Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 14.03.2025 o 20:07, Agrest napisał(a):

Normalne w produktach garażowych.

Odmiana 04 sklejona w granulat. 

Oczywiście to nabijanid klienta w butelkę.

Raz juraka kupiłem , nie najtańszy a też kupa gruzu na dnie.

No granulowana tylko kreda albo tlenkowe.

Opublikowano
W dniu 15.03.2025 o 09:10, ViveN napisał(a):

Ciulowy poziom zmielenia w produkcie za 400zl/t+ raczej nie do przyjecia.

Ta kamyki na dnie to wyglądają grubo nawet jak na zwykłe wapno niegranulowane.

Może Pan napisać od jakiego producenta to wapno? Jaki produkt?

Jaka kategoria produktu jest podana na opakowaniu? PFC2? Czy jakaś odmiana wapna, np 04 albo 05?

Niektóre podejrzane firmy do dziś piszą, że produkt to np "Wapno G.1.1...". Klasyfikacja z typami wapna G1 to z przed dobrych kilku lat, te przepisy są od dawna nieaktualne.

Ja tylko podpowiem, żeby sprawdzić czy na worku jest podana np reaktywność rzędu 90-95%.

Wapno z takimi kamykami nie będzie miało 90% reaktywności.

Można zrobić badanie w OSCHR i jak wyjdzie mniej niż podane na worku to jest powód do reklamacji i żądania wymiany towaru na pełnowartościowy.

Opublikowano

Panowie mam takie pytanie czy można podać wapno granulowane przed siewem kukurydzy w dużych ilościach rzędu 3,4 t/ha czy dopiero na jesień  ?, zrobiłem badanie gleby i odczyn ph jest poniżej 5,

Opublikowano
2 godziny temu, bartek1992 napisał(a):

Panowie mam takie pytanie czy można podać wapno granulowane przed siewem kukurydzy w dużych ilościach rzędu 3,4 t/ha czy dopiero na jesień  ?, zrobiłem badanie gleby i odczyn ph jest poniżej 5,

Teraz te wapno nie ma żadnego sensu, realnie zacznie odkwaszać dopiero na jesieni więc możesz sobie odpuścić 

Opublikowano

Dodać należy że duża ilość wapna plus mocznik może skutkować wytrąceniem amoniaku który nie musi ale może uszkodzić siewki kukurydzy.

Opublikowano
40 minut temu, Agrest napisał(a):

Dodać należy że duża ilość wapna plus mocznik może skutkować wytrąceniem amoniaku który nie musi ale może uszkodzić siewki kukurydzy.

Tak z ciekawości, dotyczy to tylko kukurydzy? Robiłem tak samo pod owies, 3-4 tony wapna radkowit i 150kg mocznika i potem siew, nic się złego z siewkami nie działo 

Opublikowano

Każdej siewki.

Ale to tylko w sprzyjających warunkach. Chyba przy wysokiej temperaturze i w pierwszej kolejności  bodaj dla wapna tlenkowego

Opublikowano

Ja tak sieje często co prawda zazwyczaj pod oziminy i nic się nie dzieje przynajmniej po zwyķłym węglanowym wapnie nie zmielonym na pył. Wydaje mi się że większy pożytek niż danie wapna pod orkę i potem to leży na dnie

Opublikowano
W dniu 13.04.2025 o 13:34, bartek1992 napisał(a):

Lepiej weglan z 6-10 ton. Ja tak w tamtym roku nowa dzierżawa rzepak nie powschodził, zaorałem p[ługiem w jesieni i na wiosne 13 ton węglanu z Wojcieszowa 50  i po może 2 tygodniach siew kukurydzy. Kukurydza fajnie powschodziła  i tak sobie była na początku, stała fioletowa szału nie było, dziki mi trochę ruszyły to przesiałem tą samą odmianą 2 siewniki, czyli 16 rządków.

Nagle kukurydza ruszyła  z kopyta i super. Podejrzewam że  dosłownie  w tym momencie wapno zaczeło działać, 

Przy koszeniu ta dosiewana bardzo znacząco się różniła, była wyższa i jaśniejsza od te sianej wcześniej.

Ukosiłem 11,7 tony z ha przy 21 wilgotności. 

Więc kup samochód po 100-120 zł tona i 10 ton jednorazowo.

Ja na jesień pod pszenicę dałem drugie 13 ton, więc w rok pole dostało 26 ton wapna 50 i pszenica jest ładna i jest. mam takie dwa kawałku klasa może nawet 2.

Ale też taki zabieg robiłem na 4-5 klasie, żwir i się sprawdziło, rzepaku kosiłem 3,7 gdzie sąsiad kosił 1,5 tony pszenicy rok przed. 

• Like 1
Opublikowano

8 miesięcy po zastosowaniu kredy 6ton na ha wyniki gleby: większość pół na minus z pH. Nie rozumiem. Może rozrzutnik zamiast rozsypać to wężyki robił. Jestem rozczarowany

Opublikowano

Szczerze to niemożliwe.

Kreda choć może być uboga to przy 6t coś by drgnęło. 

Opublikowano
30 minut temu, jaco512 napisał(a):

Skąd była ta kreda? Może zrobić badanie pH w innej firmie dla potwierdzenia..

Jest jeszcze możliwość że pobierałem próby z różnych miejsc i na polu są różne wartości. Ale ogólnie to muszę to porównać dokładnie. Raczej wzrostu nie ma. Kreda z dzialoszyna ale nie od żadnych paproków tylko z dużej firmy z tej wielkiej 6 polskiego wapna czy jak to tam się zwie.

laboratorium państwowe z gliwic

Opublikowano (edytowane)

Inny rzuci z 500kg granula kreda i mu się trochę podniesie ph a inny 6t da i nic nie drgnie. Ciekawe. Też do Gliwic próbki dawałem do zbadania i po sypkim wapnie z Imielin różnica była znacząca + kredą granulowaną pogłównie. 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
10 godzin temu, kampl napisał(a):

Jest jeszcze możliwość że pobierałem próby z różnych miejsc i na polu są różne wartości. Ale ogólnie to muszę to porównać dokładnie. Raczej wzrostu nie ma. Kreda z dzialoszyna ale nie od żadnych paproków tylko z dużej firmy z tej wielkiej 6 polskiego wapna czy jak to tam się zwie.

laboratorium państwowe z gliwic

Podaj nazwę firmy. Mam kolegę co by mi stamtąd wapno na powrocie zabierał ale już tyle razy się sparzyłem na firmach z tamtej okolicy że już drgawek dostaje jak słyszę wapno z dzialoszynai. 

Opublikowano
16 minut temu, kampl napisał(a):

Nie chcę robić złej reklamy. Może gdzieś jest błąd z mojej strony. No ale kupiłem tego dużo ton a średnie pH nizej niż rok temu. 

Wkg

a skąd oni mieliby mieć kredę? jak tylko 04 i 05 handlują