Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 9.09.2020 o 11:19, marluk napisał:

To dużo. Wychodziłoby że 7.5 t wapna powinno podbić o 2.5pH. :)

Tego się nie liczy w taki sposób. Niskie pH bardzo łatwo podbić, bo wraz ze wzrostem pH wzrasta pojemność sorpcyjna gleby i trzeba więcej CaO do podniesienia odczynu

• Like 1
Opublikowano

Jak to jest z tą dotacją?

Dostałem wyniki z programu "grunt to wiedza" i okazuje się że nie jest dobrze, połowa działek jest kwaśna, i tu mam pytanie czy należy mi się dotacja skoro mam ponad 75 ha podanych do dopłat?

pomoc przysługuje gospodarstwom rolnym o powierzchni użytków rolnych (UR) nieprzekraczającej 75 ha, dla działek rolnych (ewidencyjnych) o pH gleby ≤ 5,5"

Jak to rozumieć?

1 Mam 76,5ha i mi się nic nie należy 

2 Mam 76,5 ha z czego 76,5ha <5,5 ph i należy mi się do 25 ha 300 zł/t 25-50ha 200zł/t  50-75ha 100zł/t 75-76,5ha 0zł/t

Opublikowano

dziś dojechały dwa auta morawicy i powiem szczerze że to wapno wcale tak cudownie nie wygląda dość dużo kamyczków jeszcze mają dojechać dwa auta morawicy ciekawe czy będzie takie samo 

Opublikowano

Myślę że te drugie dwa auta morawicy będą wyglądać tak samo jak te pierwsze dwa auta morawicy 

😁

Opublikowano
1 godzinę temu, szczypka napisał:

dziś dojechały dwa auta morawicy i powiem szczerze że to wapno wcale tak cudownie nie wygląda dość dużo kamyczków jeszcze mają dojechać dwa auta morawicy ciekawe czy będzie takie samo 

Morawica ma grubszej frakcji sporo, pisze na certyfikacie.

Opublikowano

certyfikatu i faktury jeszcze nie mam przy następnej dostawie albo poczta doślą 

Opublikowano (edytowane)

Tyle psioczylem na granulaty a jednak sam musze chyba kupic na jedno pole zeby rozsiac poglownie. Maja przyjsc silne deszcze i jak nie zasieje dzis pszenicy to mogę tylko pomarzyc o wjezdzie na pole w innym dniu. Jak zastosuje poglownie 1,5 tony kredy granukal to będzie to mialo jakiś efekt czy po prostu odpuscic sobie wapnowanie i co bedzie to bedzie? Radkowit Premium leży i czeka ale rcw sie rozleciał i dzisiaj juz nie ma szans żeby go naprawić dlatego kombinuję z tym granulatem jak juz powschodzi.

Przy okazji: fajna, pylista mączka i bardzo suche. Ze swojej strony mogę polecić za równo wapno jak i konkretnego dostawcę @DamianRolnikSkup ;)

20200924_093952.jpg

Edytowane przez KlimekPL
  • Like 2
Opublikowano

@KlimekPL jak masz słabe  ph to możesz  dać pogłównie granulowane, fajnie jak jest drobniejsza granula to wtedy równomiernie bedzie rozsiane, efekt był widoczny przynajmniej u mnie  na pszenżycie gdzie nie zdążyłem rozsiać zwykłego wapna.

Też brałem od Damiana i też  polecam🙂👍

Opublikowano

Wpana węglanowe czy dolomitowe nie mogą zaszkodzić roślina, bo są to naturalne kopaliny. Czyli wszystkie kredy, radkowity itp. Jeśli mamy słabe pH i nie rozsialismy wapna po zniwach to każda inna pora czy to jesień czy zima, wiosna będzie lepsza niż byśmy w ogóle tego wapna nie siali i czekali do kolejnych żniw.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

To jeżeli po siewie mam siać piastem na tym konkretnym polu to bede musial czekać aż zmarznie bo inaczej narypie rowów na polu. Ja tylko i wylacznie pod tym względem mysle o granulacie. Jakby sypkie wapno lecialo rownomiernie na 12 metrów to bym sie nie zastanawial nad tym wszystkim. Zastanawiam sie tylko czy granulat rozsiany po wierzchu w ogóle zadziala W TYM ROKU i czy coś da obecnie sianej pszenicy i czy warto pchać pieniądze w tych kilka ton za które moglbym dokupic kolejną calą patelnie

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano
Dnia 26.09.2020 o 21:35, Azor07 napisał:

A skąd wiesz co będzie za miesiąc w polu mokro czy sucho ? Ja mam też jeszcze 26 t radkowiu do rozsiania.

jak radkowit rozsiewa się po deszczach lub dłuższym składowaniu? tzn czym go nakrywacie.