Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Technicznie to jak teraz to wykonasz? Jakie ścieżki i co ile m? Jaki rozsiewacz, dasz radę dorzucić?

Nowymi ścieżkami zniszczysz pszenicę.

Dawka trudno powiedzieć pewno 2t by można sypnąć

Opublikowano

Technicznie to pożyczam od znajomego zachodni odpowiednik rcw i sieje to na 9-12 m w porywach. Ścieżki mam na 12 więc myślałam przeciągnąć się w mrozie po ścieżkach. Chodzi mi głównie o 1 działkę 4 ha. A i tak mam zamiar siać po orce pod warzywo i akurat bym wannę rozsypał.

Opublikowano

Porównanie prób glebowych zrobione na szybko , 1,5  roku po wapnowaniu około 4,5t na hektar wapna węglanowego, w okienku wyniki starszego badania obok  nowe. Na polach 3 i 9 nie dałem wapna i pH sie obniżyło, na 11 nowa próbka z części pola gdzie nic nie rosło,  15,16,17 to nowe próbki. Zielone pola to łąki, żółte orne.

BADANIE GLEBY 2.png

BADANIE GLEBY 1.png

Opublikowano
W dniu 15.01.2025 o 19:02, Taurus83 napisał(a):

To już wolałabym granulat sypnąć. Ok 330 zł tona

Zgadzam się.

W dniu 15.01.2025 o 17:54, Agrest napisał(a):

Technicznie to jak teraz to wykonasz? Jakie ścieżki i co ile m? Jaki rozsiewacz, dasz radę dorzucić?

Nowymi ścieżkami zniszczysz pszenicę.

Dawka trudno powiedzieć pewno 2t by można sypnąć

Wapno sypkie bez wymieszania z glebą nie będzie zbyt efektywne.

W takim wypadku, tak interwencyjnie, lepiej jednak dać granulat (ale dobry, z dużych fabryk, może Nordkalk albo Polcalc - inne firmy, szczególnie z okolic Działoszyna to garażowa produkcja).

Idealne też byłoby wapnowanie pogłówne wapnem węglanowym w postaci mączki, np Kujawit Premium. Ale tu musi być rozsiewacz ze żmijką. 

Opublikowano
32 minuty temu, mariuszzz napisał(a):

Wapno sypkie bez wymieszania z glebą nie będzie zbyt efektywne.

W takim wypadku, tak interwencyjnie, lepiej jednak dać granulat (ale dobry, z dużych fabryk, może Nordkalk albo Polcalc - inne firmy, szczególnie z okolic Działoszyna to garażowa produkcja).

W takim wypadku to tylko kreda granulowana 06a i to na JUŻ, bez zwlekania.

Opublikowano
Godzinę temu, KlimekPL napisał(a):

Niby czemu wapno pyliste ma być pogłównie mniej efektywne od granuli?

W wapnie sypkim udział frakcji pylistej to max 15-30%. Reszta to grubsza frakcja, kamyki średnicy 0,5 mm; 1 mm a nawet kilka procent kamyków ponad 2 mm.

Wapno sypkie ma reaktywności ok 25-60%. 

To co zadziała szybko w glebie, to tylko ta frakcja pylista, do ok 0,1 mm.

Reszta, te kamyki półmilimetrowe nie zadziała w ogóle, leżąc na powierzchni gleby.

Wapna granulowane produkowane są z mączki (przynajmniej u poważnych producentów) czyli wapień jest najpierw mielony na mączkę (biały proszek o uziarnieniu do ok 0,1 mm max) i dopiero to jest granulowane.

Takie wapno ma ok 95-99% reaktywności. Czyli całość takiego wapna realnie na polu zadziała w kilka tygodni, oczywiście pod warunkiem, że będzie deszcz.

Opublikowano (edytowane)

Powtarzasz nieprawdy, które opowiadają handlarze nawozów na targowiskach aby sprzedać chłopu drogi granulat, którego według nich wystarczy 300kg/ha bo jest bardziej skoncentrowany niż pyliste.

Jak kupujesz kiepskie wapno to i masz kiepskie parametry typu kamyczki i niska reaktywność. Kup radkowit premium albo kredę z kornicy i będziesz miał to samo co w granulacie za 3x niższą cene

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

nie zrozumieją. jeśli za coś przepłacasz to musisz sobie to jakoś uargumentować żeby nie bolało. granulat to wygoda, szczególnie jeśli nie ma się dostępu do rcw i tylko tyle. a bakterie na słomę niczego nie zastąpią bo nie są potrzebne, w tych preparatach są głowie szczepy bacillus i pseudomonas, w glebie występują naturalnie i nie trzeba ich wprowadzac, wystarczy im tylko zostawić pożywkę czyli słomę, poplon, obornik

Opublikowano

Granulat też ma swoje zalety, bardzo dobrze nadaje się do podtrzymywania pH dawkami typu 300kg/ha albo do interwencyjnego stosowania zimą pogłównie. Takie wapno dużo precyzyjniej rozsiejesz niż pyliste i w pewnych sytuacjach przemawia to na jego korzyść 

Opublikowano

Nie mówiłem o stosowaniu 300kg pogłównie. To było odnośnie podtrzymania uregulowanego pH. Jak wyliczyłbym sobie dawkę 300kg/ha celem jedynie utrzymania pH które wynosi >6,5 to w zyciu nie chcialbym tego robić pylistym tylko właśnie granulatem szybko schludnie i łatwo 

Ale zasadnicze wapnowanie to tylko pyliste 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 26.12.2024 o 19:32, barney napisał(a):

dostałem oferte na 3100... podobno kredowe. Przykładowo KWB Bełchatów sprzedaje nawóz 07a za 65,88zł/t loco kopalnia.

Bez pługa, kultywator na głęboko 28 cm. Ale to raczej bez znaczenia bo w okolicy wszystkie siewy z września to AKURAT W TYM ROKU tragedia

Tego rzepaku ci nic nie blokuje. Po prostu we wrześniu przyszło z dnia na dzień duże ochłodzenie. Rzepaki siane we wrześniu mają strasznie małą sumę temperatur efektywnych dlatego są takie małe. Nic nie kombinuj. Po prostu prowadź go jakby to był normalny rzepak 

Opublikowano

Ja tak właśnie robię.

Na świeżo zakupioną działkę kupiłem 2 tyg temu radkowit premium.

Dlaczego? Bo tlenek magnezu ma dwukrotnie większą siłę zoobojętniania od tlenku wapnia, a pył działa niemal natychmiast.

Ale tylko pył.

Frakcja grubsza nie ma szans dać tęgi efektu.

Więc jeśli dolomit na pierwsze wapnowaniem to premium. W innym wypadku węglan wapnia lub tlenek wapnia

Opublikowano

Ja w grudniu dałem 3-4 tony na hektar gliniastej ziemi o ph w okolicach 5,5

Zbronowałem ciężkimi bronami także fajnie się to wymieszało w wierzchniej warstwie.

Normalnie bym nie używał dolomitu ale trafił mi się za prawie darmo to wziąłem.

Rozdrobnienie to jak ziarenka piasku.