Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, bizonlukaszZ056 napisał:

Ja w tym roku miałem na próbę 25 ary zasiane po rzepaku i wniosek jest jeden... Nie opłaca się bo w tamtym roku miałem z tego kawałka pełny zbiornik z bizona a w tym roku 3/4.

a pogoda nie była przyczyną że było mniej?

Opublikowano
23 godziny temu, machtomi napisał:

Co zwalczy ten pendigan dodatkowo?

Z przytulią problemy, fiołka dodatkowo pomoże łapnąć. 

16ha Abakusa zasiane, jutro lecimy z Hamiltonem. 

Opublikowano

Że trzy lata sialem wapno przed siewem rzepaku i za każdym razem ogromne problemy ze wschodami, tak że definitywnie zrezygnowałem z tej praktyki, słabe pH = działka nie pod rzepak 

Opublikowano

Posiałem rzepak, opryskałem i na drugi dzień przeszła ulewa. Czy będzie coś z tego rzepaku czy trzeba siac od nowa? Myślałem o przejściu po roli bronami żeby się nie zrobiła skorupa ale nie wiem czy to dobry pomysł. Proszę Was o jakieś porady.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 20CBR12 napisał:

Że trzy lata sialem wapno przed siewem rzepaku i za każdym razem ogromne problemy ze wschodami, tak że definitywnie zrezygnowałem z tej praktyki, słabe pH = działka nie pod rzepak 

A co myślisz jakby pogłównie po wschodach posiać np.kredę. 

Edytowane przez Tomek256
Opublikowano

Krede granulowana sieje co roku w ilości 400 kg na sciernie i jest okej 😉 w tym roku robiłem próbki, ph 6.5 ale miałem rozsiac po 3 tony wapna ale z tego co przeczytałem chyba zrezygnuje 

Opublikowano

A co to jest 400 kg wapna granulowanego? Przecież to żadne ilości, ja miałem na myśli wapnowanie minimum 3 tony >50% cao z reaktywnoscia na poziomie >97% wtedy można dopiero myśleć o podniesieniu pH bo chyba koledze właśnie o to chodzi 

Pogłównie można granulowanym posiać ale zaspokoi szt co najwyżej bieżące potrzeby rzepaku i nie znieni to dalej faktu że niskie ph= słaby rzepak

Opublikowano
4 godziny temu, 20CBR12 napisał:

Na ile przed swiewem rozdiewales wapno i jakie ilosci ze tak slabo? jakie wapno i jakie uprawki?

Opublikowano

No 400 kg kredy wiadomo że nie podniesie, ale jeżeli komuś chodzi tylko o utrzymanie ph albo szybkie podniesienie na rok to wtedy ma to sens, przynajmniej u mnie się to sprawdza 😉

• Like 1
Opublikowano

Wapno wtedy szło na scierniska lub bezpośrednio przed orka, sianie było około 1500-2000kg czystego CaO praktycznie 99% reaktywne. Było to jak dobrze pamiętam 2tyg przed siewem bo tak wtedy sialem orka i dwa tygodnie potym siew. Wapno w mojej karierze praktycznie od początku szło węglanowe czasem coś tlenkowego sialem a i odpadowe z cukrowni się trafiło.  Jeśli chodzi o uprawki to była orka potem agregat uprawowy/później talerzowka i siew pl siewnikiem z 2007 roku. Ogólnie po kilku latach doszedłem do wniosku że taki sprzęt kompletnie nie nadaje się do siewu rzepaku i później już brałem usługi siewu do momentu aż nie pojawił się lepszy sprzęt 

Opublikowano

witam mam do sprzedania rzepak rohan został mi z zasiewów zaprawiony zaprawą cruiser posiadam jego 7,5 kg jednostka ważyła 12,51 możliwość wysyłki cena 500 zł

Opublikowano

Na początku 4 liścia właściwego. Niektórzy zakwaszają wodę, żeby podkręcić działanie regulujące tebukonazolu, np dodając octan cynku (Rootstar), albo np nawóz mikroelementowy Dr Grenn Rzepak który mocno obniża ph (nie odbierać tego jako reklamę ;) ).  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v