Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Zigi94 napisał:

ta dyskusja z wapniakiem to się zaczęła od tych nierozpuszczonych granul w glinie? to był błąd w aplikacji, kredę trzeba rozsiewać pogłównie, niezależnie czy to kreda prosto z kopalni czy granula. wtedy woda ją rozpuści i nie ma śladu. jak wymieszamy to z gliną to te granule zostaną w ziemi bo jak się mają rozpaść jak oblepione z każdej strony, stopniowo się będą wypłukiwały ale to trochę czasu zajmie. jak będę miał chwilę to wieczorem wstawię zdjęcia jak ta kreda wygląda w ziemi po 3 latach bo też ją wtedy niepotrzebnie wymieszałem.

Na ile mam tą kredę zostawiać? Skoro pole jest wolne tylko 2 miesiące? 

Opublikowano

testuj. jak będzie padało to wystarczy. kredę luzem kiedyś waliłem na skiby w grudniu i przez zimę się bryły rozpadły, ale to można wstrząsu mózgu dostać. jakbym miał dawać na podtrzymanie to pewnie bym rozsiał na oziminy w listopadzie i niech przechodzi przez profil glebowy z wodą

Opublikowano
18 minut temu, GABBER85 napisał:

Kuźwa coraz więcej zagwózdek, i w sumie tyle zdań rze niewiadomo kto ma rację, może jutubery sie znajo skoro im wali po 10

Wali... Który to był taki aparat że wjechał w łan mniej więcej na 2- 3 tony a gadał że sypie 10? :)

Jedynych których oglądam to Parczewski obszarnik, kazik kaszebe, kocisko. 

• Like 2
Opublikowano

Nawożenie granulatem kredy należy traktować jako normalne nawożenie, czyli co roku np 500kg pod bieżące potrzeby rośliny. Stosowanie pogłówne daje szybką ale krótką zwyżkę ph co wystarcza roślinie w sezonie wegetacyjnym. 

Jest to jakieś rozwiązanie zwłaszcza na dzierżawach z niepewnym terminem użytkowania

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, jaco512 napisał:

Im lepsze pH tym lepsza jest przyswajalność składników w glebie

Lepsza przyswajalność makroskładników jak przesadzisz ponad 7 pH to masz problem z mikroelementami ogólnie 6 6.5 pH jest spoko co do kredy nie stosowałem ale dla mnie najważniejszy jest stosunek ceny do rezultatów wcześniej 18t 0-2 z Morawicy kosztowało mnie 500zł z dowozem także kredy miałby ile za to?

Edytowane przez Grab12
Opublikowano
17 godzin temu, jaco512 napisał:

Im lepsze pH tym lepsza jest przyswajalność składników w glebie

Nooo nie do końca. Bo im wyższe pH, tym przyswajalność niektórych mikroelementów spada. Trzeba wtedy większy nacisk kłaść na odżywki dolistne

Opublikowano
2 godziny temu, Bercik92 napisał:

500? chyba 5000*

Jak nie wprowadzili dopłat do wapna to było za grosze mam kilka kilometrów do kopalni to jak bym się uparł to sam bym sobie przywiózł ale 4 ośką za 100 mi przywóz a za wapno 400 także wybór był oczywisty oczywiście parę lat do tyłu teraz ceny poszły w góre

• Like 1
Opublikowano

Panowie jak dam obornik pod przyoranie i za jakiś tydzień wapno magnezowe granulowane w ilości 2 ton i uprawę agregatem to się to nie pogryzie z obornikiem? Na scierń nie dam rady dać wapna.

Opublikowano

Idealnie może nie będzie ale myślę, że powinno być ok, ja biorąc dzierżawę, pole przez miedze od swojego wiedząc, że tam od x lat ani obornika ani wapna nie było tylko żyto po życie przez całe życie to robię tak: glifosat na dzień dobry, 5-6 ton standard cal na ściernisko, talerzówka po 4-5 tyg kurzak, talerzówka i orka. W Styczniu na zboże dam ok 800-1000kg kredy. W pierwszym roku nie liczę na cuda

Opublikowano
Dnia 7.08.2024 o 01:27, takitamludz napisał:

mam lekkie gleby piasek - V, VI klasa. Przejmując nowe działki miałem zmierzone pH 4.2 i zawartość składników poniżej progu wykrywalności. Kompletna pustynia. WAPNOWANIE: 

Działka A: 2019r. - pH 4.2, kreda z Kornicy luzem 5 t/ha, 2020r. kreda z Kornicy luzem 5 t/ha, zmierzone wiosna 2021r. pH 5.0,  jesień 2021r. pH 6.2, wiosna 2024r pH 6.0  

Działka B: 2019r. - pH 4.2, kreda z Kornicy luzem 5 t/ha, 2020r. kreda z Kornicy luzem 5 t/ha, wiosna 2021 kreda z Bełchatowa (z kwasami humusowymi) 5 t/ha zmierzone  jesień 2021r. pH 6.8, wiosna 2024r pH 6.8

Wcześniej na innych działkach kl. V i VI stosowałem kredę granulowaną KZK oraz luzak KZK i z pH 4.7 na pH 6.5 od 2013 do 2017r po podaniu więcej niż 10t kredy, od tamtej pory nie wapnowane, w 2024r. pH 6.7

PRZYPOMINAM: niepewność pomiaru w OSCH-R +-0,5pH

Jak ktoś chce polemizować, że spaliłem ziemię, że nic nie rośnie i takie tam bzdety to chętnie poczytam - na działkach rośnie krewniak lucerny z dobrym wynikiem ALE tam gdzie nie doleciała kreda (od miedzy 1-2m nie ma kompletnie nic)

Any questions?

Ja mam pytanie, czego żeś od miedzy nie nasypoł wincy? Ja przy granicach zawsze daje więcej niż środkiem i jak za miedze poleci jeszcze lepiej. Pięknie później wygląda równa ściana zbóż.

Opublikowano

Zostało mało czasu do siewu rzepaku, a muszę dać wapno (węglanowe), które przyjedzie na dniach.

1. Czy dać NPK, talerzowanie, Orka i Wapno, Siew Rzepaku? - zostaną ujeżdżone koleiny po wapnowaniu.
  2. Czy dać NPK, Wapno, Talerzowanie, Orka, Siew Rzepaku? - Czy z fosforu i wapna nie zrobi się gips?
Opublikowano

Wapno rozsialem rozrzutnikiem. Z 5ton na ha wyszło. Ale nie jestem zadowolony, bo niby rozrzutnik z talerzami i przystosowany do takiej roboty a 3m szeroko rozsiewa bardzo grubo. Zaś 6m ani połowę tego co za sobą. Przemieści się to wapno na polu? Chociaż będzie niezły eksperyment i zobaczymy jakie jest zboże na tych pasach. 

Opublikowano
1 godzinę temu, tobago napisał:

Wiadomo coś czy znowu ruszy program dofinansowania z Funfuszu Środowiska? Ekoschematy nie wychodzą już tak dobrze. 

U mnie auto wapna to 6tys brutto. 🤨

Nie będzie. Trzeba się pocieszać ekoschematem. Był ostatnio artykuł na farmerze lub tygodnik rolniczy o tym. Fundusz zajęty innymi rzeczami. 

Opublikowano
Dnia 9.08.2024 o 09:21, toooomaszewski napisał:

Ja mam pytanie, czego żeś od miedzy nie nasypoł wincy? Ja przy granicach zawsze daje więcej niż środkiem i jak za miedze poleci jeszcze lepiej. Pięknie później wygląda równa ściana zbóż.

tak "wyjszło"... Ale to się zmieni przy następnej aplikacji