Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

bo masz transport droższy ze względu na żniwa, budowy dróg i inne tematy.

Zawsze tak jest, jak co roku

w zimę jest najlepiej sprzedawać zboże i kupować nawozy, bo transport nie jest oblegany i zawsze można dostać lepszą ofertę.

Edytowane przez DamianRolnikSkup
Opublikowano (edytowane)

Skąd informacja o braku kwalifikowania kred z mielnika. Według informacji z OSCHR skoro dostawca pisze na fakturze typ wapna czyli 07 to znaczy że jest to wapno 07 i jako takie sie kwalifikuje.

Edytowane przez gigix
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj rozmawiałem z panią 48 85 656 50 80 tel ze strony OMYA. Pytałem o wymogi dotacyjne. Tak mi wytłumaczyła, że są w trakcie załatwiania jakichś dokumentów. Być może jakieś terminy się skończyły być może coś się nie zrozumieliśmy. Ale zapytałem, ze chcę dotacje i czy ich wapno spełnia wszystkie wymogi. To powiedziała mi o tych dokumentach i, że to może trwać miesiąc. I powiedziała, że jeśli chodzi o dotacje to do Kornicy bo to tez OMYA.

Rozmawiałem też z doradcą OSCHR na swój region na temat zwrotów/dotacji. Bo nie wiem czy pójść w droższe magnezowe czy tańsze zwykłe bo bliżej z Kornicy. Zwrot ma być do czystego składnika. Czyli jeśli zapłacimy 100 zł za tonę w której jest 50 % Ca to otrzymamy 50 zł zwrotu. Czyli za wywrotkę 26 ton za którą zapłacimy 2600 zł dostaniemy zwrot 1300 zł.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Bzdury piszesz. Dopłatę masz do tony czystego cao. Czyli jeśli kupiłeś 26 ton wapna czyli 13 ton cao to dostaniesz do 13 ton cao. A ciebie tona cao kosztowała 200zl. Więc dostaniesz 200zl x 13 ton cao = 2600zl.

Edytowane przez marluk
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ok skoro tak będzie to jeszcze lepiej. Napisałem tylko co mi pracownik OSCHR powiedział. No ale on może się mylić. Bo zajmuje się raczej pracą w terenie. Tak naprawdę jak i ile do czego płacą to okaże się jak ludzie zaczną dostawać pieniądze.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
39 minut temu, marluk napisał:

Bzdury piszesz. Dopłatę masz do tony czystego cao. Czyli jeśli kupiłeś 26 ton wapna czyli 13 ton cao to dostaniesz do 13 ton cao. A ciebie tona cao kosztowała 200zl. Więc dostaniesz 200zl x 13 ton cao = 2600zl.

Co ważne, istotny jest rodzaj wapna. Np w przypadku kredy z morawicy pisza, że ma 50% CaO ale certyfikowane jest jako 07a czyli 30% Cao czyli dotacja jest do 30%. I teraz obliczenia. przy zakupie po 100zł, wnioskodawcy 50-75ha dostana 30 zł do tony, pomiędzy 25-50ha dostaną 60zł, najmniejsi do 25 ha dostaną 90zł. Nie ma za darmo. oczywiście w innych typach wapna jest inaczej. Istotna jest typ wapna i certyfikowana zawartośc CaO MgO

Opublikowano
48 minut temu, piotreksz231 napisał:

A czy przechodzą wam w ogóle wnioski ze starymi analizami gleby bez oznaczenia nr. działek ? Bo różnie mówią, i sam w końcu nie wiem.

Tak przechodzą bo już składałem

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, czesio1612 napisał:

Tak przechodzą bo już składałem

To nie wiem, ja dziś dzwoniłem żeby się upewnić i powiedzieli w oschr że trzeba robić próby od nowa, ale nic spróbuję na te stare analizy może przejdą.

Edytowane przez piotreksz231
Opublikowano
1 godzinę temu, gigix napisał:

Co ważne, istotny jest rodzaj wapna. Np w przypadku kredy z morawicy pisza, że ma 50% CaO ale certyfikowane jest jako 07a czyli 30% Cao czyli dotacja jest do 30%. I teraz obliczenia. przy zakupie po 100zł, wnioskodawcy 50-75ha dostana 30 zł do tony, pomiędzy 25-50ha dostaną 60zł, najmniejsi do 25 ha dostaną 90zł. Nie ma za darmo. oczywiście w innych typach wapna jest inaczej. Istotna jest typ wapna i certyfikowana zawartośc CaO MgO

Wyliczenia ok, ale weglan z  morawicy jest odmiana 0.4 i ma 50%.

0.7a ma kreda omia kornica

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, zetorr6441 napisał:

Wyliczenia ok, ale weglan z  morawicy jest odmiana 0.4 i ma 50%.

0.7a ma kreda omia kornica

Mea culpa. Ciągle mylę Mielnik z Morawicą. Nie wiem dlaczego. Kornica jak kolega napisał już certyfikowana na 45CaO, Mielnik w trakcie certyfikacji a aktualnie 30 CaO. 

Edytowane przez gigix
Opublikowano
32 minuty temu, gigix napisał:

Mea culpa. Ciągle mylę Mielnik z Morawicą. Nie wiem dlaczego. Kornica jak kolega napisał już certyfikowana na 45CaO, Mielnik w trakcie certyfikacji a aktualnie 30 CaO. 

No to na zwrot lepiej mielnik bo na tone cao trzeba 3.3 tony towaru a ma tak jak kornica

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, WOJTUNIO napisał:

No to na zwrot lepiej mielnik bo na tone cao trzeba 3.3 tony towaru a ma tak jak kornica

Skoro tak sądzisz to polecam mielnik. Lubię czytać taką matematykę

Edytowane przez gigix
Opublikowano

Ja myślę, że oni z sufitu tych zawartości procentowych nie biorą. Skoro jedna kopalnia ma 07a a druga G1 5a to coś w tym jest. Ja jeśli już mam wozić po polu ten towar to wolę jednak mniej tego przerzucić a osiągnąć podobny efekt.

Opublikowano
14 minut temu, hubertuss napisał:

Ja myślę, że oni z sufitu tych zawartości procentowych nie biorą. Skoro jedna kopalnia ma 07a a druga G1 5a to coś w tym jest. Ja jeśli już mam wozić po polu ten towar to wolę jednak mniej tego przerzucić a osiągnąć podobny efekt.

Tylko ze to jest takie same wapno o rzeczywistej zawartości 47% cao

Tez bym wolal gdyby zostalo 30% bo moge wiecej kupic...