID17XNc2.html

Też już go widziałem na olx , żeby było bliżej byłby mój ale 460 km w jedną stronę 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Ja nie mówiłem czy warto tylko stwierdziłem ze np kreda granulowana będzie miała więcej CaO w tonie niz luzem

I nie przesadzajmy 3x niema różnicy w cenie, wyjdzie 2x gdzieś. 

A czym to ładowałeś? 

C 330 tur dwie łychy  nadstawki z desek zrobiłem. wapno suche prosto z pod taśmy bo kolega mi ciężarówką przywiózł przykryłem folią trochę się kurzyło najlepiej się sieje lekko wilgotne. Teraz mam ładowarke łycha 0.8 M3 to rogiem bym nabrał i na raz pełno i odjazd minus łopatki miałem jakieś dorabiane to porobiły się w nich dziury ale co się dziwić jak tyle towaru takim archaicznym sprzętem poszło

Opublikowano

Wapno granulowane jest suche i jest mokre. Z lepszych firm np. Polcalk czy Nordcalk są suche granulki jak Polifoska. 

Miałem nie raz takie tanie od prywaciarzy co na OLX się ogłaszają to mokre jak gnój było, że się zawieszało przy wysiewie. 

Musiałem w tym roku czekać na wypożyczenie rozsiewacza do sypkiego wapna a wiatr mi pasował dzień  wcześniej przy chałupie sąsiada, żeby jej nie zakurzyć. Wziąłem więc kosa od kolegi żeby zrobić koło domu sąsiada - to dobrze szło ale jak masz pół hektara. Jakbym miał tym cały samochód rozwieźć to się można za...ać.

Opublikowano

Dobra, cos trzeba zamowic na dniach zeby roku nie zmarnowac. Znajac ph z powyzszych tabeli i zakladajac ze to wapnowanie trzeba rozlozyc na pare lat, doradzcie z ponizszych:

Wapniak kornicki ( kreda) 520zl/t:

http://www.kzkkornica.pl/produkty/wapniak-kornicki/

Wapno dobromir 490zl/t:

https://dobromir.eu/nawozy/dobromir-wapno-progresywne/

Turbo calc premium 440zl/t:

https://www.agrokorkus.pl/turbo_calc_premium.html

Opublikowano

Jeśli miałbyś możliwość to dobrze byłoby wziąć próbkę każdego i sprawdzić jak rozpuszcza się w słoiku z wodą. Najszybsza w działaniu będzie kreda z Kornicy, w kolejnym roku mógłbyś sypnąć dobromira na podtrzymanie pH.

Opublikowano
33 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

A ja bym na twoim miejscu kupił rcw 

to nie takie łatwe jak się wydaje ja szukam już ze dwa lata czegoś dobrego i w rozsadnej kasie około 7 tys  no i max do 200 km i ciężko 

Opublikowano
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

to nie takie łatwe jak się wydaje ja szukam już ze dwa lata czegoś dobrego i w rozsadnej kasie około 7 tys  no i max do 200 km i ciężko 

Patrzylem swego czasu rcw w okolicy i tez zrezygnowalem. Same odpicowane od handlarza za 10-12k no i daleko ( dochodza koszta lawety). Potem przyszedl program ochrona srodowiska i jakby nie to parcie na punkty to wzialbym lisickiego  nowego cos kolo 32k wtedy byl. Jako ze trzeba bylo punktow narobic pozostal motyl klos 600l cos za 8k + tam inne maszyny z innych kategorii. 

Opublikowano
2 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

Dobra, cos trzeba zamowic na dniach zeby roku nie zmarnowac. Znajac ph z powyzszych tabeli i zakladajac ze to wapnowanie trzeba rozlozyc na pare lat, doradzcie z ponizszych:

Wapno dobromir 490zl/t:

turbo calc: Granulometria: 97% (m/m) przechodzi przez sito o rozmiarze oczek 1mm

to chyba będzie się najgorzej siało, kornica i dobromir 2-6 mm.

Opublikowano

w sensie ze  za drobne? Trzymałem je w reku (sąsiad miał worek) to taka regularna kulka wielkości rzepaku koloru niebieskawego (?) kornice znowu ja mialem rok temu to faktycznie grube bardziej 6mm niz 2mm. Dobromira nie widzialem i chyba je wezme teraz na próbe. A parametrowo ktore waszym zdaniem najlepsze w tej swojej cenie?

10 godzin temu, jarecki napisał(a):

Trzeba często przeglądać olx bo nieraz jest w dobrym stanie w przyzwoitej cenie ale to takie szybko się sprzedają rcw 

co jeżdze po okolicy to tylko raz w życiu widziałem że ktoś jechał z RCW, wtedy juz sie interesowalem wapnowaniem to wiedzialem co to jest, a jeszcze rok do tyłu musiał bym pytać znajomych rolników XD. U mnie wapnowanie nie w modzie- dlatego mam takie parametry gleby jakie mam. Ludzie pod warzywa worek-dwa kupia i recznie rozsieja.

Dodam sobie do obserwowanych i moze cos wychwyce za rok dwa (lub marketplace).

Opublikowano
13 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

Wapno dobromir 490zl/t:

Widzę że kasa Cię swędzi żeby wydać, a  nie koniecznie dobry efekt  z tego będzie. 

Dobra rada to kup 2 samochody wapna węgalanu, a lepiej  kredy, nic innego, żaden dolomit. Poszukaj rozsiewacza u pobliskich rolników, lub najmij usługę i te dwa samochody,  500-600 za samochód zapłacisz z załadunkiem,  wysyp jednorazowa na te twoje 6 ha, po około 10 ton na hektar. Dopiero będziesz miał dobry efekt i praktycznie natychmiastowy.

Zaorz i za  rok powtórz to samo, ale może z 5-6 ton/ha

Teraz późno ale są firmy że wypożyczaja rozsiewacze i dowożą z 200 km, U mnie tak gość kupił, miał 15 rozsiewaczy. 

Masz tak zapuszczone PH że tylko dawka bardzo duża da Ci efekt.

Dwa lata temu wziołem w  dzierżawe pole 2 klasy, posiałem rzepak i prawie nie powschodził, przeorałem na wiosnę i dałem po 13 ton jednorazowo pod kukurydzę, węglanu z Wojcieszowa, kukurydza sypneła 12 ton a po zaoraniu pod pszenicę,  dałem na jesień drugie 13 ton na hektar.

Więc w jednym roku na 1 ha wysypałem 26 ton wapna 50% na 1 hektar.

W tamtym roku jeszcze po 6 ton dałem na to pole.

I w tym roku mam fajny rzepak na tym polu. 

• Like 2
Opublikowano

nie znam sie dlatego wczoraj posłuchałem ekspertów z YT i każdy mówił że rocznie max 4t mozna rozsypac bo uwstecznianie czy coś. chyba ze jest orka to na sciernisko jakies tam wapno dac, potem orka i znowu inne wapno/krede na to dac, to wtedy mozna wiecej niz te 4t i rok ma się do przodu. Ci sami eksperci prawią żeby takie zakwaszenia rozłożyć na pare lat do przodu a nie na hura. 

Jakby to było takie latwe jak piszesz to z mila checia bym tak zrobił ale do 5ha nikt 200km nie przyjedzie a w okolicy bida z usługami i nie zaglebie rolnicze (w sensie brak obszarników a drobne hobbystyczne gospodarstwa po 5-10ha), tu nawet jak sa żniwa to podjedzie 1-2 kombajny i ludzie głupawki dostaja bo jak nie pokosza w pierwszej kolejnosci to dramat.

Ps. hałdę wapna na polu to dopiero tu na AF zobaczyłem, w realu żadnej XD .   

Godzinę temu, tomek73 napisał(a):

wapna węgalanu, a lepiej  kredy, nic innego, żaden dolomit.

ktory z tych co podałem to dolomit?

Opublikowano
9 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

w sensie ze  za drobne? Trzymałem je w reku (sąsiad miał worek) to taka regularna kulka wielkości rzepaku koloru niebieskawego (?) kornice znowu ja mialem rok temu to faktycznie grube bardziej 6mm niz 2mm. 

Tak ale to tylko z opisu taki wniosek. Jeżeli miałeś to w łapie to masz jakiś pogląd czy to będzie upierdliwe w stosowaniu czy nie. Zagadnij somsiada czym to wysiewał i jak szło. 

Opublikowano

Właśnie YT. Wszędzie zawsze mówili dawać po 4-5 ton max, i tak się to utarło po dziś dzień,  ale przy PH 4 to nie podziała tak jak powinno. 4 tony jest dobre co 3-4 lata na podtrzymanie PH, nie na interwencję, którą ty masz przy 4 ph. 

Blokuję sie Fosfor i Potas, będzie problem z pobraniem,  ale pod warunkiem że bedziesz miał PH powyżej 7, a tobie to nie grozi. 

Przetestowałem te tematy i teraz wiem że jak jest poniżej 5 PH to wale przynajmniej 8 ton jednorazowo. Pare pól już tak wyciągłem w ciągu jednego roku, co  wszyscy experci i  z YT  mówią że to nie możliwe. 

Tam gdzie miałem place co nic nie rosło to jeździłem po 4-6 razy rozrzutnikiem i na drugi rok place znikały, więc podawałem po 20 ton spokojnie, takie pole po sąsiedzie wziołem co kosiłem mu 1,5 tony  pszenicy z ha a na drugi rok ja ukosiłem 3,7 tony rzepaku na tym polu.  

Lepiej kup rozrzutnik za 5-6 tys po wysianiu sprzedaj go niż masz kupić granulat. Taniej Ci wyjdzie. 

Krótko moje zdanie wypraktykowane nie raz. Chcesz dobrze i szybko jednorozowo sypać po 10 ton na hektar dobrego wapna węglan, na placach podwójnie, lepiej kreda, zaorać pługiem i za rok minimum 6  powtórzyć, wtedy podniesiesz sie z tych 4 PH.

Podstawa wapno dobrze rozdrobnionę, jak grube to odpóść te wapno. 

Polecam Nord Calc, 2 razy stosowałem standart i było ok, ale 30 km ode mnie zmienili młyny i zaczeli bardzo dobrze mielić i Wojcieszów zaczynał  działać praktycznie od razu, bo jak mielili na grubo to po 3 latach zaczynało działać. 

Przy tych 4 ph co masz musisz walnąć dawkę konkretna. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 27.10.2025 o 10:30, Grab12 napisał(a):

Rozsiewałem rozrzutnikiem do obornika na spód kładłem słome tak rozwiozłem

mógłbyś rozwinąć tą myśl? da sie pyliste normalnym rozrzutnikiem do obornika bez przerabiania np jak kolega @jaco512 wrzucił ?

44 minuty temu, tomek73 napisał(a):

Lepiej kup rozrzutnik za 5-6 tys po wysianiu sprzedaj go niż masz kupić granulat. Taniej Ci wyjdzie. 

mówisz o RCW czy zwykłym obornikowym?

W tym roku już rzuce granule bo inaczej sie nie wyrobie, zawsze cos pomoże. a w przyszłym faktycznie moze pyliste by sie rozeznał w rynku. 

Ktoś Radom-Zwoleń- Kozienice kojarzy dostawce?

Opublikowano
Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

mógłbyś rozwinąć tą myśl? da sie pyliste normalnym rozrzutnikiem do obornika bez przerabiania np jak kolega @jaco512 wrzucił ?

mówisz o RCW czy zwykłym obornikowym?

W tym roku już rzuce granule bo inaczej sie nie wyrobie, zawsze cos pomoże. a w przyszłym faktycznie moze pyliste by sie rozeznał w rynku. 

Ktoś Radom-Zwoleń- Kozienice kojarzy dostawce?

Taśma spycha na szerkość rozrzutnika słoma na spód żeby schodziło 27 ton radkowitu standart tak rozwiozłem raz przy razie wychodziło koła 9 ton na ha ladowałem turem do połowy burt. magnez i pH git widziałem też przystawki napędzane hydraulicznie dwa talerze montowane z tyłu i rzucało szerzej są filmy na YouTube posuw taśmy obroty i bieg dopasowujesz w zalezności ile masz towaru

Opublikowano
2 minuty temu, Grab12 napisał(a):

słoma na spód

zebysmy sie zrozumieli- wyścielałeś słomą podłogę rozrzutnika i na to dopiero wapno sypałeś do połowy burt? ile ton wtedy wychodzi przy jednym zaladowaniu?