Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, 6465 napisał:

@kiko8 jak byś chciał to dam ci nr.  Do mojego kolegi który dysponuje furmankami,  i myślę że by ci przywiózł. Co do ceny musiał byś się z nim dogadać. 

OK.Podaj nr. na Pw. Na kopalni w Morawicy  cena 33 +8% tona

Opublikowano

Wie ktoś kto w lubelskim odbiera próbki ziemi do badania na dofinansowanie do zakupu wapna

Opublikowano
panowie co robić... wapno z opóźnieniem ma przyjść w przyszłym tygodniu ale ciągnik mi się wysypał i nie mam zbytnio szerokiego pola do działania żeby to wymieszać zostałem z ferdkiem i tym co podstawowe czyli pług kultywator itd i teraz pytanie jak to zrobić żeby było dobrze bo już sam nwm idzie 5t na ha kujawitu i 300-400 kilo kredy granuli spieszy mi się bo ojciec już dzisiaj chciał gnać w podorywke pod poplony gdzie chciałem dać wapno i nwm jak to rozegrać 5 ton na orkę chyba nie będzie zbyt efektywnym pomysłem? co byście zrobili na moim miejscu?
Opublikowano (edytowane)

Deszcz za dużo wapna w ziemie nie wpłucze. Musi ono być wymieszane z glebą jak nawóz. Ale nie może być siane razem z nawozem. Skoro siew za 4 tygodnie i planowany wysiew wapna to po kiego grzyba było tak wcześnie orać?

Co do tych poplonów jeśli pod nie nie będzie nawozów to można siać po tej podorywce a potem przy siewie poplonu agregatem wymieszać. Potem i tak to zaorzesz pod siew zboża docelowego.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
16 godzin temu, hubertuss napisał:

Wapno blokuje działanie niektórych nawozów. Pytanie tez jak rośliny to zniosą. Daj kredę pod orkę. A nawóz pod agregat.

Kreda pod orkę efekt bliski 0. 

W październiku pod pług 3t podniosło do czerwca ph 0.2

Ta sama dawka dana końcem października na trawe podniosła 0.8 do czerwca 

• Like 1
Opublikowano

Może nie na temat ale tez mnie to ciekawi. Hit czy kit? Bo widzę sprzedają obornik granulowany i jest napisane u nich ze 1 tona produkowana z 20  ton normalnego obornika i bez tych nicieni, innych rzeczy. Jest w tym sens? 800 zł za tone i dawkowanie max 3 tony na ha wg nich. Trzyma się to kupy?

Opublikowano

@zetorr6441 weź pod uwagę, że działanie wapna może być inne np w zależności od klasy czy rodzaju gleby. Sypanie wapna po wierzchu nie jest zalecane. Takie info można znaleźć w szeregu artykułach odnośnie wapnowania. Optymalnie jest na ściernisko. Potem mieszanie w uprawie pożniwnej. A potem orka. Niestety wiele osób z rożnych powodów nie może tego tak wykonać. Dlatego praktykowane są różne kolejności. Jedno jest pewne nawóz i wapno pod jeden zabieg jest nie dobrym pomysłem. Jeśli już inaczej nie można to lepiej posypać po zbożu niż razem z nawozem. Tylko wapno nam wtedy tak dobrze tez nie zadziała. I jeśli ziemia jest zakwaszona a planujemy zboże, które nie lubi niskiego ph może być słabo. Szczególnie na lepszych ziemiach.

Opublikowano (edytowane)

A jeśli wapna i npk nie zaleca się wysiewac razem, a tak planowałem zrobić pod rzepak na orkę. 
To może npk (Ultra 8) dać na ściernisko a wapno po orce? 
Gleby lekkie klasy 4 i 5

Edytowane przez tobago
Opublikowano (edytowane)

Szkoda mi Fast Cala sypać pod pług. Na mojej lekkiej glebie za chwilę wszystko pójdzie daleko wgłąb.
NPK w rzepaku to i tak dawka startowa 200kg. Na wiosnę idzie pogłównie drugie 200kg.

Edytowane przez tobago
Opublikowano

Konkretny nie, wg analizy z oschr gleba średnia.

Pod zboża daję tylko jesienią. Ewentualnie jak się nie wyrobie to wczesną wiosną. Natomiast w rzepaku przyjęło się dawać na dwa razy.

Myślę ciągle co z tym wapnem. Poularny na yoytube Hektar Wiedzy uważa że prawidłowo jest rozrzucić wapno na ściernie, wymieszać talerzówką lub agregatem po czym dopiero zaorać. Przy uprawach pod rzepak wiadomo że nie ma na to wszystko czasu dlatego by całe wapno nie poszło w bruzdę myślałem wysiać na orkę i to wymieszać kultywatorem. W tej sytuacji chyba wysianie npk nawet po wschodach rzepaku nie będzie takie złe.

Opublikowano

ja w tym roku ze względów logistycznych i finansowych rozsieję wapno po orce tuż przed siewem ozimin a poza tym  to lepsza opcja niż przerzucenie tego wapna na spód