Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak widać że z przesiewacza ja bym innej nie kupił jeśli ma być siane rcw.

patrykb2736 napisał:

Biały jak teraz sytuacja z Radkowitem premium? Mam kilka pytań wyczyść skrzynkę.

Nie mam zapchanej skrzynki. Ogólnie kolejka na dostawy już blisko 3 tygodni. Z premium troszkę inaczej to wygląda. Pisz SMS 602888262 jak coś lub najlepiej dzwoń. Nie mam czasu na odpisywanie bo kosze😄.

Opublikowano
7 minut temu, Piotrek1975 napisał:

Pany przywieźli mi wapno, czy nic się nie będzie działo jak go rozsieje ale nie uprawie na razie bo sucho. Czy niech leży przykryte?

Siej, nic mu nie będzie jak bedzie juz na polu

Opublikowano
KlimekPL napisał:

7 minut temu, Piotrek1975 napisał:

Pany przywieźli mi wapno, czy nic się nie będzie działo jak go rozsieje ale nie uprawie na razie bo sucho. Czy niech leży przykryte?

Siej, nic mu nie będzie jak bedzie juz na polu

Dzięki.

Opublikowano

Bral ktos kredę z okolic Chełma lub ma jakiś namiar ? W sitnie byl ktoś z kopalni ale zgubiłem ich ulotkę... ps bardzo korzystnie wychodzi 

Opublikowano

Panowie podpowiedzcie ile można bezpiecznie dać wapna tlenkowego? Niestety nie za bardzo mam możliwości sypać wapno węglanowe. Ph pewnie kwaśne albo bardzo kwaśne, gleba średnia 3a, 3b. Czekam na wyniki analizy

Opublikowano

robiłem 2 lata temu badania gleby, działki mają po 3,8ha 5,6ha itd i pisałem w powierzchni pola 3ha, 5ha, zaokrąglałem ale na dołączonych mapkach zaznaczone jest całe pole 3,8ha 5,6ha, wie ktoś jak to będzie interpretowane do dopłat do wapna? badania wtedy robiłem dla siebie a nie pod dopłaty i dlatego tak opisałem wtedy, tak samo pola oznaczone są 1,2,3,4.. a nie np nr działki

Opublikowano

Dziś pytałem czy badania gleby robione przez ODR będą honorowane do dofinansowania i dowiedziałem się tyle że mogę sobie tyłek tymi badaniami...  Badania robione w styczniu mogę wypier... a w OSCHR już terminy mocno się wydłużają bo tyle próbek mają do przerobienia.

Opublikowano (edytowane)

Tutaj  podsylam  wam linka  do dość  cenionej  firmy  w małopolsce  "Agria" szeroki  wybór  produktów  macie+plus  najważniejsze, wapno  objęte  jest  dofinansowaniem. Wapno produkuje  im  trzuskawica, woj.świętokrzyskie.

Link do ich ogłoszenia  na olx:

https://m.olx.pl/oferta/wapno-nawozowe-wszystkich-odmian-wysoka-jakosc-mozliwy-transport-CID757-IDAAUJx.html#position=3&page=1

Strona:

www.agria.pl

Oczywiście  transport  na całą  Polskę.

Aa  i jeszcze  jedno  może  sobie  ceny  indywidualne  ustalać  przy  większych  zamówieniach.

Edytowane przez pawelxpb
Opublikowano
Dnia 23.07.2019 o 12:33, lukas9559 napisał:

robiłem 2 lata temu badania gleby, działki mają po 3,8ha 5,6ha itd i pisałem w powierzchni pola 3ha, 5ha, zaokrąglałem ale na dołączonych mapkach zaznaczone jest całe pole 3,8ha 5,6ha, wie ktoś jak to będzie interpretowane do dopłat do wapna? badania wtedy robiłem dla siebie a nie pod dopłaty i dlatego tak opisałem wtedy, tak samo pola oznaczone są 1,2,3,4.. a nie np nr działki

Mam ten sam poblem. Dzwoniłes, i co powiedzieli?

Opublikowano
10 godzin temu, pawelxpb napisał:

Tutaj  podsylam  wam linka  do dość  cenionej  firmy  w małopolsce  "Agria" szeroki  wybór  produktów  macie+plus  najważniejsze, wapno  objęte  jest  dofinansowaniem. Wapno produkuje  im  trzuskawica, woj.świętokrzyskie.

Link do ich ogłoszenia  na olx:

https://m.olx.pl/oferta/wapno-nawozowe-wszystkich-odmian-wysoka-jakosc-mozliwy-transport-CID757-IDAAUJx.html#position=3&page=1

Strona:

www.agria.pl

Oczywiście  transport  na całą  Polskę.

Aa  i jeszcze  jedno  może  sobie  ceny  indywidualne  ustalać  przy  większych  zamówieniach.

Nie polecam tej firmy. Przypuszczam że to jacyś oszuści dziadujący na każdym kroku, bo jak widać nie stać ich nawet na opłatę reklamy tylko z partyzanta zamieszczają ogłoszenia anonimowym kontem które mają stwarzać pozory jakoby to była opinia zadowolonego rolnika.

Odradzam nawet jakiegokolwiek kontaktu bo naciągacze mogą być przeszkoleni i posiadać umiejętność zdobywania przychylności naiwnego rolnika.

Kto na dzień dobry zaczyna od kłamstwa i manipulacji na pewno nie jest uczciwym człowiekiem/firmą

Opublikowano
55 minut temu, damianzbr napisał:

Nie polecam tej firmy. Przypuszczam że to jacyś oszuści dziadujący na każdym kroku, bo jak widać nie stać ich nawet na opłatę reklamy tylko z partyzanta zamieszczają ogłoszenia anonimowym kontem które mają stwarzać pozory jakoby to była opinia zadowolonego rolnika.

Odradzam nawet jakiegokolwiek kontaktu bo naciągacze mogą być przeszkoleni i posiadać umiejętność zdobywania przychylności naiwnego rolnika.

Kto na dzień dobry zaczyna od kłamstwa i manipulacji na pewno nie jest uczciwym człowiekiem/firmą

Jesteś  w dużym  błędzie  kolego, jak widzisz  działają na rynku prawie  30 lat to gdzie  tu widizsz  jakie kolwiek  naciagactwo  czyżby  jakąś  konkurencja  się  odezwała? Sprzedająca  tanie  zamienniki?

Opublikowano

Panowie wysianie wapna na już podorane pole będzie dobrym rozwiązaniem? Później pod rzepak i oziminy będzie orane na dobre. Słyszałem, że lepiej wysiać na ścierniska później podorać/uprawić  no i potem ostateczna orka przed siewem. Wtedy wapno jest bardziej wymiesza i lepiej dzieła. Bo wysianie go przed ostateczną orką sprawi, że podczas orki dostanie się głęboko w bruzdę i nie będzie super efektu. W tej chwili ścierniska mam już podorane i zastanawiam się czy kupić i siać wapno, czy czekać do przyszłego roku?

Opublikowano

Jeśli masz kwaśny odczyn to każde wysianie wapna jest dobrą decyzja niż męczyć się kolejny sezon. Rozsiej wapno, przejedz bronami aby wiatr nie zabrał wapna i czekaj na deszcze.

Opublikowano

Też jestem tego zdania. Nie czekaj na następny rok tylko siej i jeśli masz brony (są tacy co już nie mają) to przeleć bronami i ten sposób przemieszasz wapno z glebą. Jak nie brony to jakaś inna szybka i dość płytka uprawa żeby nie wchodzić w koszta i nie przesuszać za bardzo gleby. 

• Like 1
Opublikowano
katopo napisał:

Źle napisałem 290zł za tonę z transportem.

Jest to granulowane wapno węglanowe o ilości około 50%CaO

czym to będziesz rozsiewał?

lukas9559 napisał:

po pierwsze każda próbka musi byc podpisana numerem działki, a znajac życie nikt tak nie robił więc wszystkie stare badania do kosza, a i próbka do 3ha ja robiłem tak że jak miałe 2,5ha w 4 ewidencyjnych to jedna próbka, bo jak by przyszło na wszystkie oddzielną robić to jedno że zeszło by się z pobieraniem a drugje jaki koszt by wyszedł

Opublikowano
Cytat

Panowie wysianie wapna na już podorane pole będzie dobrym rozwiązaniem? Później pod rzepak i oziminy będzie orane na dobre. Słyszałem, że lepiej wysiać na ścierniska później podorać/uprawić  no i potem ostateczna orka przed siewem. Wtedy wapno jest bardziej wymiesza i lepiej dzieła. Bo wysianie go przed ostateczną orką sprawi, że podczas orki dostanie się głęboko w bruzdę i nie będzie super efektu. W tej chwili ścierniska mam już podorane i zastanawiam się czy kupić i siać wapno, czy czekać do przyszłego roku?

wapno wysiej po orce, przed uprawą, wraz z deszczem będzie sobie przenikać w głąb i odkwaszać