Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Specjaliści od wapnowania!

A co sądzicie o tym? Trafia mi się do kupienia 15 ton kredy ale to nie zwykła kreda nawozowa tylko jakaś specjalnie oczyszczana. Miała być stosowana jako wypełniacz do tworzyw sztucznych. Firma ją kupiła i stoi na magaznie 10 lat. Jest pylista w workach po 40 kg i na paletach. Kupa zabawy z załadunkiem do siewnika. Chcieli za nią po 250 zł/t (cena zakupu była 400 zł/t) Ja zaproponowałem 90-100 zł i jest szansa że tak by poszła. Jest sens robić taki zakup?

Opublikowano

Za 100 zł jak sucha to bierz. Najwyżej kupisz auto czegoś innego (wilgotnego) i pomieszasz to wszystko aby w powietrze nie leciała. Jak worki papierowe to ich nie rozcinaj tylko wszystko razem na pole zawieź.

Opublikowano

Taką pylistą to siać tylko tymi rozsiewaczami pneumatycznymi z lancami, albo jakieś płaszcze w RCW robic jak @biały to zrobił. Węglanowe zwykłe bez magnezu z Morawicy siałem jak suche to pylica dobra. 

Opublikowano (edytowane)

Panowie tak się zastanawiam (może ktoś z doświadczenia mi powie) czy da się uregulować PH samą kredą nawozową? PH wynosi ok 4,5 -5,0.

Edytowane przez Niki20
Opublikowano

Zależy jaka ziemia(bardzo lekka- ciężka) to pierwsze pytanie.Jeżeli lekka tak, jeżeli ciężka też ale albo bardzo duża ilość jednorazowo(nie polecam) albo latami trzeba stosować

Opublikowano

Taką pylistą to siać tylko tymi rozsiewaczami pneumatycznymi z lancami, albo jakieś płaszcze w RCW robic jak @biały to zrobił.

Jaki pneumatyczny rozsiewacz do wapna byłby dobry za nieduże pieniądze?

Opublikowano

Coś mi się zdaje że pneumatyczny to kupił właśnie też Bialy2005, chyba

Opublikowano

JUz tyle razy było pisane o wapnie z morawicy w tym temacie ze szkoda powtarzac. rzeczytaj ze 2-3 strony wstecz i napewno cos tam znajdziesz :) Szukanie informacji nie boli. na każdej stronie praktycznie ciagle te same pytania i to samo wapno :) 

Opublikowano

Specjaliści od wapnowania!

A co sądzicie o tym? Trafia mi się do kupienia 15 ton kredy ale to nie zwykła kreda nawozowa tylko jakaś specjalnie oczyszczana. Miała być stosowana jako wypełniacz do tworzyw sztucznych. Firma ją kupiła i stoi na magaznie 10 lat. Jest pylista w workach po 40 kg i na paletach. Kupa zabawy z załadunkiem do siewnika. Chcieli za nią po 250 zł/t (cena zakupu była 400 zł/t) Ja zaproponowałem 90-100 zł i jest szansa że tak by poszła. Jest sens robić taki zakup?

Jeżeli sie zdecydujesz na kupno tego wapna i nie masz możliwości rozsiewania tego rozsiewaczem pneumatycznym, to kiedyś (chyba tutaj na forum) ktoś polecał rozsiewanie takiego wapna wcześnie rano czy w dni kiedy jest mgła, ponoć ten pył wtedy tak nie idzie w eter.

Opublikowano

Ecogran wydaje się być lepszą opcją od polcalcu. Pierwszy to kreda jeziorna, drugi mielony wapień jurajski

Nie mieszaj pojęć.  

Tlenkowe to wapno palone, nie występuje w granulacie tylko w kawałkach - połupane na drobną frakcję to co zostało wypalone w piecu - działa b. szybko.

Granulowane to pojęcie dotyczące formy sprzedaży wapna. Produkowane jest  tylko po to aby ułatwić wysiew. Będzie to albo zgranulowany zmielony na pył węglan wapnia, albo zgranulowana wysuszona kreda jeziorna/pisząca.

Na rynku znajdziesz wiele ofert wapna granulowanego. Tu też jest najwięcej oszustów. Bo część otoczkuje kamień, a część użyje takich materiałów jako lepiszcza, że to przez miesiące się nie rozpuści.

Kreda jeziorna zawsze szybciej zareaguje niż zmielony na pył węglan. Najszybciej zareaguje tlenek, ale jak wcześniej pisałem tu są i  minusy.

W formie węglanu możesz podać i 5 ton i nie zaszkodzi, najwyżej kieszeni.

Jak możesz wjechać w pole to nie czekaj i siej. Na dobrej ziemi  możesz sypnąć trochę tlenku (nie powiem Ci ile) lub najbezpieczniej kredę z Mielnika (nie wiem czy dostępna o tej porze roku), wapniak koszelowski, rudnicki, kornicki kreda z Dwikóz ( te 4 to granulaty z kredy) lub nordkalc fast, kujawit premium(pył) lub polcalc (granulat z tych samych pokładów co dwa poprzednie) lub każde inne wapno mielone.

Kolejność zamieszczona jest jednocześnie kolejnością w szybkości działania. Granulat to droższa opcja tego co jest luzem wymienione.

Myślisz, że polcalc zadziała tak samo szybko jak wapniak koszelowski? Różnica w cenie 10zł/t

Czy pod jęczmień jary warto jeszcze treaz dać takiego wapna? Wg. zaleceń polcalc http://polcalc.pl/DOCUMENTS/Ulotka.pdf pod jęczmień najlepiej dawać po żniwach ale już np. pod kukurydze można też wiosną.

Opublikowano

Myślę, że polcalc(pokład Jury) trochę wolniej. Koszelowski z okresu Kredy.  Ale ile wolniej nie wiem.

Na pewno warto dać.

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie dotyczące wapnowania, mam pole które po badaniahc w SCHR próbki wykazały pH = 4.09, zalecana dawka nawozowa w czystym składniku to 2,9 t Ca0 na ha, działka ma 1.3 ha z tego co rozmawiałem z specjalistą terenowym mówił, żeby nie dawać tak dużej dawki jednarozowo. Na polu próbowałem sadzić wierzbę energetyczną jednak nic nie rosło, podobnie w zeszłym roku było w przypadku wysiewu gorczycy, oprócz miejscami chwastów nic nie wzeszło, w tym roku również planuję posadzić jakiś poplon i przyorać to później.

Czy moglibyście doradzić jakie wapno zastosować i w jakiej dawce początkowo, tak aby to było uzasadnione ekonomicznie?

Jest ktoś może z okolic Częstochowy i ma kontakt do osób które handlują wapnem w mniejszych ilościach ? Głównie co znajduję ogłoszenia to minimalne zamówienie od 25t. 

Edit: gleba lekka

Edytowane przez drax
Opublikowano

jeśli masz dostawczaka albo możliwość najęcia przejedź się do trębaczewa ul kolejowa zakład kredowy minerał sprzedają tam wapniak rolniczy workowany albo big-bag od niedawna produkują też granulowane od aleksandri będzie tam jakieś 45 km (przez kłobuck-miedźno-działoszyn) 

Opublikowano (edytowane)

Pożyczyłem ostatnio kwasomierz od znajomego i wyniki mi wyszły następująco (próbki pobrane z paru miejsc na pojedynczym polu)

1. pole które chyba nigdy nie widziało wapna , miejscami rósł skrzyp polny ph wyszło  na b.dobre

skrzypafkj2.jpg

2. pole na których były warzywa  , fasola i ziemniaki 

okopoweezjug.jpg

3. pomiar ph w doniczce w domu w celu sprawdzenia miernika ph

kwiatl5j3u.jpg

Dodam , że po dodaniu octu do próbek odczyn zmniejszył się do 4-5 pH.

Więc po tym pomiarze wygląda na to ze odczyn jest ok , podobno nawozy zakwaszają glebe a jak nie było nigdy sypane nawozem to chyba nie miało co zakwasić i stąd takie wyniki. Fasola którą zasiałem w kwietniu chyba by na takich kwasach nie urosła aczkolwiek sypany był nawóz npk i urosła fajnie. Także chyba problemem u mnie chyba był brak nawozów przez co plon zbóż był słaby. Zastaniawiam się czy zrobić dla pewności badanie gleby w stacji czy ostatecznie sprawdzić tym płynem helliga

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano

Powiem ci cos na temat tego kwasomierzu . On łapie elektrony i protony z gleby czyli ładunek . Ktoś kiedyś jasno tu wytłumaczył na czym to polega od siebie mogę powiedzieć że można go sobie wsadzić w dupe ! Zrobiłem odczyn gleby badanie na tym wskańżniku ph wyszło mi 5.6 wiec nie ma tragedi ale gleba poszła do analizy i ta sama próba z analizy wyszła 4.3 ;) Wiedziałem że tam jest nedza dlatego mnie zastanawiał ten odczyn idać dalej . Moja naj lepsza działka obecnie ph około 6 na tym czymś wychodziło 7 i masz racje jak dolejesz octu spada tak samo ,wody  a wode lejesz po to by własnie te elektrony mogły jakoś zadziałac na ten kwasomierz a jej odczyn sam wynosi już 6 wiec może zawyżać

Opublikowano

Pożyczyłem ostatnio kwasomierz od znajomego i wyniki mi wyszły następująco (próbki pobrane z paru miejsc na pojedynczym polu)

1. pole które chyba nigdy nie widziało wapna , miejscami rósł skrzyp polny ph wyszło  na b.dobre

skrzypafkj2.jpg

2. pole na których były warzywa  , fasola i ziemniaki 

okopoweezjug.jpg

3. pomiar ph w doniczce w domu w celu sprawdzenia miernika ph

kwiatl5j3u.jpg

Dodam , że po dodaniu octu do próbek odczyn zmniejszył się do 4-5 pH.

Więc po tym pomiarze wygląda na to ze odczyn jest ok , podobno nawozy zakwaszają glebe a jak nie było nigdy sypane nawozem to chyba nie miało co zakwasić i stąd takie wyniki. Fasola którą zasiałem w kwietniu chyba by na takich kwasach nie urosła aczkolwiek sypany był nawóz npk i urosła fajnie. Także chyba problemem u mnie chyba był brak nawozów przez co plon zbóż był słaby. Zastaniawiam się czy zrobić dla pewności badanie gleby w stacji czy ostatecznie sprawdzić tym płynem helliga

Gleba zakwasza się cały czas:

Równolegle, w glebie zachodzą procesy zwiększające zawartość w niej kationu wodorowego:

- mineralizacja substancji organicznej, której produktem jest CO2 - bezwodnik kwasowy kwasu węglowego

- nitryfikacja kationu amonowego będąca przyczyną pojawienia się w glebie H+ i NO3-

- utlenianie związków siarki, którego produktami są H+ i SO42-

- wietrzenie minerałów uwalniające do gleby m.in. H+ i Al3+

- hydroliza kationu glinu z wydzieleniem kationu H+:

[Al(H2O)3]3+ + H2O = [Al(OH)(H2O)2]2+ + H+

[Al (OH)(H2O)2]2+ + H2O = [Al(OH)2H2O] + + H+

[Al (OH)2H2O]+ + H2O = Al (OH)3+ H+

A to czy zakwasza się szybciej czy wolniej zależy od zawartości w niej kationów zasadowych Ca, Mg, K, Na.

Więc albo masz bardzo dobre gleby, które wytworzyły się z zwietrzenia skały wapiennej i twoja gleba naturalnie zawiera mnóstwo kationu zasadowego Ca+, albo ten pomiar jest błędny.

Aczkolwiek problemy z słabym plonem nie zawsze muszą być spowodowane niskim pH. Bo może być taka sytuacja że posiadasz dużo Ca, np. 70% (w związku z pochodzeniem twojej gleby), Mg zaledwie 5%, K 1% i Na 1% i pozostałe 23% dla kwaśnych jonów.

Zrób badania na pH w stacji i jeśli wyjdą podobnie do wyników z tego testera będziemy szukać problemu słabego rośnięcia roślin.

Opublikowano (edytowane)

Ogon988, mam identyczny miernik, wskazywał na około 5.5-6 pH, na jesień zrobiłem badania gleby, wyszło 4.07, koszt niewielki w porównaniu do informacji które można uzyskać i dziięki temu zaoszczędzić na eksperymentach i przeczuciach i niewłaściwych nawożeniach, bo oprócz tego masz od razu zawartość N P K Mg jak dobrze pamiętam,

za jedną próbkę wychodizło ok 12 zł + 3 zł za zalecenia nawozowe do próbki, ja robiłem 4 próbki z ok 1h z powodu zróżnicowania gleby.

Mam pytanie dotyczace wapna, na składzie jest dostepne u mnie wapno granulowane magneozowe w cenie 450 zl/t, handlowiec twiedzi, że 0.5 t granulowanego zastąpi ok 3-4t wapna tradycyjnego, a oprócz tego jest łatwiej je wysiać(bo można lejkiem), czy jest to prawda ? ( niestety nie wiem jaki jest dokładny jego skład CaO)

Edytowane przez drax