Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie co myślicie o wapnie z Morawicy odmianie,,4'' Jest możliwość kupna bezpośrednio z kopalni? W jakiej cenie mozna kupić ?

ja właśnie w tym roku kupiłem to wapno wyszło mnie 62zł tona z transportem.
Opublikowano

u mnie dobre wapno kosztuje 90-100 sypkie, granulowane jest ok jak chcemy rzucić na zasiane pola, tylko na prawdę ludzie kupujcie w tedy kredę a nie granulowaną skałę wapienną bo to kurde podziała za rok... 

Opublikowano

po ile w lubelskim Wam proponują za Radkovit premium ? mi na początek powiedziano 95 zł brutto z transportem ale cena do negocjacji- chcę 4 samochody wziąć 

Opublikowano

@szczypka Napisałeś że przedstawiciele wapna granul. dalej twierdzą, że 309 kg ich granulattj odkwasi lepiej niż 3 tony miałkiego... b. dużo ludzi tak właśnie robi ;)

Opublikowano

Wszyscy dają wapno na ścierń i to przyorują a może lepiej dać po orce jesienią?Przez rok pięknie rozejdzie się w profilu glebowym a tak zostanie przykryte i dodatkowo deszcze go wpłuczą jeszcze głębiej ,tak na logikę to lepsze rozwiązanie,mam 27 ton z morawicy 

Opublikowano

Bardzo ciekawa ta "logika". Jeśli wapnowanie ma tylko wzbogacić glebę w wapń, to można posypać orkę. Jednak głównym celem wapnowania jest regulacja odczynu, a to osiąga się jak najintensywniejszym wymieszaniem wapna w warstwie ornej. Wypłukanie wapna (wapnia?) z powodu przykrycia go orką, to już wierutna bzdura !

Opublikowano

Ktore wapno najlepiej wybrac?

weglanowe zaklady gorazdze 0-2mm - 69zl

weglanowe Lhoist 0-2mm - 80zl

weglanowe kopania Wierzbica 0-4mm - 68zl

weglanowe Celiny - 79zl

wedlug teorii najlepiej wychodzi z Gorażdży, cena do frakcji, a jakie wedlug was powinienym wybrac z w/w ?

Opublikowano

Dam wszystkim dobra rade zanim kupicie jakies wapno granulowane policzcie sobie ile wyniesie was zwykle bo jestem pewny ze roznica bedzie na tyle duza ze kupicie RCW .

wk***ia mnie już te sianie rcw i na działkach z ph ponad 6 będzie iść kreda granulowana zwykłym rozsiewaczem. 

Opublikowano

Wszystko to kwestia wielkości gospodarstwa. Jeżeli miał bym 100 ha i chociaż po 2 tony na ha co 2 rok podać to pewnie też bym się zdenerwował na rcw ale myślę że w takiej sytuacji zaczął bym rozglądać się za jakimś wydajniejszym i wygodniejszym sprzętem.  Ale wiadomo jak jest...  

Opublikowano

po ile w lubelskim Wam proponują za Radkovit premium ? mi na początek powiedziano 95 zł brutto z transportem ale cena do negocjacji- chcę 4 samochody wziąć 

A w jakiej firmie taka cena? I na jaki powiat?

Opublikowano

Jak pogodzić wapnowanie,obronik i nawozy przedsiewne npk,jaki odstep miedzy obornikiem a wapnem mam zamiar wapnowac zaraz po zniwach i obornik we wrześmiu czyli jakieś 4-5 tyogdni przerwy,a nawozy npk przedsiewne ,można wysiewać po rozwiezieniu obornika i robić orkę po zimówke ?

Opublikowano

Panowie brał ktoś z was wapno nawozowe z kopalni w Iłży ? Mam do nich bardzo blisko i zastanawiam się czy nie wziąć patelni na próbę.Czy może lepiej dołożyć trochę i wziąć z Morawicy?

Opublikowano

ponawiam pytanie

Ktore wapno najlepiej wybrac?

weglanowe zaklady gorazdze 0-2mm - 69zl

weglanowe Lhoist 0-2mm - 80zl

weglanowe kopania Wierzbica 0-4mm - 68zl

weglanowe Celiny - 79zl

wedlug teorii najlepiej wychodzi z Gorażdży, cena do frakcji, a jakie wedlug was powinienym wybrac z w/w ?

Opublikowano

npk daję zawsze po orce pod agregat 

To teraz daj pod orkę, wapno pod agregat. 

Tomek 90 czemu Cię wkurza sianie rcw ?

Jeżdżenie co 4m, ładowanie łychą, do tego mała paka i to wszystko zbiera się gdy jest spiętrzenie robót tj koszenie/orka/siew rapsu. Pójdzie tam gdzie jeszcze ph za niskie, ale mam działki gdzie jest 6-7 i tam pójdzie granulat 500kg corocznie - zobaczymy.