Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra wilgotność gleby. Co do oprysku przedwschodowy kontra powschodowy to metazanex i navigator nie bierze gwiazdnicy tobołków tasznika które w tym roku załatwiły mi rzepak tak że zagłuszyły w niektórych miejscach do tego stopnia że były plamy ziela poprawka foxem wiosna nic nie dała. Mieszanka która napisałem bierze praktycznie wszystko. Wole delikatnie przyhamowac rzepak niż potem mieć ziele na polu. Nigdy wiecej powschodowo.

Cytat

Opublikowano (edytowane)

Chociaż trochę wilgoci. W tym sezonie oraz ubiegłym były u nas zabiegi przedwschodowe Command + Metazachlor robione ze względu na suszę w mocno przesuszoną ziemię, zadziałały bardzo dobrze, żadnych chwastów do żniw. Poza fiołkiem miejscami ale on nie zagraża rzepakowi. 

Edytowane przez loquito
Opublikowano
50 minut temu, XTRO napisał:

trochę jest, głównie tasznik ale rzepak radzi sobie z nim.

Tak sobie liczę, że ta mieszanina wyjdzie mnie 210 zł a mogę wziąć też Butisan + Iguana za 210.

Co będzie lepsze ?

Mówisz o butisanie pak? 

Opublikowano

Albo 0.1l command + 1l Metazachlor i powschodowo 0.3 navigator, ja osobiście stosuję 1.6l metazachloru + 0.3 command. Rzepak czyściutki aż do żniw, jedynie co to fiołek na jesieni i z wiosny potrafi trochę wyleźć ale niema go we wrażliwych żaden.

Opublikowano
1 godzinę temu, kamilc017 napisał:

Albo 0.1l command + 1l Metazachlor i powschodowo 0.3 navigator, ja osobiście stosuję 1.6l metazachloru + 0.3 command. Rzepak czyściutki aż do żniw, jedynie co to fiołek na jesieni i z wiosny potrafi trochę wyleźć ale niema go we wrażliwych żaden.

Command 0.3? Czy np. Boa 0.3? Bo Command 0.3 to trochę dużo, a Boa ma mniej substancji w porównaniu do Commandu i dawka chlomazonu w 0.3 Boa już jest odpowiednia. 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, kamilc017 napisał:

Gdzieś kiedyś ktoś polecał setke navi do zabiegu przedwschodowego

aminopryalid "Połowiczny rozkład w glebie (DT50): 8-35 dni w badaniach polowych, 26,4-146,9 dni w warunkach laboratoryjnych [2]."

chloropyralid "POŁOWICZNY ROZKŁAD W GLEBIE (DT50): 2-24 dni (badania polowe)"

pikloram "Połowiczny rozkład w glebie (DT50): 20-49 dni (badania polowe), w badaniach laboratoryjnych okres połowicznego rozpadu sięgał nawet do 292 dni."

Opublikowano

Jak są warunki to się jedzie doglebowo, zawsze można poprawić potem nawigatorem czy galera import. Wiadomo może trafić rok jak ten i będzie trzymać mocno rzepak ale to loteria. Doglebowo coś za 120,- robię chwasty.

Opublikowano
15 godzin temu, loquito napisał:

Command 0.3? Czy np. Boa 0.3? Bo Command 0.3 to trochę dużo, a Boa ma mniej substancji w porównaniu do Commandu i dawka chlomazonu w 0.3 Boa już jest odpowiednia. 

Przepraszam za błąd faktycznie to była boa a nie command command ma chyba 480g s.cz w 1litrze a boa 360g s.cz.

11 godzin temu, Artis napisał:

Gdzieś kiedyś ktoś polecał setke navi do zabiegu przedwschodowego

aminopryalid "Połowiczny rozkład w glebie (DT50): 8-35 dni w badaniach polowych, 26,4-146,9 dni w warunkach laboratoryjnych [2]."

chloropyralid "POŁOWICZNY ROZKŁAD W GLEBIE (DT50): 2-24 dni (badania polowe)"

pikloram "Połowiczny rozkład w glebie (DT50): 20-49 dni (badania polowe), w badaniach laboratoryjnych okres połowicznego rozpadu sięgał nawet do 292 dni."

Ciekawe jak to zdaje egzamin.

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Jak są warunki to się jedzie doglebowo, zawsze można poprawić potem nawigatorem czy galera import. Wiadomo może trafić rok jak ten i będzie trzymać mocno rzepak ale to loteria. Doglebowo coś za 120,- robię chwasty.

a kiedy one ostatni raz były? 3 lata temu?
Własnie 3 lata temu spróbowałem trochę doglebowo i trochę powschodowo.
Ostatnie 2 lata tylko powchodowo i pole czyściutkie. Jak jest szansa na wilgoć to taniej wyjdzie doglebowo, ale jak jest tak sucho jak ostatnio to tylko nalistne - taka moja opinia.

Opublikowano
Dnia 3.08.2018 o 11:54, derek2223 napisał:

W okolicy mogę kupić ale jedynie w starej zaprawie, bo powiedzieli mi że tylko jednostki na 3 ha będą zaprawione tymi neonikoty... coś tam :-P także podnoszę pytanie na odsprzedaż ilości na 1,5 ha mieszańca na słabsze stanowiska, południe Wlkp.

W zaprawie neonikotynoidowej można już kupić - zobacz tu: https://agrotechnika.co/produkt/rzepak-ozimy/rgt-jakuzzi/ . Ja zamówiłam parę jednostek w Cruiserze, mówią, że dobrze plonuje nawet na gorszych stanowiskach, więc może się sprawdzić u Ciebie.

Opublikowano

O tej setce Navigatora to piszą też w gazetce sklepów Kurka gdzie sprzedają środki Chemirolu. W gazetce z ubiegłego roku z lipca jest taka propozycja odchwaszczania w której skład wchodzi 0.1 Navigatora

Opublikowano
37 minut temu, yacenty napisał:

a kiedy one ostatni raz były? 3 lata temu?
Własnie 3 lata temu spróbowałem trochę doglebowo i trochę powschodowo.
Ostatnie 2 lata tylko powchodowo i pole czyściutkie. Jak jest szansa na wilgoć to taniej wyjdzie doglebowo, ale jak jest tak sucho jak ostatnio to tylko nalistne - taka moja opinia.

Czym lecisz powschodowo?

Opublikowano

Co sądzicie o ofercie AGROLOKU  odchwaszczanie rzepaku ok 210 zł/ha, czy to dobra cena i działanie tak jak mówi przedstawiciel handlowy.

Kto stosował i jakie wyniki i opinie , myślę nad zakupem.

Opublikowano
1 godzinę temu, marian7k napisał:

Co sądzicie o ofercie AGROLOKU  odchwaszczanie rzepaku ok 210 zł/ha, czy to dobra cena i działanie tak jak mówi przedstawiciel handlowy.

Kto stosował i jakie wyniki i opinie , myślę nad zakupem.

moze przedstaw ta oferte? sama cena i nazwa AGROLOK wiele nam tutaj nie mówi a nie każdy handluje z tą firmą żeby wiedzieć co oni proponują

Opublikowano

my chyba z 10 lat jedziemy doglebowo do 3 dni po siewie. Nawet mimo ostatnich suchych lat, chemia daje rade. Nie ma poprawek itp. Każdy ma swoją technologie i jeżeli jest sprawdzona i zdaje egzamin to nie ma co kombinować.

• Like 1
Opublikowano

Jak byś sial rzepal co dwa lata na tym samym polu to byś pryskał rzepak powschodowo navigator +metazanex lub(metazachlor),według mnie niema nic lepszego do odchwaszczania

Opublikowano
9 godzin temu, tommy66692 napisał:

moze przedstaw ta oferte? sama cena i nazwa AGROLOK wiele nam tutaj nie mówi a nie każdy handluje z tą firmą żeby wiedzieć co oni proponują

Nie znam dokładnie zawartości tego paka. Telefonicznie podał przedstawiciel nazwa: ŻePak Chwast Flex na 8do10ha. 3 dni po siewie kalif + metazanex + adiuwant elwita następnie Taurus 1l/ha, to wszystko za 208 zł/ha. Nie bierze tylko ostrożeń.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v