Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jesteś pewny że spadnie?

Bo narazie to spadły dostawy mleka i to znacznie teraz to im mleka brakuje

Edytowane przez Duzy1
Opublikowano

Witam! Pewnie to nie ten temat ale może tu mi ktoś pomoże. Mam problem z mikrobiologią w mleku- znacie może jakieś sprawdzone sposoby na skuteczne zmniejszenie mikrobiologi w mleku? Dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano (edytowane)

mikrobiologii? ;o może chodzi Ci o bakterie w mleku jeśli tak to duża ilość bakterii w mleku świadczy o braku higieny, zle myjesz dojarkę, zbiornik, może słabych płynów używasz... a może chodzi Ci o komórki somatyczne jeśli tak to, to jest długi temat bo wiele czynników może wpływać na wzrost komórek somatycznych w mleku, zaczynając od złej jakościowo paszy, niepoprawnym doju, stanach zapalnych, oraz genetyka bo podobno ta cecha jest dziedziczona

a mikrobiologia to taki dział biologii o mikroorganizmach, ileż ja się z nią omęczyłem na studiach ;o

a i żeby nie offtopować bo to jednak nie odpowiedni temat do takich pytan to napisze że OSM krasnystaw netto coś koło 1,35 przy ilości 35tys + za maj

Edytowane przez adrianoo
Opublikowano

Jak tam u was cena mleka ?

-spada?

-pozostaje na niezmienionym poziomie ?

- czy wzrasta?

U mnie pozostaje na niezmienionym poziomie ale cos slysze o mozliwoisci malej korekdy w gore

Opublikowano

Mlekovita Baranowo za białko 2,92% i tłuszcz 3,80% z I połowy i białko 3,1% i tłuszcz 3,71% zapłaciła odpowiednio 1,35 zł i 1,32 zł brutto, przy dostawie 8500l. Za msc lipiec dopłata 0,05zł.

Dziwię się tylko, że mam tak niskie parametry mleka w porównaniu do zeszłego roku, kiedy to mleka miałem o 30% więcej niż w tym przy białku ok 3,3% i tłuszczu ok 4,5%. Doję te same krowy, które jedzą to samo. Tyko wtedy cena mleka przy tych wartościach nie przekraczała 1,20zł.

Może ktoś się wypowiedzieć jaką cenę dostaje obecnie w tej mleczarni?

Opublikowano
Doję te same krowy

Przez ten rok żadna sztuka nie ubyła ani nie przybyła?Przecież jedne krowy się wycielają a inne zasuszasz więc wydaje mi się że nie doisz tych samych krów ;)

które jedzą to samo

Te same pasze o takich samych parametrach? To samo siano/sianokiszonka co w tamtym roku? Może w tym roku po prostu masz gorszej jakości pasze.

Ja też widzę że w ciągu 3 lat doję przeciętnie tyle samo szt. a co rok to kwota w coraz mniejszym stopniu wykorzystana ale co się dziwić jak w tym roku miałem do tej pory połowę sianokiszonek gorszej jakości i zostało mi jeszcze 40 tych gorszych do rozpoczęcia tegorocznych.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v