Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

o kurde jak by cena wzrosla to bym chyba ze szczescia nawet duzego Pikolo wypil oczywiscie po robocie ;)

a tak na powaznie to lepiej zeby ta cena choc troszke wzrosla bo z tego co widze to ludzie lkwiduja krowy i jak tak bedzie to za 2 lata bedzie bardzo malo surowca

Opublikowano

jak bedzie mało surowca na rynku to cena automatycznie podniesie sie, prowo popytu i podaży. Ale kryzys finansowy na świecie spowodował spadek spozycia produktów mlecznych i narazie nie jest potrzebne tyle mleka. Niektore mleczarnie ponad polowe mleka przeznaczaja na pordukty na eksport i w tych mleczarniach cena raczej sie nie podniesie. W rejonie woj świętokrzyskiego cena mleka wacha sie w granicach 0,89zł/l przy produkcji 8000-9000l

Opublikowano

tylko żeby mleka brakowało to naprawdę dużo ludzi musi polikwidować krowy, bo jak na razie likwidacja na obecnym poziomie jest rekompensowana wzrostem wydajności w pozostałych stadach

 

znajomy(120 krów) ostatnio liczył koszt wyprodukowania u niego 1 litra- wyszło mu ok 90gr, wiadomo gosp które nikogo nie zatrudniają produkują po trochę mniejszych kosztach

Opublikowano
tylko żeby mleka brakowało to naprawdę dużo ludzi musi polikwidować krowy, bo jak na razie likwidacja na obecnym poziomie jest rekompensowana wzrostem wydajności w pozostałych stadach

 

znajomy(120 krów) ostatnio liczył koszt wyprodukowania u niego 1 litra- wyszło mu ok 90gr, wiadomo gosp które nikogo nie zatrudniają produkują po trochę mniejszych kosztach

 

Ale gospodarstwa które nikogo nie zatrudniają i tak muszą wykonac daną pracę, a to też sie wlicza w koszty. W większych gospodarstwach można taniej wyprodukowac mleko niż w mniejszych.

Opublikowano

Znaczy może se uławić prace w gospodarswtwie przy zakupie różnych maszyn np: paszo wozu a wiadomo maszyny tez kosztujął i to wszystko trzeba wliczyć w koszt produkcji.

 

Co do tematu Mlekpol Zamrów 1.10zł odstarczono 19tys białko3.53 tłuszcz 4.3 jeszcze nie można narzekać czytając inne posty ale pewnie wszystko do czasu!!!Zobaczymy czas pokaże.

Opublikowano
Z jakiego zródła masz takie informacje. Zreaszto dobrze że wogóle zaczyna sie mówić o wzroście a nie jak dotej pory tylko znizki i znizki.

 

zlewniarka dziś mówiła. Rozmawiała z kierownikiem czy kimś tam. Oddaje do Piotrkowa kujawskiego. Mleko w proszku sprzedają za granice tylko dlatego ze majo podpisane umowy. Inaczej nikt by nie kupił.

 

Mówiła ze był u niej przedstawiciel z Sierpca żeby przenieść się do nich. Gadał że płaco po 1zł. Tylko ze facet miaszkający 1,5 km dalej ma zbiornik własny i jemu płaco po 80gr bodajże...

Opublikowano

misi3k

większe gosp to dostają większą kasę za ilość mleka i na tym głównie lepiej wychodzą od przeciętnego kowalskiego

 

co do tego że taniej produkują to niby w teorii to prawda, ale doliczając np. częste kradzieże wszelakich rzeczy no i przede wszystkim robotę na odwal się(to przede wszystkim rzutuje w produkcji mleka- wiadomo też że pracownik nie zrobi wszystkiego sumiennie tak jak właściciel),to nie wychodzi tak różowo. przez to ten potencjał(który NIEWĄTPLIWIE gosp duże maja większy) produkowania taniej gdzieś zanika- reasumując każdy przypadek należy rozpatrywać osobno, bo reguła duży produkuje taniej dziś nie zawsze się sprawdza

 

a żeby nie było off topic to za październik cena taka jak za wrzesień 1.18 netto

Opublikowano
misi3k

większe gosp to dostają większą kasę za ilość mleka i na tym głównie lepiej wychodzą od przeciętnego kowalskiego

 

co do tego że taniej produkują to niby w teorii to prawda, ale doliczając np. częste kradzieże wszelakich rzeczy no i przede wszystkim robotę na odwal się(to przede wszystkim rzutuje w produkcji mleka- wiadomo też że pracownik nie zrobi wszystkiego sumiennie tak jak właściciel),to nie wychodzi tak różowo. przez to ten potencjał(który NIEWĄTPLIWIE gosp duże maja większy) produkowania taniej gdzieś zanika- reasumując każdy przypadek należy rozpatrywać osobno, bo reguła duży produkuje taniej dziś nie zawsze się sprawdza

 

a żeby nie było off topic to za październik cena taka jak za wrzesień 1.18 netto

 

Cena za mleko nie ma związku z Kosztami produkcji, tak mi się przynajmniej wydaje. Większe gospodarstwa kupują większe ilości pasz i przez to mogą kupować bezpośrednio od producentów, pomijając wszystkich pośredników. Na tym mają sporą przewagę nad małymi gospodarstwami. Jak sie pracownikowi płaci odpowiednie pieniądze to i będzie pracował jak trzeba.

Opublikowano

ciągnąc ten watek

 

to czy ja gdziekolwiek napisałem że cena za mleko ma związek z kosztami produkcji?? ;)

 

hmm uważam gosp taty za stosunkowo małe w porównaniu co jest w okolicy, a kupujemy bezpośrednio od producenta. zresztą co szkodzi tym mniejszym też kupować u producenta, albo dogadać się z większymi i brać na nich pasze??

 

odpowiednie pieniądze to znaczy wg ciebie ile np dojarzowi za 3h rano i 3h wieczorem??w moim rejonie większe gosp maja problem, 4tyś na miesiąc na rękę to za mało; ludzie wolą zarobić mniej i mieć wolny weekend

Opublikowano
ciągnąc ten watek

 

to czy ja gdziekolwiek napisałem że cena za mleko ma związek z kosztami produkcji?? ;)

 

hmm uważam gosp taty za stosunkowo małe w porównaniu co jest w okolicy, a kupujemy bezpośrednio od producenta. zresztą co szkodzi tym mniejszym też kupować u producenta, albo dogadać się z większymi i brać na nich pasze??

 

odpowiednie pieniądze to znaczy wg ciebie ile np dojarzowi za 3h rano i 3h wieczorem??w moim rejonie większe gosp maja problem, 4tyś na miesiąc na rękę to za mało; ludzie wolą zarobić mniej i mieć wolny weekend

Powodem powiększania gospodarstw (jedynym sensownym) jest zmniejszenie kosztów produkcji .Po co produkować dużo i drogo(drożej)?!

Opublikowano

Sierpc słyszałem ze nie tak źle płaci od pozostałych ale mają większe wymagania. Rodzice odstawiają do Piotrkowa proszkowni mleka i za październik wyszło po 0,82zł 8200l 4,8%tł 3,25%białko, a dwa dni temu znowu przysłali obniżkę o 0.02zł na jednostce białka czyli około 6gr mniej na litrze, poniżej kosztów produkcji teraz będziemy odstawiać trzeba zacisnąć pasa.

Opublikowano
Powodem powiększania gospodarstw (jedynym sensownym) jest zmniejszenie kosztów produkcji .Po co produkować dużo i drogo(drożej)?!

ale to mnie się pytasz? ;) przeciez ja tego co napisałeś wcale nie neguje

 

mam wrazenie że co niektórzy nie zrozumieli moich postów

Opublikowano
ale to mnie się pytasz? ;) przeciez ja tego co napisałeś wcale nie neguje

 

mam wrazenie że co niektórzy nie zrozumieli moich postów

jakos z wcześniejszych postów` tak nie wynikalo,albo masz ciężki humor (sorrki) :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)
       
      Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.
       
      Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.
       
      Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.
       
       
      BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport
       
      Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport
       
      Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!
       
      Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.
       
      Pozdrawiam,
       
      Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

    • Przez gobi12
      Witam.
       
       
      Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).
       
      Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.
       
      Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.
       
      Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.
       
      Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.
       
      Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).
       
      Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.
       
      Tel. 86 274 50 89
       
      Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.











    • Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka
       
      Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v