Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, loquito napisał:

Jeśli ma się stanowisko gdzie wcześniej nigdy nie było rzepaku to jak się tam posieje rzepak i nawet uprawa nie będzie jakoś super intensywna to plon będzie dobry. Rzepak bardzo dobrze reaguje na stanowiska gdzie wcześniej nie był siany.

ja mialem w tym roku rzepak na stanowisku gdzie bardzo dawno nie bylo rzepaku i co i tak slabo sypał a naklady na maksa szly wiec z tym to chyba wrozyla babka na 3 razy  , chyba ze by rok podpasowal

Opublikowano

Mam sąsiada co uprawia rzepak pszenica pszenica rzepak pszenica pszenica chłop orze zaraz po żniwach. I tak się zastanawiam po jakiego grzyba on jeszcze sieje ten rzepak jak w rzepaku ma 80% samosiewów rzepaku. 

• Haha 1
Opublikowano

W rzepaku trafia mi się miejscami rdest i miejscami gdzie nie gdzie komosa. Co robić. zostawić czy robić jakaś poprawkę. poza tym rzepak ma 4 liście a miejscami wyłazi dopiero pierwszy liść. regulować go czy jeszcze czekac. Mam zamiar jechać tebukonazolem.

Opublikowano
47 minut temu, LUBandrzej napisał:

Rzepak ma 4 liscie jak dam mu na 0.3toprexu i 0.8 rootstara to będzie okej czy lepiej samego toprexu?? 

Będzie git, wciągnie stożek wzrostu w ziemię.

Opublikowano

Kupę roboty mam wpadam na forum wieczorem i zapominam co się dzieje. Nie wiem czy pytałem już o to. Zwykły cynk nie da tego efektu jak rootstar? Serio widzicie korzyści z tego? Ile razy w jakich dawkach dajecie bór jesienia

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, masa24 napisał:

Kupę roboty mam wpadam na forum wieczorem i zapominam co się dzieje. Nie wiem czy pytałem już o to. Zwykły cynk nie da tego efektu jak rootstar? Serio widzicie korzyści z tego? Ile razy w jakich dawkach dajecie bór jesienia

Pytałeś. Zwykły cynk raczej nie, bo nie obniży ph, przez to nie będzie podręcone działanie triazoli/regulatora, a bez tego nie będzie extra stymulowania systemu korzeniowego/jego rozbudowy, niższego osadzenia stożka wzrostu, grubsze szyjki korzeniowej, taka moja opinia.

Edytowane przez loquito
Opublikowano
Dnia 12.09.2019 o 21:27, kapec22 napisał:

Po wschodach rzepaku u mnie mocno popadało i ziemia sporo osiadła i stożek wzrostu rzepaku teraz jest taki wyciągnięty ponad powierzchnie gleby i kładzie się na bok jak dynia czy ogórki... trzeba dać regulator czy co miał tak ktoś?

Podbijam pytanie, u mnie podobnie to wygląda.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v