Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak dużych szkód może narobić? Gdzie zawiniłem? Jechane było dokładnie 8 maja w połowie kwitnienia, później już szczerze nie bardzo się da bo wiadomo jak to potem w ścieżkach..

Znalazłem tez coś takiego :/

64413977_1877957895637402_4038353093237145600_n.jpg

Edytowane przez celtis
Opublikowano

U mnie jedn zabieg i czysto ,pojedyncze łuszczyny na obrzeżach

Opublikowano

Dobrze pamiętasz, póki co jest ok. Postaram się może zrobić jakieś zdjęcia i tu wrzucę. Powiem tak że nic nie śmierdzi, bo jedna plantacja w drodze do Poznania masakrycznie śmierdziała zgnilizną 

Opublikowano (edytowane)

Za jakies 2 miechy trzeba bedzie siać rzepak ozimy. Potrzebowałbym jednostki siewnej tak do 1,5 ha. Pierwszy raz planuje posiać rzepak i nie chce szaleć narazie na 3 ha. Jesli wszystko bedzie ok to w nastepnych latach zwiększe. Wszedzie dzownie to jedynie mają jednostki na 3 ha. W Saatbau niby mają mieć na 1,5 ha jakies liniówki ale z hybrydą nie spotkałem. Czy jest w ogole do kupinia hybryda na 1,5 ha? Interesuje mnie np liniówka Quartz albo Scherlock na 1,5 ha

Edytowane przez andrzej1988
Opublikowano

To w końcu co chcesz liniówkę czy hybrydę bo tak napisałeś,że nie wiadomo o co chodzi

Opublikowano

Albo spiknij się z kimś , komu zostanie na 1,5ha albo zapomnij. Tez myslałem nad taką dawką na 1,5ha w końcu zasiałem 3ha całą jednostkę, bo te 1,5 to jakies wynalazki. Jak chcesz się uczyć, to kup coś taniego tak jak ja. Wziąłem Monolit i na poczatek jestem zadowolony. Dołóż kilka złotych do zaprawy od robaka, bo warto. Jednostka na 3ha kosztowała mnie tyle, co na 1,5 mieszańca

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, andrzej1988 napisał:

Za jakies 2 miechy trzeba bedzie siać rzepak ozimy. Potrzebowałbym jednostki siewnej tak do 1,5 ha. Pierwszy raz planuje posiać rzepak i nie chce szaleć narazie na 3 ha. Jesli wszystko bedzie ok to w nastepnych latach zwiększe. Wszedzie dzownie to jedynie mają jednostki na 3 ha. W Saatbau niby mają mieć na 1,5 ha jakies liniówki ale z hybrydą nie spotkałem. Czy jest w ogole do kupinia hybryda na 1,5 ha? Interesuje mnie np liniówka Quartz albo Scherlock na 1,5 ha

Nie da się kupić, przynajmniej nie powinno się sprzedawać już to kiedyś tłumaczyłem. Są to jednostki promocyjne od producenta dla sklepów. Co roku dostaję w gratisie jednostkę odmiany której biorę najwięcej. 

Kup jednostkę normalną, zostanie na drugi rok. I tak tą gratisową nie zrobisz 1.5ha chyba że posiejesz pneumatykiem i obetniesz trochę obsadę.

Opublikowano

Ja też się pytałem i w końcu okazało się, że nie ma bo poszły na promocję. Owszem, w ofercie są ale nie do dostania. Masz czas, pogadaj z sąsiadami może komuś będzie zbywać.

Opublikowano

Jednostka na 3ha np. Chrobrego z zaprawą neo to +/-450zł, wątpię żeby jednostka na 1,5ha kosztowała równo połowę tego, więc czy jest sens robić takie kombinacje dla powiedzmy 150-200zł? Przecież te nasiona co zostaną to nie spleśnieją przez rok. 

• Like 2
Opublikowano

Ludzie smi sobie robia problemy sieje 1,5 potrzebuje na dwa ,bo wszystkiego nie wysieje i ma problem bo zostało na hektar

Opublikowano

Kup sobie całą jednostkę wsyp do siewnika i siej to przynajmniej nie będziesz miał niespodzianki przy wschodach jak w przypadku gdy wyliczysz dokładną ilość na kg, ponad pół kilo to w siewniku zostaje, to nie zboże, 

Co do nasion rzepaku to spokojnie możesz siać i dwu i trzy letnie grunt to przechować w dobrych warunkach, ja przechowywalem w worku papierowym i siatce w domu w szafie i wschody byly takie same jak w pierwszym roku 

Opublikowano

Praktycznie co rok w zbiornik wsypuje nasiona które zostały mi od ubiegłego roku i zawsze kielkuje więc dla mnie też nie ma problemu, kup normalnie jednostkę i zostaw to na przyszły rok co zostanie, ja sieje pneumatyczny siewnikiem i praktycznie mogę wysiac do ostatniego nasiona ale zawsze ta minimum jedna jednostkę staram się mieć więcej a bo to nakładki poprzeczniaki kliny itd a wszystko co zostanie na przyszły rok sieje

Opublikowano

Koledzy, może trzeba koledze @andrzej1988 przedstawić koszt ochrony i nawożenia rzepaku na 1 ha? Bo koszt nasion to dopiero początek wydatków...  Srodki ochrony roślin też sa w dawkach np: na 1 ha, i zabraknie na 20 arów.Co zrobisz? Nie kupisz wtedy drugiej butelki bo zostanie i zmarnuje się oprysk na 80 arów? 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v