Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mlekowita oddział Baranowo za litr plus nędzne grosze premii 1,45 za litr .i ciekawostka na nowej fakturze zmiana wysokości udziału było 800 zł 1 udział za każde 10000 l kwoty teraz 5500 zł za 1 udział za każde 50000 tys litrów kwoty .Jak jest na innych oddziałach Mlekowity ?? może ktoś napisze

Opublikowano

Już zaspokojona. To my za luty przy 10 000l białko 3,2%, tłuszcz 5.1% :blink: 1.38zł

EDIT:

Zapomniałem dodać że w Hochlandzie ;)

a skąd taki tłuszcz wysoki? co dajesz?

wiem od znajomego, że w Spomleku w Radzyniu ceny sa różne a 1,35 to raczej średnia stawka choć nie najgorsza. Są tacy, którzy mają i ponad 1,45 przy białku 3,3 a tłuszczu 4,3 a ilość 30 000 litrów.

Opublikowano (edytowane)

To widzę, że standardowy skład ale tłuszcz godny pozazdroszczenia.

pozdrawiam

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

atomik mleka 10300 litrów, białko 3,3 tłuszcz 4,3 a premia jak już wcześniej pisałem 5 groszy i tylko w Marcu .danielhaker jak dajesz DDGS to krowy jedzą go bez problemów bo u mnie z początku nie chciały zapach im chyba nie pasował teraz daje śrutą kukurydzianą ,po ile jest aktualnie DDGS bo ostatnio miałem go rok temu za śrutą z kukurydzy płacę 1000 za tonę zostały mi tylko bele i brak energii nią nadrabiam .czy parametry mleka tłuszcz i białko pokrywają ci się z tymi z oceny jeśli masz pod kontrolą

Opublikowano
jak dajesz DDGS to krowy jedzą go bez problemów

Niektóre nawet kukurydzy nie ruszają jak im się nie posypie DDGS-em. Teraz płacimy po 1100zł/t. Co do tego tłuszczu to patrząc w tej chwili na wyniki spod oceny to był jeszcze większy, bo w styczniu wynosił 5.23% :blink: Średnia zawartość % tłuszczu z ost. 12 miesięcy wynosiła 4.7% a średnie białko było wtedy 3.2% (To jest z rubryki ze średniej z ostatnich 12 miesięcy od lutego wstecz). Teraz nie wiem ile bo nie chce mi się z neta ściągać wyników.

Wyniki spod oceny różnią się od tych z mleczarni bo nie są brane tego samego dnia. I tak właśnie w mleczarni wyszło za luty te 5.1 a na wynikach z 09.02.2011 jest 4.67%.

Opublikowano

masz zbyt wysoki tłuszcz w stosunku do białka to już jest powoli poziom niebezpieczny przeanalizauj dawkę żywieniową. u mnie za marzec OSM Łowicz bez zmian a więc białko 3,38 tłuszcz 4,58 odstawa 12 tys. cena 1,33 brutto za litr lipatrochę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v