Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Nikita_Bennet napisał:

no można to nazwać deszczem bo spadło nawet całe 7litrów na metr kw.

Więc ci życze żeby nie padało ,taki opad ma duże znaczenie ,ja przyjmne nawet po 1 mm,dla mnie ma znaczenie

Opublikowano

Szykuje sie na zabieg pictor + proteus i patrzac w pogode czy te 4 stopnie w nocy to nie za mało zeby te srodki dziłały? Według prognoz   bedzie mozna pryskac poniedziłek wieczorem a ocieplenie dopiero za tydzien czwrtek pitek do 8 stopni noca i 15-18 w dzien a na srode mozliwe ze nawet do 0 zejdzie u nas. Rzepak w pełni kwitnienia w sumie juz by sie nalezało pryskac.

Opublikowano

U mnie podobnie 

Wczoraj wieczorem jechałem prochloraz + azoksy + proteus... 

Podczas oprysku ok 7-8 stopni. 

Nie pamiętam żebym kiedykolwiek w taką zimnice pryskał na platka 🙂

Uznałem że czekanie na poważne ocieplenie jest zbyt ryzykowne - chowacza sporo a łuszczyn coraz więcej. 

Opublikowano

Ja wole poczekać do ocieplenia, będę pryskał w czwartek/piątek, teraz za duże ryzyko, szkoda mi parę tysięcy z oprysku ryzykować, że nie podziała lub na pół gwizdka

Opublikowano

Robiłem płatka w czwartek w nocy, pictor i proteus. Temperatura podczas zabiegu 12C nad ranem spadła do 8C. Kilka dni wczesniej 2 dni ciągle padało. Zdecydowałem sie pryskac bo prognoza pogody na najbliższy tydzień kiepska i później było by za późno.  Niby mrozu nie nadają u nas tylko na wtorek w nocy ok 2C.  Południe lubelskiego, powiat bilgorajski.

Opublikowano
2 godziny temu, bialy2005 napisał:

Szykuje sie na zabieg pictor + proteus i patrzac w pogode czy te 4 stopnie w nocy to nie za mało zeby te srodki dziłały? Według prognoz   bedzie mozna pryskac poniedziłek wieczorem a ocieplenie dopiero za tydzien czwrtek pitek do 8 stopni noca i 15-18 w dzien a na srode mozliwe ze nawet do 0 zejdzie u nas. Rzepak w pełni kwitnienia w sumie juz by sie nalezało pryskac.

bialy a masz juz luszczyny na rzepakach?

Opublikowano

Ja robiłem zabieg z czwartku na piątek i to chyba była najlepsza decyzja, warunki były idealne a teraz przez ponad tydzień deszcz i niskie temperatury a i nie wjechał bym już w niego bo w trakcie zabiegu miejscami robiłem mu przymusowe opadanie płatka.

Opublikowano
4 godziny temu, panczo1922 napisał:

U mnie podobnie 

Wczoraj wieczorem jechałem prochloraz + azoksy + proteus... 

Podczas oprysku ok 7-8 stopni. 

Nie pamiętam żebym kiedykolwiek w taką zimnice pryskał na platka 🙂

Uznałem że czekanie na poważne ocieplenie jest zbyt ryzykowne - chowacza sporo a łuszczyn coraz więcej. 

Jakie dawki podałeś prochlorazu i azoksystrobiny?

Opublikowano

Jestem w następującej sytuacji - zabieg na płatka niestety opóźni się do środy (minimum tydzień po optymalnym terminie) rzepak już kwitnie na całego. Stety/niestety pogoda nie pozwala wjechać z opryskiem. Czy 0.4 Pictora + 0.4 prochlorazu 450 + 0.2 Azoksy 250 wystarczy? czy dołożyć czegoś systemicznego o innym mechaniźmie działania, np tiofanatu? Na polu nie było nigdy rzepaku ale teraz dostał bardzo dużo N, boję się że ten tydzień opóźnienia spowoduje że zgnilizna się pojawi i już jej nie opanuje. Okienko pogodowe będę miał dopiero w środę = większość pędu głównego już przekwitnie.

Opublikowano

Ta sama sytuacja  i U mnie dam pictora pełną dawkę dożucę tebu z 0,5l. I jakoś będzie. W środę dopiero okno i to jeszcze nie wiadomo

Opublikowano

U mnie od jutra przez kilka dni zapowiadają opady, więc śpieszyłem się dziś zrobić zabieg na płatek, rzepak dopiero się rozpędza z kwitnieniem, widzę po kilka rozkrzewień na każdym krzaku, które mają dopiero lekko żółty pąk

Opublikowano

Przed zabiegiem na płatka, zbierałem płatki do badań (praca inżynierska) i raczej zabieg trafiony bo rośnie już grzybnia na płatkach w szalkach z pożywką. 

Opublikowano

Pocieszające jest tylko to że zgnilizna twardzikowa nie rozwija się poniżej 10 stopni Celsjusza. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v