Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

do mnie też dziś nasiona dojechały ja mam Primawerę oraz Tapira

do mnie też dziś nasiona dojechały ja mam Primawerę oraz Tapira

Miałem je w ubiegłym roku i do tego Hunora. Chciałem w tym roku te same ale się nie dało- Mam Manitou i Gardenie.

Opublikowano

Jak ten Hunor ci wyszedł, zadowolony byłeś?  Z Manitou powinieneś być zadowolony. Odmiana mocno idzie w liście ale za to na wczesne kopanie bardzo przyzwoity plon korzeni i polaryzacja. Na pożnę kopanie rewelacji już z tą odmianą nie ma? 

Opublikowano

Jak ten Hunor ci wyszedł, zadowolony byłeś? Z Manitou powinieneś być zadowolony. Odmiana mocno idzie w liście ale za to na wczesne kopanie bardzo przyzwoity plon korzeni i polaryzacja. Na pożnę kopanie rewelacji już z tą odmianą nie ma?

Powiem tak wszystkie trzy odmiany zmieszalem razem więc ciężko było stwierdzić co było co. Ale z plonu jestem zadowolony z dwóch ha było 152,6 polaryzacja 17.6. Buraki kopane po 15 pazdziernika. Odbiór około 10 listopada a siane 28 marca

Opublikowano

no właśnie sprawdziłem pogodę to niby pomału wiosna ma się rozkręcać.. ale myślę, że to i tak trzeba z tydzień pogody za dnia 10-15'C aby ziemia się trochę ogrzała i wtedy można myśleć o siewie... parę lat temu jak najmowałem siewnik jeszcze to nigdy się nie śpieszyłem i siałem w zależności od warunków albo w okolicy 20 kwietnia albo koło 25 kwietnia i co zaobserwowałem.. Ci co posiali dwa-trzy tygodnie wcześniej, szybciej buraków na wierzchu nie zobaczyli a problem z zachwaszczeniem mieli większy.. 

Opublikowano

Sorry, ale trzeba mi szybkiej porady, zmiana planów i konieczność siewu buraka, nie dałem rady odczytać. Trzeba mi podać ilość czystego składnika nawozowego na hektar. Gleba I i II klasa, ph6,5. Średnie zasoby azotu, potasu i fosforu, plon zakładany 70- maks 75 ton.
Z góry dzięki

Opublikowano

Piszecie już o sianiu buraków, a ja w pole jak na razie z niczym nie wjadę, kompletnie nic się nie da zrobić. Jest zbyt mokro i ciągle coś przepaduje. Ja daję bor przedsiewnie, a dolistnie 3-4 zabiegi po 2l/ha. Poza tym bor potrzebuje sporo czasu zanim będzie wykorzystany przez roślinę - tak twierdzi przedstawiciel firmy ADOB.

Opublikowano

Przedstawiciel ma racje, w sumie tyle się pisze o borze, że nie jest mobilny nawet w roslinie, a ja dałem się złapać jak młody wróbel na plewy... Dzis ciepło 12 stopni już jest, ziemia ładnie obciągła, po południu wjeżdżam z nawozami i zabronuje to.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v