Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OSM Lipsko co poradzić :mellow: ilość 2600l cena o,96 groszy :( Parametrów nie pamiętam :blink: co wy na to ceny które tu podajecie są o wiele wyższe ale to pewnie za ilość ale to 1 zł powinni dać ;)

Opublikowano

To gdzie Ty to mleko oddajesz? OSM Garwolin za grudzień wyszło 1,46zł z premia 20gr, przy dostawie tylko 6 tyś niestety :( biało 3,18 tłuszcz 4,6

OSM Milkar cena to kilka groszy powyżej 1 zł

Opublikowano

Mlekpol Grajewo cena za grudzień 1,51zł netto łącznie z "premią" 20 gr,

napisz proszę dlaczego tylu dostawców chciało odejść z Mlekpolu bo w gazetach są tylko pobieżne informacje cena wydaje się być dobra to więc czemu ? poprzedni mój post zignorowano a ciekawi mnie ta sprawa ponieważ do podobnej sytuacji może dojść w Baranowie część dostawców mimo czarów i obiecanek ze strony zarządu nie podpisała umów z Mlekowitą z góry dzięki

Opublikowano

Duży litraż mleka powiadacie? :lol: Wystarczyło nawet trochę mniej niż 1000 na odbiór ale trzeba było znaleźć się na trasie niestety :(

Ci co chcieli się przenieść a zostali w Mlekpolu to albo nie byli na trasie, albo już bardzo mały litraż ,albo wystraszyli się sankcji.

Jakbyś nie wiedzial to sankcje dopiero pare dni po przejściu ustalili, tak więc nie mogli się ich przestraszyć. Wystraczyło mieć znajomości. Obawy były ale nie aż takie. Niektórzy nie chcieli poprostu przejść, było im dobrze.

Opublikowano

napisz proszę dlaczego tylu dostawców chciało odejść z Mlekpolu bo w gazetach są tylko pobieżne informacje cena wydaje się być dobra to więc czemu ? poprzedni mój post zignorowano a ciekawi mnie ta sprawa ponieważ do podobnej sytuacji może dojść w Baranowie część dostawców mimo czarów i obiecanek ze strony zarządu nie podpisała umów z Mlekowitą z góry dzięki

dlaczego chcieli odejść to Ty się mnie nie pytaj bo ja nie wiem, każdy pewnie miał jakieś powody, może np jak ktoś już wcześniej wspomniał wyższa cena jaka oferuje Piątnica swoim dostawcom

Opublikowano (edytowane)

Jakbyś nie wiedzial to sankcje dopiero pare dni po przejściu ustalili, tak więc nie mogli się ich przestraszyć. Wystraczyło mieć znajomości. Obawy były ale nie aż takie. Niektórzy nie chcieli poprostu przejść, było im dobrze.

Wiem bardzo dobrze, mylisz się, sankcje ustalili nie po przejściu ale po złożeniu wypowiedzeń przez dostawców. Więc wielu się wystraszyło, odwołało od decyzji i pozostało.

Niektórzy nie chcieli poprostu przejść, było im dobrze.

Rozmawiamy o tych co chcieli się przenieść a było ich nawet pewnie powyżej stu.

Ci dostawcy chcieli też odejść z powodu złego traktowania przez Grajewo.

Edytowane przez adikpl1
Opublikowano

osm Łowicz

cennik od grudnia obowiazujaący

Cennik mleka w OSM Łowicz obowiązujący od 1 sierpnia dla członków mleczarni (dla nie członków ceny są niższe o kilka groszy)

za jednostkę białka 0,17 zł

za jednostkę tłuszczu 0,05 zł

Dopłaty do litra za wielkość dostawy

do 3 tys. litrów - 0,12 zł

od 3 do 5 tys. litró - 0,13 zł

od 5 do 7 tys. litrów - 0,14 zł

od 7 do 10 tys. litrów - 0,15 zł

od 10 do 20 tys. litrów - 0,18 zł

od 20 do 30 tys. litrów - 0,23 zł

powyżej 30 tys. litrów miesięcznie - 0,26 zł

Dopłaty do litra mleka za:

schłodzenie we własnym gospodarstwie powyżej 40 litrów dziennie w miesiącu XI-IV - 0,06 zł

schłodzenie we własnym gospodarstwie powyżej 60 litrów dziennie w miesiącu V-X - 0,06 zł

za kontrolę użytkowości 0,02 zł

dopłata miesięczna 0,15 zł

Potracenie za fałszowanie mleka wodą lub substancjami stymulującymi lub hamujacymi - 0,50 zł do litra

Co ceny mlek dolicza się VAT

Opublikowano

Lechu dlaczego zwiałeś z lipska ja oddaje do lipska rewelacji nie ma gdzie teraz oddajesz i jaka cena czekam na opd pozdro.

Zwiałem bo rąbali na cenie a do tego zawsze brakowało litrów . Wiele lat temu u teścia w pełnej bańce 20 było 18 litrów. Teraz oddaje do Opola Lubelskiego i cena wychodzi mi po 1,17 przy VAT 3% ,zawsze jest w extra i zawsze kierowca ilość litrów na liczniku konsultuje z listwą.

Opublikowano

Co do bakterii u nas nie było nigdy kłopotów bo pilnujemy tego, fakt ludzie tak mówili więc moja tu wina napisałem bez namysłu :mellow: Ale jak dając krowom tą samą paszę mogą się z miesiąca na miesiąc parametry mleka zmienić?

Opublikowano

to rozchodzi się tylko o białko i tłuszcz wezmą próbę do połowy jest inna tłuszcz jest wysoki białko niskie w drugiej połowie tłuszcz jest niski i tak kilka razy a pasza ta sama kupna

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v