Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gdy popatrze za okno to widze nieograniczone zasoby wapienia ,tylko troche drzewami i runem lesnym przykryte🤣.

jura krakowsko-czestochowska jest z niego zbudowana.

to sasiednia gmina

https://www.czatkowice.pl/

teraz ten dolomit zrobil sie modny- woza beczkami rozsiewaja pneumatycznymi, firma po zniwach jezdzi od wsi do wsi.

dolomit ma ta wade a nawet zalete ze rozklada sie od 2 do 12 lat.

kreda dziala po 6 miesiacach-w wypadku wystarczajacych opadow-w czwartek rozsialem pare ton ,po 2 ulewach pewnie zaczyna sie rozkladac, gdy bede reszte talerzowal to sprawdze.

najlepsze jest wapno tlenkowe-gaszone ale to na ciezkie gleby i duze opady.

majonez to tylko kielecki. 

czy to wapno to wynalazek -nie rozni sie na przyklad od kredy paszowej z renomowanej firmy miedzynarodowej-przynajmniej na wyglad .

Opublikowano

Majonez kielecki to jakieś nieporozumienie.  To ocet w gęstej konsystencji. Kupiłem ostatnio bo coś stało się z firmą Frubex - żadnego produktu u nas nie ma. Nie wiem czy sklep zerwał umowy czy plajta... w każdym razie kielecki został wyrzucony. Teraz na próbę pójdą Winiary.

Jeśli zaczniemy mielić wszystko to faktycznie zasoby wapienia będą nieograniczone,  no ale ktoś i nad krajobrazem panować powinien🤭

Kreda paszowa to ten sam wapień co granulowane- zawsze trzeba patrzeć na frakcję, stopień zmielenia.

Dla wielu osób granulat czy kruszonka sà super bo dobrze się sieją.

Miałem okazję mieć towar z Omya, odrzucony ponoć z linii produkcyjnej jako komponent pasty do zębów. To dopiero był pył.

I jeszcze co do kredy - często to nazwa handlowa, myląca bo wapno z okresy kredy czy jury  dzielą miliony lat. I to z jury musi być mega zmielone by mogło się zbliżyć szybkością reakcji do tego z kredy.

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Majonez kielecki to jakieś nieporozumienie.  To ocet w gęstej konsystencji. Kupiłem ostatnio bo coś stało się z firmą Frubex - żadnego produktu u nas nie ma. Nie wiem czy sklep zerwał umowy czy plajta... w każdym razie kielecki został wyrzucony. Teraz na próbę pójdą Winiary.

Majonez kielecki już dawno się popsuł. 🤮

Winiary jest dobry. 👌

Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

gdy popatrze za okno to widze nieograniczone zasoby wapienia ,tylko troche drzewami i runem lesnym przykryte🤣.

jura krakowsko-czestochowska jest z niego zbudowana.

to sasiednia gmina

https://www.czatkowice.pl/

teraz ten dolomit zrobil sie modny- woza beczkami rozsiewaja pneumatycznymi, firma po zniwach jezdzi od wsi do wsi.

dolomit ma ta wade a nawet zalete ze rozklada sie od 2 do 12 lat.

kreda dziala po 6 miesiacach-w wypadku wystarczajacych opadow-w czwartek rozsialem pare ton ,po 2 ulewach pewnie zaczyna sie rozkladac, gdy bede reszte talerzowal to sprawdze.

najlepsze jest wapno tlenkowe-gaszone ale to na ciezkie gleby i duze opady.

majonez to tylko kielecki. 

czy to wapno to wynalazek -nie rozni sie na przyklad od kredy paszowej z renomowanej firmy miedzynarodowej-przynajmniej na wyglad .

to jest pył i rozkłada się w oczach

Opublikowano

A teraz z innej beczki. Zastanawiał się ktoś z Was kiedyś, jak ma się wapnowanie do siania poplonów? Czy to się jakoś ze sobą gryzie? Można kilka dni po wapnowaniu i talerzowaniu, zasiać poplon? Bo w sumie jestem ciekaw jak to z tym jest. 

Opublikowano

z worek by pasowalo- jest tyle firm ze trudno stwierdzic ktore lepsze i czym sie roznia, kazde ma atest,badania, sam musisz zdecydowac.

3 godziny temu, włodek napisał:

A teraz z innej beczki. Zastanawiał się ktoś z Was kiedyś, jak ma się wapnowanie do siania poplonów? Czy to się jakoś ze sobą gryzie? Można kilka dni po wapnowaniu i talerzowaniu, zasiać poplon? Bo w sumie jestem ciekaw jak to z tym jest. 

ja mieszam poplon z wapnem i talerzuje od lat. wapno zanim zacznie sie rozkladac to poplon dawno bedzie zaorany.

Opublikowano
8 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Ja się przekonałem do Wapniaka Kornickiego

1t/ha ok 420zł

W tym roku czy wcześniej stosowałeś? Jeśli już był to jak efekty? Jak sie sieje? Ja już troche rozsiałem w tym i katastrofa... Zatyka mi co chwile. Wilgne jest...  opad był i na polu ani śladu... Pięknie się rozpuściło

Opublikowano
10 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

1t/ha ok 420zł

No właśnie o nim myślałem bo tańszy niż polcalcile tego Kornickiego dać na hektar ? pH 5.5 pod pszenżyto ? I kiedy najlepiej zastosować ?

Opublikowano

Można normalnie, można pogłównie. 

Stosowałem kiedyś pare aut się rozwaliło w tonowych bagach po 180zl.

Efekt musi być, przecież to sucha zgranulowana kreda. 

23 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

1t/ha ok 420zł

Zapytaj o ECOGRAN kopalnia obok, a wyjdzie taniej. Większą granulacja może po 300zl jak całe auto. 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tomek90 napisał:

Można normalnie, można pogłównie. 

Stosowałem kiedyś pare aut się rozwaliło w tonowych bagach po 180zl.

Efekt musi być, przecież to sucha zgranulowana kreda. 

Zapytaj o ECOGRAN kopalnia obok, a wyjdzie taniej. Większą granulacja może po 300zl jak całe auto. 

A ja myślał, że to węglan granulowany 🤦‍♀️

Nie było tematu

Opublikowano (edytowane)

No dobra, mam wyniki badań dwóch działek. Wyglądają one następująco:
Pierwsza działka:

Zrzut ekranu 2022-08-1 o 09.22.23.png

Druga działka:

Zrzut ekranu 2022-08-1 o 09.22.38.png

I co Wy na to? Nie jest za fajnie. Co myślicie gdyby na to dać teraz po żniwach po 2t/ha np tego wapniaka kornickiego?

Edytowane przez włodek
Opublikowano (edytowane)

Tak tylko myślałem czy właśnie magnezu nie dać zupełnie osobno. Ale to zdam się w tej kwestii na bardziej doświadczonych :). 

Z zamiast wapniaka kornickiego jest jeszcze coś co warto wziąć? Pytam dlatego że na OLX chyba tylko głównie jedna firma sprzedaje ten produkt i aby mi go przywieźli, muszę wziąć 24t a ja na ten moment tyle nie potrzebuję a na zapas brał nie będę bo po prostu nie mam gdzie tego trzymać. Jest w planach budowa jakiejś hali ale to za 2 - 3 lata. Na ten moment nie będę miał gdzie tego zmagazynować. 

--EDIT--
Znalazłem skład 10km od siebie gdzie mają wapniak kornicki. trochę sporo bo 450zł tona. Da radę wyrwać taniej bo na OLX mają po 370zł no ale tak jak mówiłem, ta cena jest przy minimum 24t i poniżej 24t nawet nie odwiozą a tu sobie sam pojadę. Także chyba wezmę. Chyba że polecicie mi coś innego na tą moją sytuację glebową. Może faktycznie coś z magnezem ale nie spotkałem jeszcze takiej czystej kredy (a ona odkwasza najlepiej) z magnezem. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano

Planuje wapnowac poszczegolne dzialki co 2 lata. 2 lata temu na części działek pH od 4,5 do 5,2, magnez niski i średni. Dałem zwykłe wapno węglanowe w ilości 3-3,5 tony na hektar. Teraz dać jeszcze raz węglanowe żeby podbić pH a za dwa lata magnezowe czy już w tym roku sypać zwyķłe magnezowe?

Opublikowano

A co może być powodem u mnie tak dużej ilości fosforu? Czy przyczyną takiego stanu rzeczy może być niskie Ph przez które, roślina nie jest w stanie tego fosforu pobrać?