Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Daj namiary na to wapno tlenkowe za 40zł. Biorę na zapas😂

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Daj namiary na to wapno tlenkowe za 40zł. Biorę na zapas😂 

Ceny przykładowe, bardziej chodzi mi o to czy jak kupie wapno za 100 zł t czystego składnika to mogę liczyć na zwrot pełny tzn 300 zł do tony? 

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Maciek00038 napisał:

Ceny przykładowe, bardziej chodzi mi o to czy jak kupie wapno za 100 zł t czystego składnika to mogę liczyć na zwrot pełny tzn 300 zł do tony? 

Tak kupisz wapna za 100zł a oddadzą Ci 300zł i jeszcze flaszkę dostaniesz 😆 Czy wy potraficie czytać ze zrozumoeniem?

4 godziny temu, Maciek00038 napisał:

Witam, kupowałem wapno granulowane po żniwach tegorocznych za ponad 6k, 24t 54% CaO, dzisiaj gdy wpisałem dane w kalkulator wyszło że brakuje mi 30-40t w zalecanej dawce. Czy dokupić jakiegoś wapna tlenkowego za 40zł tona w ilości 27x2 (koszt około 2,5k) i wtedy złożyć wniosek o zwrot kosztów. Powierzchnia gospodarstwa 20ha, więc tu moje pytanie czy dostanę pełny zwrot zarówno od wapna granulowanego jak i sypkiego 300 zł do tony czystego składnika? 

Z tego co mi wiadomo granulowane wapno nie podlega dofinansowaniu, więc lepiej zapytaj w swoim OSCHR zanim je kupisz, mam kilku znajomych ktorzy źle myśleli i zwrotu na to wapno nie dostali, a kasę wydali.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
34 minuty temu, Maciek00038 napisał:

X razy było juz tu tłumaczone ze dotacja nie moze przekroczyc ceny zakupu. Na tym przykładzie dostaniesz 100zl do 1t cao

• Like 1
Opublikowano
Dnia 10.12.2019 o 22:08, soltys147 napisał:

Też będę składał w Białymstoku - byłbym wdzięczny za link do oś. RODO dla OSCHR

Jaka powinna być prawidłowa nazwa zawarta na FV wapna z morawicy bo mój dostawca nie wystawiał jeszcze nikomu faktury na zwrot, a nie chciałbym później robić korekty? 

https://www.schr.gov.pl/p,222,ogolnopolski-program-regeneracji-srodowiskowej-gleb-poprzez-ich-wapnowanie

Na dole masz. Możesz mieć problem z poprawnym wydrukowaniem jak ja. Jeśli tak będzie skopiuj ten tekst do nowego dokumentu Worda. Nie będzie tam tej ramki do wyboru miasta (pdf) czy też pustego miejsca. Dopisz sam i wydrukuj.

Wzór nazwy na fakturze masz tutaj. Masz go też wpisanego w instrukcji wypełniania wniosku tam gdzie pokazują jak wypełnić tabelę.

https://www.schr.gov.pl/p,223,informacja-o-danych-na-fakturze Myślę, że o tej porze dostawcy powinni już doskonale wiedzieć co pisać na fakturach do programu wapnowania. 

Dnia 11.12.2019 o 05:05, GrzesiekAgro napisał:

Mi rodo dała babeczka w oschr do podpisu. W białym przyjmuje wnioski młoda dziewczyna,wniosek byl do poprawki , ale resztę dokumentów wzięła i doslałem mailem. Ona i tak sama sprawdzi ,więc warto mieć nr działek z przypisane na kartce do nr próbek , dla niej do sprawdzenia . 

Tego akurat nie wysłałem ale jak zechcą to doślę. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ciśnij ich o te faktury. Żeby nie chcieli cię czasami przetrzymać do nowego roku. Bo chcą na podatkach przekombinować czy coś. Pani z OSCHR Białystok powiedziała by przysłać najpóźniej do końca roku. Nie chce tu siać paniki, że program się kończy. Ale gdzieś na ich stronie, która dzisiaj nie działa widziałem taki komunikat. Jak byś nie wydobył od nich tych faktur. To wyślij to poleconym przed końcem roku. Nie nieś osobiście bo cię mogą wywalić, że nie ma faktur. Tylko Wyślij. A jak po nowym roku się za to zabiorą i zgłoszą się po faktury to już może będziesz miał i doślesz. Tylko niestety pozostanie problem z datami wystawienia faktury i złożenia wniosku. Generalnie ciśnij ich, ze chcesz w tym roku faktury.

Edytowane przez hubertuss
  • Thanks 1
Opublikowano

Macie jakieś pewne info co do zakończenia naboru wniosków do końca roku?  Dziś przyszły wyniki i zastanawiam się czy spieszyć się z zamawianiem wapna czy zrobić to na spokojnie po nowym roku 

Opublikowano
mk9422 napisał:

Macie jakieś pewne info co do zakończenia naboru wniosków do końca roku?  Dziś przyszły wyniki i zastanawiam się czy spieszyć się z zamawianiem wapna czy zrobić to na spokojnie po nowym roku 

nie wiadomo jak z kasą ale raczej lepiej po nowym roku zamów jak bedzie słychać że kase mają

Opublikowano
38 minut temu, mk9422 napisał:

Kto ci takich bzdur naopowiadal?

Opublikowano

W komentarzach wyżej coś wspominają o tym że niby gdzieś na jakiejś stronie pisano że kasa się kończy dlatego pytam czy są to jakieś pewne informacje.  Chyba zrobię tak jak Zelkow pisze.  Wypełnię sobie wniosek na spokojnie  i po nowym roku jak będzie wszystko wiadomo to się zamówi i złoży wniosek.  Jak nie będzie dotacji to się wapno w lato kupi za swoje 

Opublikowano
25 minut temu, mk9422 napisał:

W komentarzach wyżej coś wspominają o tym że niby gdzieś na jakiejś stronie pisano że kasa się kończy dlatego pytam czy są to jakieś pewne informacje.  Chyba zrobię tak jak Zelkow pisze.  Wypełnię sobie wniosek na spokojnie  i po nowym roku jak będzie wszystko wiadomo to się zamówi i złoży wniosek.  Jak nie będzie dotacji to się wapno w lato kupi za swoje 

Na jakiej stronie? Może komuś chodziło, że de minimis się skończyło na ten rok?

Opublikowano (edytowane)

Na stronie oschr Białystok była wzmianka, że wniosek należy złożyć do końca roku. Nie było nic, ze program się kończy czy kasa. Przez telefon też dostałem info, że muszę wysłać do końca roku. Zaznaczyłem wyraźnie, że nie chcę tu siać paniki. A co do strony niestety u mnie ani wczoraj ani dzisiaj nie działa by to podlinkować.

http://wfosigw.bialystok.pl/wapnowanie.htm

Tutaj tez o tym jest. Nie wiem może ktoś się pomylił może coś. Trudno powiedzieć jak to naprawdę jest. Widać, ze z programem i tymi wnioskami i tym co potrzebne jako załącznik jest duży bałagan.  Dlatego ja choć do zwapnowania mam jeszcze dwie działki i będę potrzebował z 10 ton. Papiery złożyłem już na to co mogłem. Cholera wie, czy po nowym roku nie powiedzą sory nie ma kasy. Jak będzie program to złoże i na te działki w żniwa. Jak nie to trudno.

Opublikowano

Macie jakiś telefon do oschr lublin do działu zaleceń nawozowych , wysłałem maila 2 tyg temu z prośbą i zalecenia razem z przelewem, 0 odzewu, a próbując się skontaktowac przez numer podany na stronie graniczy z cudem wczoraj i dzisiaj wykonane łącznie 12 połączeń o różnych porach i brak kontaktu.

Opublikowano (edytowane)

Oni tam są naprawdę zawaleni robota z tego co słyszę. Dzisiaj do mnie dzwonił pan z B stoku.  Musiałem podać mu numery próbek do numerów działek by mógł wszystko przeliczyć. Mówię mu, że nie ma mnie na miejscu. Nie widzę tego papieru. i może za jakiś czas. A on mi na to, że tu leżą całe stosy tych wniosków i on by chciał jak najszybciej mój obrobić i wypchnąć i robić następne.Na szczęście on miał wszystko co trzeba ja miałem dobra pamięć i udało się załatwić przez tel.

PS pan był bardzo zadowolony, ze znam zasady i nie musi mi tłumaczyć, że nie dostanę 300 zł do każdej tony pomimo, że zapłaciłem nie całe 87. 

Opublikowano
10 minut temu, hubertuss napisał:

PS pan był bardzo zadowolony, ze znam zasady i nie musi mi tłumaczyć, że nie dostanę 300 zł do każdej tony pomimo, że zapłaciłem nie całe 87. 

To takie sprawy trzeba  tłumaczyć?

Zdolna bestia z Ciebie😉

Oddałem nowe próbki wyniki za około 8 tygodni OSCHR Lublin.

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, GRZES1545 napisał:

Zdolna bestia z Ciebie😉

Serio takie terminy w Lublinie podczas zimy? Masakra. 😮

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał:

Tak mi pracownik terenowy powiedział, a jak będzie to się okaże.

Hehe a ja już 4 i pół miesiąca czekam, próbki nie przepadły ponoć, ostatnio dzwoniłem do Pana Kazimierza, mówił, że oddał już je dawno temu, nie wie co się z nimi dzieje, ale żeby czekać cierpliwie, bo są zawaleni próbkami i że wyniki na pewno przyjdą... Mam nadzieję, że uda się do wiosny :)

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Zdolna bestia z Ciebie😉

Z tego co mówił takie wrażenie doniosłem.  Widać dużo ludzi oczekuje tych 300 zł choć zapłacili np po 80 za tone. Już pewnie nie jedno pół litra pękło pod dobrze ubity interes a potem nerwy, że tylko tyle co się wydało zwrócili a zysk miał być przecież.

• Like 2
  • Haha 1