Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w jaki plon mierzysz?

te 180-200 kg N pasuje podać i do tego uwzględniając podaną juz siarke jakieś 30 kg S/ha (zwróć uwagę na oznaczenia S -SO3 bo to całkiem inna ilość składnika)

Opublikowano

Piszecie cały czas podać, a N min. 0-60 nie liczycie do tego bilansu? Np. jak N min. będzie 30 kg/ha to od tych 180-30 i podać 150? Mam zamiar zbadać na 2 wyrywkowych (reprezentatywnych) działkach próby N na wiosne po rzepaku pszenica i po jęczmieniu jarym rzepak. Może nie ma sensu? Cena ok 30 zł za próbke.  

O to chodzi że często stosuje nawożenie organiczne i ciekawi mnie ile mogę mieć z tego azotu w glebie.

Opublikowano (edytowane)

Może to przesada na pierwszy raz, myślę  5t/ha ale z tym czekam do wiosny jak przezimuje i wtedy decyzja. Tak wiem ta po prostu była w formie SO3.

Siarczan amonu? (mam na stanie) czy lepiej inna forma?

Brak nawożenia organicznego. 

Edytowane przez maniek183
Opublikowano

Ten do rozpuszczania tez mozna sobie wysiac ;) , pod QQ wlasnie bede zamawial jakis MG i zastanawiam sie nad kizerytem Mg25% s 20% 1500zl  czy Siarczanem MG 21% 30%S po 940zl brutto , ktoro lepsze bedzie ?

Opublikowano

Czy z luveny chodzi ci o: Luboplon - Nawóz magnezowo-siarczanowy. 16 MgO-17 SO3

Jeśli tak to mniejsza zawartość składników i mniejsza cena ja kupowałem w listopadzie ten z siarkopolu po 840 brutto. Dość gruba granulacja myślę że będzie się dobrze rozsiewał bo kupiłem go pierwszy raz. Zamierzam dać 200-250 kg na ha rzepaku i po 100-120 na zboża i trawy. Kizeryt z korn-kali ma jeszcze większą zawartość magnezu i siarki ale cena też sporo większa a na dodatek na wschodzie kraju ciężko go dostać

Opublikowano

Ja na jesień rozsiałem pod rzepka 500 kg/ha nawozu wapniowo siarkowego AgroSulCa i wydaje mi się że rzepak miał lepszy wigor jesienny niż w poprzednich latach :]

Opublikowano (edytowane)

Dobrze napisałeś. Tylko Ci się wydaje. AgroSulca ma słabą przyswajalność bo to głównie gips więc i dużo czasu potrzebuje. I tak taniej wychodzi użyć saletrosanu i zwiększyć latem dawkę wapna.

Edytowane przez Krassus
Opublikowano

Wiesz co Ci sprzedawcy sie tyle znają że szkoda gadać. Dla mojego ojca kiedyś wciskał że moddus to środek od grzyba ile ja sie bajek nasłucham jak zajade do sklepu to łeb pęka. Nie mówie że żaden sie nie zna ale samemu zawsze trzeba zweryfikować pewne informacje w internecie czy w książkach a nie w ślepo wierzyć sprzedawcom.

Opublikowano

Koledzy a co myślicie o polfosce 21 na start, dodam że azotu w glebie est dość dużo bo przedsiewnie poszedł obornik kurzy 12t/ha, rzepak jesienią nie wykazał żadnych niedoborów

cena za polifoskę 21 to około 950zł

Opublikowano

Jak dla mnie ten nawóz solo to troche pomyłka na start dla rzepaku. Nawet formy azotanowej nie zawiera tylko amidową i amonową. Jakbyś dorzucił troche do tego saletry byłoby ok myśle. A najlepiej to daj saletrosan tylko możesz zmniejszyć troche dawke skoro kurzaka dawałeś do jakichs 250 kg.

Opublikowano

stosowałem raz polifoske 21 i więcej nie będę.. w porównaniu do saletrosanu - nie ma co porównywać

po polifosce musiałem za ok. tydzień poprawić saletrą bo nie było widać efektów działania azotu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v