Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Moja krowa wielorodka jałowkę urodziła sama niezadużą a w trzonie macicy miała jakieś 2 zremby(lekarz tak to nazwał) zerwane. 

Opublikowano

Witam ;] Pomóżcie  mam problem z jedną krową 10 lat ma ta krówka, ocieliła się 4 tygodnie temu przed ocieleniem lekko kulała wiec stwierdzimy -  korekcja  po ocieleniu.  Po ocieleniu zaczęła bardziej kuleć na jedną nogę , korekcja zrobiona i zamiast lepiej to jeszcze gorzej. Do tego doszła druga noga ;(  wapno podawane przed ocieleniem i po ocieleniu zwiększone w postaci km  i biovios tu jest więcej wapna, co jest ???? ochwat czy ketoza ?? to wszystko się dzieje w pęcinie i słychać jakby takie trzaski jedna pęcina lekko przy puchła.  Co jej źle podaje albo za mało ??? dostaje do jedzenia kiszonka z kuku, treściwa z pszenżyta, owsa, jęczmienia i niekiedy domieszka żyta ale to dla wszystkich sztuk  i do tego dobre siano. Proszę o pomoc szkoda mi tej dobrej krówki .

Opublikowano

Wlewki wapniowe g**** dają. Można podawać dłuższy czas a poziom wapnia nie wzrasta. Z resztą nie ma to bezpośredniego wpływu na Twoją krowę. Korekcja niekoniecznie była zrobiona dobrze. Brak dezynfekcji i syf się roznosi. Z tego co piszesz to mogłeś ją wprowadzić w kwasicę i pojawiły się wrzody. Przy korekcji żadnej rany, dziury nie było? Bez powodu nie kuleje. Obrzęk jest? Teraz trzeba zajrzeć do drugiej nogi i zobaczyć czy jest jakiś wrzód. Może to być też zanokcica. Za mało szczegółów podałeś jak wygląda racica, czy śmierdzi, czy jest obrzęk. Po korekcji pewnie trzeba będzie podać antybiotyki. Doraźnie póki nikt nie zrobi korekcji możesz jej moczyć racice w roztworze siarczanu miedzi(błekitne kryształki). Weź jakąś dętkę 16" i utnij rękaw. Jeden koniec zawiąż, wsyp garść siarczanu, pół litra wody, naciagnij na nogę i zawiąż nad stawem skomowym(pietą). Niech sobie w tym postoi. Ewentualnie możesz położyć jej pod nogi niedużą matę dezynfekcyjną, sypnąć siarczanu, polać wodą i niech postoi kilkanaście minut. Powtarzaj raz dziennie póki ktoś nie zrobi korekcji.

Opublikowano

Krowa miała kiedyś wrzody na jednej nodze, była robiona korekcja i się poprawiło teraz jak było  robione to (fachowiec) powiedział ze wrzodów niema nie dostawała żadnych antybiotyków wszystkie 4 łapy na raz zrobione, hym czy obrzęk jest powiedział bym lekko na jednej nodze. Troszkę krew się polała ale żadnego bandażu nie było . Te łapy to niema tak równo zalane kolo pazurów tylko właśnie tak jak piszesz są takie dziury  nic nie śmierdzi tylko takie chrupiecie słychać .

A jak wyprowadzić z kwasicy ??  wiem za dużo węglowodanów  co teraz ?? 

Czego jeszcze nie powiedziałem ? hymm jeszcze raz powiadasz robic korekcję ?

Opublikowano

Skąd ta krew?  Wrzodu nie było a krew była? Coś mi nie pasuje. Trzeba sprawdzić. Może fachowiec za słabo przyciął i wrzoda nie odkrył?  Na razie sypać bufor, zmienić dawkę pokarmową, sypać witaminy i czekać. Coś musi być, że kuleje. Podawanie antybiotyków bez przycięcia nie ma sensu. Trzeba to obejrzeć.

Opublikowano

Krew się pojawiła przy robieniu jednej  z łap . Ale Ja tak zauważyłem ze być morze on  za bardzo właśnie przytarł tą kątówką. Samo to sie dobrze nie zrobi. Musze od nowa zaglądać tam  w łapy bo nic z tego nie będzie. Inny wet stwierdził ze trzeba chwile poczekać   ze mógł się odcisk zrobić po tym całym starciu i wyrównaniu tych poduszek.

Opublikowano

To musiał być wrzód i stąd ta krew. Tam nie trzeba dużo zdzierać. Oczyścić racicę, lekko przyciąć w razie potrzeby, żeby odsłonić czyste miejsce. Będzie pewnie dziura, zadzior to wyciąć nożem, aż lekko krew poleci, zdezynfekować, zasypać antybiotykiem i założyć opatrunek. 

Opublikowano

A wiec tak fachowiec zrobił jeszcze raz korekcję, tam gdzie były takie bordowe kropki na 1 nodze poszła krew on twierdził ze nie wrzody tylko stare wrzody zagojone. dostała opatrunek plus proszek cos na miedzi jak dobrze zrozumiałem i jeszcze jakiś lek nie pamiętam jaki, do tego dostała i dostawała wcześniej wlewkę z wapnia 1 raz + witaminy w dużej czescy z wapniem dolfos  i  zacząłem skarmiać nową kiszonka z kuku i dałem sody troszku i widzę ze jest poprawa  co było przyczyną ????  czyżby kwasica ?? czy faktycznie poprawa tych racic ??

a tak wiem ze poza tematem to ile na sztukę dajecie sody ??

Opublikowano

Wrzód czy nie wrzód? Oto jest pytanie. Coś na pewno było lub jest jak jest lepiej. Korekcja na pewno pomogła jeśli przyciął umiejętnie to odciążył chore miejsce. Ten siarczan miedzi to na ranę przyłożył czy jak? Dawkę miałeś kwasicową jak napiałeś ile dajesz pasz zawierających szybko strawne węglowodany. Sody nie daję, kupuję bufor, bo działa dłużej.

Opublikowano

Mam problem z dwoma cechami u krowy po ocieleniu które są mega grube (opuchniete)i twarde że dojarka tego nie wydają bo nie mieszczą się w gumy.ju tydzien po wycielaniu. Wet zostawił dwa zastrzyki miały otechnac ale nie... Co tu zrobić?

Opublikowano

Wysypał na racice razem z tym lekiem i owinął bandażem. Bandaż już zdjęty był około 8 dni.

Mówisz ze dużo węglowodanów 2 wiadra  kiszonki z kuku na krowę dziennie plus około kilograma śruty to dużo ???  do tego dobre sianko - od tego by dostała kwasicy nie robiła rzadkich kup hmm morze faktycznie dużo. Planuje wprowadzić trochę śruty rzepakowej co wy na to ?   Jaki ty ten bufor stosujesz ??

Opublikowano

Wydawało mi się, że więcej sypałeś. Dziwny ten opatrunek. Siarczan ranę wysuszył. Bufor z dolfosu Dolbuf ewentualnie  Dolbufpro. Dawkowanie 70-100 g.

Opublikowano

Ale cisza w temacie. Przeniesiony gdzieś z okazji nowego roku ?

Mam pytanie hmm... organizacyjne :) dotyczące jałówek wysokocielnych. Dwie sztuki mają termin wycielenia na drugą połowę lutego a trzymam je na luzie. W boksie jest 8 szt. łącznie. Będą one na sprzedaż. 

Nie wiem czy powinienem je uwiązać gdzieś osobno chociaż kilka dni przed sprzedażą czy nie  robić sobie problemów i sprzedać z luzu?

Opublikowano

@maroko sprzedać z luzu. Po co im stres? 😊 zawsze jest mozliwość poronienia. Ja bym zostawila w spokoju. 

Co do tematu to raczej chyba wszyscy piszą w temacie "Luźne rozmowy producentów mleka ". Powodzenia w sprzedaży.

Opublikowano

Jutro je wstawię na olx. Dawno nie zacielałem ale wcześniej jak to robiłem to tak miesiąc przed wycieleniem też sprzedawałem. Tylko że wtedy jeszcze na uwięzi miałem wszystkie. Dziś przeglądałem ogłoszenia żeby zobaczyć jakie ceny to nawet niektórzy wstawiają 5 dni przed terminem :)

Opublikowano

Tylko co z takiej jalowki 5 dni przed wycieleniem 🤷‍♀️ pomijając, że nie wiadomo jak byla przygotowana do porodu (dawka co najmniej 14dni przed porodem). Jaką będzie miała siarę?? zadnych szczepień, plus stres... szkoda zmarnować sztuki 🙄

Opublikowano

hehe, no...i tylko tyle. A jak zle zywienie bylo wczesniej to i zaraz wszystko się przypałęta. No ale cóż 😁 każdy kieruje się swoimi priorytetami 😁