Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 27.02.2024 o 01:28, FarMaster napisał:

Wnioski złożone 5 i 13 października.Ale do woj.funduszu wpłynęły pod koniec października.

Pieniądze teoretycznie przyznane w styczniu(widnieją na stronie)  decyzje dotarły na początku lutego.Niewiem jak u wujka ale u mnie jeszcze fizycznie na koncie pieniędzy nie ma.

W ślaskim już chyba zakończone wydawanie decyzji.

Gdzie sprawdzić czy pieniądze sa przyznane? Nowej puli tez bedzie to dotyczyło?

Edytowane przez Unexpected
Opublikowano
3 godziny temu, alfa napisał:

U mnie dla żony wyplacili za 3 samochody 4 przepadł i na tej stronie nie ma o nim nic jest kwota z 3 

Skoro przepadł czyli nie przyznali to na tej stronie go nie będzie.

W jednym wniosku wyslałem fakturę na 26t a przyznali zwrot za 23t bo tyle miałem limitu z badań gleby.

Opublikowano

Oddział Lublin, czekają na nowe środki z funduszu który jest obiecany (między innymi z przesunięć z niewykorzystanej puli z innych województw, ale nie wiadomo w jakim terminie czasowym będą.  Liczyły się wnioski złożone do 6 października w starej puli środków, reszta czeka.

Opublikowano

Ja mam księgowość w InFakcie obecnie, ale się zastanawiam nad IFirmą. Tutaj np. też wymieniają jako dobre rozwiązanie https://agro-wiedza.pl/program-do-fakturowania/

Poleca ktoś z doświadczenia?

Opublikowano (edytowane)

Jak myślicie czy jest szansa rozsiać radkowit premium zwykłym rozsiewaczem nawozowym? Ma fajną konsystencję drobnej mączki to może by się sypało przez dziurę? 

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

Na jednej działce co mi wygodniej robie granulą... Z 1.50 ha tam tylko jest ostatnie 3 lata waliłem Wapniaka Koszelowskiego w ilości 2t/ha rok w rok. Początkowo ph 4.3 i co roku albo się utrzymuje albo 4.7 albo 4.1. W tamtym roku pszenica po rzepaku oddała tam 8.5 tony/ha. W tym dużo wymokło i jak 6 będzie to trzeba się cieszyć i też widać że się męczy.  Za rok planuje owies a potem rzepak.

Znowu muszę tam granulą jechać. Daleko i na 1.5ha nie wysypie tam auta a nawet jakbym chciał to nie wjedzie tam...  Myślicie że jak zmienię na Norcalk to będzie lepiej? Czy te dawki co roku po 2t/ha to zbyt śmieszne żeby podnieść ph akurat tam? Tam jest mocna glina. Tak zwana kabana. Taka 3-4 klasa. 

Opublikowano
KlimekPL napisał:

Jak myślicie czy jest szansa rozsiać radkowit premium zwykłym rozsiewaczem nawozowym? Ma fajną konsystencję drobnej mączki to może by się sypało przez dziurę? 

Nie da się. wapno pod wpływem wstrząsów zagęści się siewniku i nie będzie leciało. Siac RCW lub Bredalem

Opublikowano
Samsung123321 napisał:

Na jednej działce co mi wygodniej robie granulą... Z 1.50 ha tam tylko jest ostatnie 3 lata waliłem Wapniaka Koszelowskiego w ilości 2t/ha rok w rok. Początkowo ph 4.3 i co roku albo się utrzymuje albo 4.7 albo 4.1. W tamtym roku pszenica po rzepaku oddała tam 8.5 tony/ha. W tym dużo wymokło i jak 6 będzie to trzeba się cieszyć i też widać że się męczy.  Za rok planuje owies a potem rzepak.

Znowu muszę tam granulą jechać. Daleko i na 1.5ha nie wysypie tam auta a nawet jakbym chciał to nie wjedzie tam...  Myślicie że jak zmienię na Norcalk to będzie lepiej? Czy te dawki co roku po 2t/ha to zbyt śmieszne żeby podnieść ph akurat tam? Tam jest mocna glina. Tak zwana kabana. Taka 3-4 klasa. 

to chyba nie kwestia wapna, przecież kreda szybciej odkwasza niż zwykle węglany. może problem jest w aplikacji? jak rozsiejesz te granulki to mają czas się rozpuścić? ze 3 lata temu rozsiałem kredę wapniak koszelowski na takim małym klinie, coś około 2,7t/ha, teraz jak tam grzebie to dalej można wydłubać całe granule z ziemi. jakbym wtedy nie wymieszał tylko by poleżało na wierzchu to pewnie by ślad nie został

Opublikowano
6 godzin temu, Zigi94 napisał:

to chyba nie kwestia wapna, przecież kreda szybciej odkwasza niż zwykle węglany. może problem jest w aplikacji? jak rozsiejesz te granulki to mają czas się rozpuścić? ze 3 lata temu rozsiałem kredę wapniak koszelowski na takim małym klinie, coś około 2,7t/ha, teraz jak tam grzebie to dalej można wydłubać całe granule z ziemi. jakbym wtedy nie wymieszał tylko by poleżało na wierzchu to pewnie by ślad nie został

Takie pojedyncze widać właśnie. Ale dziwne bo tyle ile wody spadło to by rozpuścił hałdę wapna... 

Podobną rzecz miałem parę lat temu z Polcalc. Tam to żywe granule po roku się wyorywało... nie wiem co to za wapna. 

Opublikowano (edytowane)

Cześć. Mam dylemat. Na próbach gleby z tego roku

4 klasa pH 6,1-6,5 Magnez średni około 5.2mg

5-6 klasa pH 5,2-5,6 nawet do 6. Magnez bardzo niski, niski, średni 1,9-2,4-3,0

Jechać typowym wapnem magnezowym, czy próbować podbić pH a magnez uzupełniać Kizerytem? Chyba, że zastosować magnezowe i węglanowe jednocześnie?

Wapno było dawane na 5-6klasie 2 lata temu, na 4 klasie 3 lata temu

Edytowane przez ejczbio
Opublikowano
23 godziny temu, ejczbio napisał:

Cześć. Mam dylemat. Na próbach gleby z tego roku

4 klasa pH 6,1-6,5 Magnez średni około 5.2mg

5-6 klasa pH 5,2-5,6 nawet do 6. Magnez bardzo niski, niski, średni 1,9-2,4-3,0

Jechać typowym wapnem magnezowym, czy próbować podbić pH a magnez uzupełniać Kizerytem? Chyba, że zastosować magnezowe i węglanowe jednocześnie?

Wapno było dawane na 5-6klasie 2 lata temu, na 4 klasie 3 lata temu

W dolomicie masz najtańszy magnez, także ja wybrałbym tą drogę.