Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja dziś zasiałem swój, kalibracja była na 3,9kg/ha, uwzględniając uwrocia i zakładki na klinach, z jednostki siewnej na 3ha pola (12kg) zostało mi z 1kg ziarna, czyli obsada około 60szt/m2. Teraz trzeba poczekać na wschody.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 22.08.2018 o 13:20, TOME11 napisał:

Ja mniej więcej z tym samym pytaniem. Ile roślin posiać na m2 na lekkich/średnich ziemiach? Odmiana Chrobry. Niektórzy po prostu dzielą opakowanie na 3ha i tak sieją, ale raczej nie jest to zbyt poprawne, hmm?

Rzepakowy debiut, także proszę o wyrozumiałość:)

IMG_20180822_125123.jpg

Kolego w tamtym roku sialem ta odmiane. Waga opakowania prawie taka sama. Jednostka wyszla na 4 ha. Rzepak akurat nie za gesty. Okola 35 roslin bylo na wiosne. Plony okolo 4.2 t z ha. 

Edytowane przez DARIUSZA323
Opublikowano

Dziś byłem zobaczyć rzepak siany w sobotę popołudniu. Juz pierwsze rośliny są na wierzchu mimo tej suszy. Ale uprawa orka po zachodzi wcześnie w sobotę siew nawozu i ciezki agregat tak ze nawet sie nie kurzyło jak staliśmy.

Opublikowano

Ja orałem w sobotę, wczoraj agregat na ciężkiej bronie, ale tylko aby ubić glebę, brona praktycznie szła po wierzchu a robotę robiły wałki, dziś siew

Gleba na 2-3 cm miała spora ilość wilgoci, więc licze na przyzwoite wschody

Opublikowano
5 godzin temu, Mareg napisał:

Panowie czy siał ktoś z was dwuletnie nasiona? Przywieźli mi dziś ale data plombowania na jednym worku 6/2016 i trochę mi się to nie podoba, siać czy oddać? 

jak nie byłes o tym uprzedzony i cena nie jest jakas bardzo fajna, to ja bym sie nie cackał, tylko oddawał. Zeszłoroczny jeszcze spoko, mozna zaakceprować, ale sprzed dwóch lat to imho juz przesada.

Czysty Rzepak  dosc długo utrzymuje siłe kiełkowania, dobre kilka lat minimum, ale taki otoczony zaprawą to juz znacznie wczesniej ją traci.

M.in dlatego bodajze po roku od plombowania nasiona powinny mieć odświeżona kwalifikację, tzn powinno byc sprawdzone m.in. czy siła kiełkowania jest na przyzwoitym poziomie.

BA, nawet tu na forum ktos niedawno pisał, ze ma rzepak sprzed dwóch lat i siła kiełkowania nie jest za dobra.

Zebyśnie zapłacił za nasiona z których połowa, albo 1/3 Ci nie powschodzi.

Opublikowano
8 godzin temu, Mareg napisał:

Panowie czy siał ktoś z was dwuletnie nasiona? Przywieźli mi dziś ale data plombowania na jednym worku 6/2016 i trochę mi się to nie podoba, siać czy oddać? 

Ja siałem senseja z 16-go roku już powschodził co do jednego

Opublikowano

Nie wiem czy dobry temat, ale mam pytanie odnośnie siewu poznaniakiem z przekładnią bezstopniową. Siałem rzepak MTN 5,4 kiełkowanie 95% waga jednostki 8,6 pakowanie 2017 wyszło 3kg/ha. I teraz bez próby chciałbym wysiać MTN 6,8 kiełkowanie 97% waga jednostki 11,2 pakowane 2018. Jaką normę uzyskam. Obydwa mieszańce 1,5mln kiełkujących.

Opublikowano

a po co sobie komplikowac zycie?

przecież przeprowadzenie próby to zaledwie kilka minut i wszystko wiadomo.

I jak sie pomysli nad składnia pytania, to zadałeś je zupełnie bezsensownie.

JAką norme uzyskasz?

Bardzo podobną, bo nic nie piszesz o zmianie ustawien, wiec znów wyleci cos koło 3kg/ha.

Opublikowano
32 minuty temu, nunu85 napisał:

a po co sobie komplikowac zycie?

przecież przeprowadzenie próby to zaledwie kilka minut i wszystko wiadomo.

I jak sie pomysli nad składnia pytania, to zadałeś je zupełnie bezsensownie.

JAką norme uzyskasz?

Bardzo podobną, bo nic nie piszesz o zmianie ustawien, wiec znów wyleci cos koło 3kg/ha.

Gdyby to było kilka minut to bym tego pytania nie zadawał, nie mam w tym momencie wagi. Chodzi mi głównie o to czy wyleci podobna ilość czy masa nasion.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, zetor50super napisał:

Nie wiem czy dobry temat, ale mam pytanie odnośnie siewu poznaniakiem z przekładnią bezstopniową. Siałem rzepak MTN 5,4 kiełkowanie 95% waga jednostki 8,6 pakowanie 2017 wyszło 3kg/ha. I teraz bez próby chciałbym wysiać MTN 6,8 kiełkowanie 97% waga jednostki 11,2 pakowane 2018. Jaką normę uzyskam. Obydwa mieszańce 1,5mln kiełkujących.

Jest kilka niewiadomych -min. gęstość rzepaku w jednej i drugiej jednostce, wiec trzeba założyć że jest stała. A wiec po obliczeniach mi wyszło że zostanie wysiane 54szt.m2 (53,8). 

Edytowane przez loquito
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Pierwszy raz będę siał rzepak i pierwszy raz robiłem próbę na 5 arów, bo zawsze robiłem na 1 ar(zboża). Będzie git?

IMG_20180823_140504.png

Edytowane przez TOME11
Opublikowano
3 godziny temu, Pawelek998 napisał:

Panowie czym pryskacie powschodowo? Zawsze jechałem przedwschodowo ale ze względu suszy się wstrzymałem

Powschodowo stosowałem navigator i byłem zadowolony z jego działania 

Opublikowano (edytowane)

nawigator nie bierze wszystkiego. Juz nie pamiętam co to było ale stosowany solo zostawił mi jakis (na szczescie nie az tak groźny jak przytulia czy chaber) chwast. I było go sporo na polu, tyle ze nie przerosł rzepaku.

Od paru lat tak przy 3-4 lisciu właściwym stosuję mieszanke navigator 0,27 plus metazanex (fuego/rego etc) 1,6l i jest czysciutko.

a ha

tak koledzy wyzej pisza navigator, navigator.

Ale nikt nie pisze o dawce, ze dawał 0,3.

Obecnie zmieniono zalcenie i maxymalna jest 0,2 i jakby ktoś was posłuchał i opryskał tylko samym navigatorem w dawce (zgodnie z etykietą) 0,2, to miałby niezły problem, bo ona jest za mała, zeby w pełni załatwić chociażby przytulie.

Nie wiem czemu to obnizyli, ale w takiej dawce stosowanie navigatora solo nie jest dobrym pomysłem.

Edytowane przez nunu85
Opublikowano
19 godzin temu, Mareg napisał:

Siać i powalczyć o rabat jeśli nie było ustalenia, że ciut starsze. Swoją drogą w tym roku mogłeś zamówić z zaprawą neo i miałbyś "świeże" ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v