Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wapnowanie na orkę, tylko w ostateczności. Nieważne czy kreda, węglan, tlenek... Wapno musi być wymieszane w całej warstwie ornej, temu co sugeruje sypanie powierzchniowe, do d.upy nakopać.

Opublikowano

Ale uprawki po orce  nie wydobędą wapna z dna gdy odwrócimy skibe. 
Aczkolwiek orzac wapno rzucone na ściernie po przejechaniu na oranym trafiają się białe grudki wapna wiec to chyba nie do końca jest tak ze całość idzie głęboko w skibe. Sam proces orania to tez w pewnym stopniu mieszanie, tak mi się wydaje. 

Opublikowano

To jak wygląda mieszanie podczas orki to wystarczy zobaczyć odwracając głowę w trakcie tego zabiegu. Widać wyraźnie, ze nie jest to odwrócenie idealnie wszystkiego. Poza tym weźcie pod uwagę, że roślina ma korzenie, które nie są tylko tuz pod powierzchnią a idą na ileś tam cm w głąb.

Opublikowano
9 godzin temu, hubertuss napisał:

Orką też trochę się miesza. Poza tym za rok to od orzesz. Pamiętajcie, ze nie wapnujecie na jeden rok.

Od orzesz kieleckie skaly i tak przez kila lat będziesz je odwracał mieszając z gleba poprzez orkę i inne uprawki.

Po kredzie(omya) zostanie kilka bryłek, które niestety zawsze się trafiają stanowiąc kilka % całości .

W ubiegłym roku pod Pszenice ozima lucernę i trawy dawałem po orce, wschody wzrost i cała wegetacja roślin 👌 

Pole rzeczywiście jest zmasakrowane i ślad przy śladzie przynajmniej po rcw ale po przejezdzie agregatem niema śladu po koleinach. 

Każdy ma inne realia itp. Chcąc podać duża ilość obornika i wapno jest to jedyne sensowne rozwiązanie tj w moim przypadku gdy po zbiorze jednej rośliny zaraz wchodzi następna. 

Opublikowano

@hubertuss jak odwrócę głowę by spojrzeć z tylu to pługa nie widzę tak się kurzy 😆

Ale wlasnie orka w takich warunkach nie odwraca idealnie skiby tylko wlasnie bardziej miesza wiec to można poniekąd uznać za warunki sprzyjające. 

Opublikowano

Czekam na randkowit premium. To jak w końcu zrobić pod kukurydzę całościowo? Pola po zbożu i kukurydzy, przed orką plus talerzówka, czy po orce na wierzch i delikatne mieszanie?

Chce by efekt był widoczny na wiosnę już

Opublikowano

Nigdy nie stosowałem tego wapna i nie wiem jak zachowuje się w glebie, co jest w stanie zrobić po roku i na jakiej głębokości. 

Do orki zimowej będzie sporo czasu także raczej niema sensu męczyć się siejac go pogłównie 

Opublikowano
17 godzin temu, mraukot napisał:

Wapnowanie na orkę, tylko w ostateczności. Nieważne czy kreda, węglan, tlenek... Wapno musi być wymieszane w całej warstwie ornej, temu co sugeruje sypanie powierzchniowe, do d.upy nakopać.

Ale kto sypie po orce i tak potem miesza to z glebą na te 10cm , i gleba odkwasza sie w tej górnej warstwie gdzie jest najwięcej korzeni i przy dobrym wapnie mamy efekt w 1 sezonie,potem przychodzi następny sezon i następne uprawki wymieszają wapno z całą warstwa orną, moim zdaniem sypanie wapna po orce to żaden błąd.

Opublikowano

Być może już było, ale jak to jest z tym dofinansowaniem, np. stawka 300zł/t Cao, a zakupie wapno 50% po 90zł (180zł 1t Cao) ile oddadzą, 300 czy 180zł?

Opublikowano

ja mając w opcji rozsiać na ściernisko i zaorać albo rozsiać na zaorane i wymieszać agregatem  wolę tą drugą opcje 

Opublikowano
2 godziny temu, mirekcich napisał:

dokładnie,niech kazdy zrozumie, ze roslina pobiera najwiecej składników własnie w miejscu bryły korzeniowej

A nie lepiej żeby roślina głębiej sięgała po "papu"?

Opublikowano
29 minut temu, Rider napisał:

Być może już było, ale jak to jest z tym dofinansowaniem, np. stawka 300zł/t Cao, a zakupie wapno 50% po 90zł (180zł 1t Cao) ile oddadzą, 300 czy 180zł?

No na logikę max 300 zł. Ale nie więcej jak się wydało 

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, soltys48 napisał:

A nie lepiej żeby roślina głębiej sięgała po "papu"?

mysle, ze to troche naciągana historia,natury korzenia nie zmienimy i najlepiej jak wszystkie składniki ma do 20 cm wgłab,oczywiscie zaleznie od systemu korzeniowego,bo przy zbożu lepiej jeszcze płycej,no i pamietajmy, ze korzen nie jest odrazu duzy i troche czasu mu zajmuje rosniecie wgłab ,wiec składniki tez sie wpłukują zanim korzen urosnie.Takie obserwacje zauwazyłem stosujac nawozenie pasowe w roznych wariantach

Edytowane przez mirekcich
  • Like 1