Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
marluk napisał:

@ZELKOW

Jaki radkowit sypales? Po jakim czasie widziałeś efekty?

radkowit premium, efekt tego samego roku od raz po wschodach tylko mieszałem przed siewem a nie przyorywałem

krychu napisał:

Przeczytałem. Czyli jeśli za radkowit zapłacę 65 zł brutto to tyle zwrócą?

nie dokońca jest tak, zwracają tak jak czytałeś jak masz 25ha to 300zł za tone czystego składnika, 50ha 200zł, 75ha 100zł. Radkowit premium ma 45% wapna czyli na 1 tone czystego składnika musisz wysiać 2,2t radkowitu premium po Twojej cenie to 143zł taka ilość 1t czystego składnika i jeśli masz do 50ha dostaniesz całą kwote a jak masz powyżej 50ha dostaniesz tylko 100zł

Opublikowano

zależy ile Ci laboratorium zaleci wysiać wapna po pobraniu prób, wtedy oni wypisują Ci ile na dany hektar powinieneś rozsiać wapna, jaCi zalecą 0.5t czystego składnika to max dostaniesz 150zł do hektara na wapno a jak zalecą 4t to do 1200zł na hektar

Opublikowano

Ogolnie trzeba przyjąć ze zwrot jest za calosc 😁 stosujac nawet droge wapna nie przekracza sie 300zl do tony czystego skladnika. chyba ze ktos kupi jakies cudo granulowane kosztujace 300zl/t przy 50% cao wtedy będzie zwrot polowy ceny zakupu.

Opublikowano
1 godzinę temu, ZELKOW napisał:

zależy ile Ci laboratorium zaleci wysiać wapna po pobraniu prób, wtedy oni wypisują Ci ile na dany hektar powinieneś rozsiać wapna, jaCi zalecą 0.5t czystego składnika to max dostaniesz 150zł do hektara na wapno a jak zalecą 4t to do 1200zł na hektar

Patrząc na te wyniki mało optymistyczne załapie się na 300 zł dopłaty ? Jakby co to nie są na szczęście moje tylko wuja 😁

Próby wapna .jpg

Opublikowano

Nic nie rozumiesz. Zalapiesz się. Zwrócą ci DO 300zl za czysty składnik. Możesz mieć i 100t do wysłania nie ma to roznicy. Czytaj ten temat 20 stron wcześniej i zapalpiesz o co chodzi, a jak mało 20 to 50. Objasniane było już to 100razy.

• Like 2
Opublikowano

Tu w zaleceniach jest 35,83 t CaO. Napiszę na przykładzie Radkowita premium. 35,83 t CaO x 2,2 tony radkowita 45% to daje =78,826 radkowita. Tyle muszę wysiać aby wyszło 35,83 t CaO. Hektarów w badaniu jest 11,55 a więc otrzymamy do 300 zł. 11,55 x 300 = 3465 zł tyle otrzymamy maksymalnie z dotacji. Tona brutto Radkowita premium wyjdzie 65 zł. 65 x 78,826 = 5123,69 brutto. 5123,69 - 3465 =1658,69 taką sumę będę musiał sam zapłacić za wapno. 3465 : 65 = 53,30 tyle ton radkowita pokryje pomoc do wapna. Dobrze teraz rozumie czy jeszcze coś pokręciłem?

Opublikowano
SipmaZ224 napisał:

Nic nie rozumiesz. Zalapiesz się. Zwrócą ci DO 300zl za czysty składnik. Możesz mieć i 100t do wysłania nie ma to roznicy. Czytaj ten temat 20 stron wcześniej i zapalpiesz o co chodzi, a jak mało 20 to 50. Objasniane było już to 100razy.

ZELKOW napisał:

pokręciłeś, masz zalecenie 35,83t CaO czyli 35,83 x 300 = 10749 maxymalnie ale że Ciebie wyjdzie 5123,69 radkowit to tyle Ci zwrócą

Dzięki panowie za informacje. Rozjaśniliście mi wszystko odnośnie dopłat do wapnowania 👍 Teraz tylko się modlić aby moje wyniki badań wyszły podobnie do wyników wuja 😁

Opublikowano
Dnia 16.04.2020 o 15:33, michal_19 napisał:

Ja sypalem radkowit premium po orce przed siewem pszenzyta ozimego. Zostawilem specjalne kwadracik nieposypany i różnica ogromna, bede na polu mogę zrobic fotke takze u mnie efekt w tym samym sezonie

pokaż zdjęcie jaka róźnica bo ja właśnie mam dylemat czy radkowit premium dać na orke czy na ściernisko i talerzówką zmieszać po żniwach bo chce dać po 3-4t/ha premium w tym roku.

Opublikowano
43 minuty temu, bialy2005 napisał:

efekt po orcr bedziesz mial w pierwzzym roku jak przed to za rok jak wyorzesz odkwaszina glebe. i jeslj mocny kwas masz po zaoraniu bwdziesz mial zebre na polu 😁

Ile ton Polecasz siać premium na ha?

Opublikowano (edytowane)

A pod ozime jak najlepiej dać wapno? Jeśli na orkę to jest sens dawać jeszcze fosfor i azot przedsiewnie? Bo to raczej niezbyt dobre połączenie?

Dodam, że gleba bardzo kwaśna więc wapno priorytetowo, tylko czy dać przed orką? I przed siewem polifoska, czy wapno na orkę i rezygnować z polifoski?

Edytowane przez derek2223
Opublikowano

Ja w tamtym roku po żniwach rozsiałem premium od bialy2005 potem 2 razy poleciałem talerzówką i tak leżało do jesieni. Potem orka i siew pszenżyta i wizualnie widzę różnicę z tym co było wcześniej a ph poniżej 4. W tym roku też może zamówię patelnię. 

Opublikowano
34 minuty temu, thor1984 napisał:

Ja w tamtym roku po żniwach rozsiałem premium od bialy2005 potem 2 razy poleciałem talerzówką i tak leżało do jesieni. Potem orka i siew pszenżyta i wizualnie widzę różnicę z tym co było wcześniej a ph poniżej 4. W tym roku też może zamówię patelnię. 

Ph poniżej 4 przed rozsianiem wapna, czy teraz mierzyłeś?