Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

o kurde jak by cena wzrosla to bym chyba ze szczescia nawet duzego Pikolo wypil oczywiscie po robocie ;)

a tak na powaznie to lepiej zeby ta cena choc troszke wzrosla bo z tego co widze to ludzie lkwiduja krowy i jak tak bedzie to za 2 lata bedzie bardzo malo surowca

Opublikowano

jak bedzie mało surowca na rynku to cena automatycznie podniesie sie, prowo popytu i podaży. Ale kryzys finansowy na świecie spowodował spadek spozycia produktów mlecznych i narazie nie jest potrzebne tyle mleka. Niektore mleczarnie ponad polowe mleka przeznaczaja na pordukty na eksport i w tych mleczarniach cena raczej sie nie podniesie. W rejonie woj świętokrzyskiego cena mleka wacha sie w granicach 0,89zł/l przy produkcji 8000-9000l

Opublikowano

tylko żeby mleka brakowało to naprawdę dużo ludzi musi polikwidować krowy, bo jak na razie likwidacja na obecnym poziomie jest rekompensowana wzrostem wydajności w pozostałych stadach

znajomy(120 krów) ostatnio liczył koszt wyprodukowania u niego 1 litra- wyszło mu ok 90gr, wiadomo gosp które nikogo nie zatrudniają produkują po trochę mniejszych kosztach

Opublikowano
tylko żeby mleka brakowało to naprawdę dużo ludzi musi polikwidować krowy, bo jak na razie likwidacja na obecnym poziomie jest rekompensowana wzrostem wydajności w pozostałych stadach

znajomy(120 krów) ostatnio liczył koszt wyprodukowania u niego 1 litra- wyszło mu ok 90gr, wiadomo gosp które nikogo nie zatrudniają produkują po trochę mniejszych kosztach

Ale gospodarstwa które nikogo nie zatrudniają i tak muszą wykonac daną pracę, a to też sie wlicza w koszty. W większych gospodarstwach można taniej wyprodukowac mleko niż w mniejszych.

Opublikowano

Znaczy może se uławić prace w gospodarswtwie przy zakupie różnych maszyn np: paszo wozu a wiadomo maszyny tez kosztujął i to wszystko trzeba wliczyć w koszt produkcji.

Co do tematu Mlekpol Zamrów 1.10zł odstarczono 19tys białko3.53 tłuszcz 4.3 jeszcze nie można narzekać czytając inne posty ale pewnie wszystko do czasu!!!Zobaczymy czas pokaże.

Opublikowano
Z jakiego zródła masz takie informacje. Zreaszto dobrze że wogóle zaczyna sie mówić o wzroście a nie jak dotej pory tylko znizki i znizki.

zlewniarka dziś mówiła. Rozmawiała z kierownikiem czy kimś tam. Oddaje do Piotrkowa kujawskiego. Mleko w proszku sprzedają za granice tylko dlatego ze majo podpisane umowy. Inaczej nikt by nie kupił.

Mówiła ze był u niej przedstawiciel z Sierpca żeby przenieść się do nich. Gadał że płaco po 1zł. Tylko ze facet miaszkający 1,5 km dalej ma zbiornik własny i jemu płaco po 80gr bodajże...

Opublikowano

misi3k

większe gosp to dostają większą kasę za ilość mleka i na tym głównie lepiej wychodzą od przeciętnego kowalskiego

co do tego że taniej produkują to niby w teorii to prawda, ale doliczając np. częste kradzieże wszelakich rzeczy no i przede wszystkim robotę na odwal się(to przede wszystkim rzutuje w produkcji mleka- wiadomo też że pracownik nie zrobi wszystkiego sumiennie tak jak właściciel),to nie wychodzi tak różowo. przez to ten potencjał(który NIEWĄTPLIWIE gosp duże maja większy) produkowania taniej gdzieś zanika- reasumując każdy przypadek należy rozpatrywać osobno, bo reguła duży produkuje taniej dziś nie zawsze się sprawdza

a żeby nie było off topic to za październik cena taka jak za wrzesień 1.18 netto

Opublikowano
misi3k

większe gosp to dostają większą kasę za ilość mleka i na tym głównie lepiej wychodzą od przeciętnego kowalskiego

co do tego że taniej produkują to niby w teorii to prawda, ale doliczając np. częste kradzieże wszelakich rzeczy no i przede wszystkim robotę na odwal się(to przede wszystkim rzutuje w produkcji mleka- wiadomo też że pracownik nie zrobi wszystkiego sumiennie tak jak właściciel),to nie wychodzi tak różowo. przez to ten potencjał(który NIEWĄTPLIWIE gosp duże maja większy) produkowania taniej gdzieś zanika- reasumując każdy przypadek należy rozpatrywać osobno, bo reguła duży produkuje taniej dziś nie zawsze się sprawdza

a żeby nie było off topic to za październik cena taka jak za wrzesień 1.18 netto

Cena za mleko nie ma związku z Kosztami produkcji, tak mi się przynajmniej wydaje. Większe gospodarstwa kupują większe ilości pasz i przez to mogą kupować bezpośrednio od producentów, pomijając wszystkich pośredników. Na tym mają sporą przewagę nad małymi gospodarstwami. Jak sie pracownikowi płaci odpowiednie pieniądze to i będzie pracował jak trzeba.

Opublikowano

ciągnąc ten watek

to czy ja gdziekolwiek napisałem że cena za mleko ma związek z kosztami produkcji?? ;)

hmm uważam gosp taty za stosunkowo małe w porównaniu co jest w okolicy, a kupujemy bezpośrednio od producenta. zresztą co szkodzi tym mniejszym też kupować u producenta, albo dogadać się z większymi i brać na nich pasze??

odpowiednie pieniądze to znaczy wg ciebie ile np dojarzowi za 3h rano i 3h wieczorem??w moim rejonie większe gosp maja problem, 4tyś na miesiąc na rękę to za mało; ludzie wolą zarobić mniej i mieć wolny weekend

Opublikowano
ciągnąc ten watek

to czy ja gdziekolwiek napisałem że cena za mleko ma związek z kosztami produkcji?? ;)

hmm uważam gosp taty za stosunkowo małe w porównaniu co jest w okolicy, a kupujemy bezpośrednio od producenta. zresztą co szkodzi tym mniejszym też kupować u producenta, albo dogadać się z większymi i brać na nich pasze??

odpowiednie pieniądze to znaczy wg ciebie ile np dojarzowi za 3h rano i 3h wieczorem??w moim rejonie większe gosp maja problem, 4tyś na miesiąc na rękę to za mało; ludzie wolą zarobić mniej i mieć wolny weekend

Powodem powiększania gospodarstw (jedynym sensownym) jest zmniejszenie kosztów produkcji .Po co produkować dużo i drogo(drożej)?!

Opublikowano

Sierpc słyszałem ze nie tak źle płaci od pozostałych ale mają większe wymagania. Rodzice odstawiają do Piotrkowa proszkowni mleka i za październik wyszło po 0,82zł 8200l 4,8%tł 3,25%białko, a dwa dni temu znowu przysłali obniżkę o 0.02zł na jednostce białka czyli około 6gr mniej na litrze, poniżej kosztów produkcji teraz będziemy odstawiać trzeba zacisnąć pasa.

Opublikowano
Powodem powiększania gospodarstw (jedynym sensownym) jest zmniejszenie kosztów produkcji .Po co produkować dużo i drogo(drożej)?!

ale to mnie się pytasz? ;) przeciez ja tego co napisałeś wcale nie neguje

mam wrazenie że co niektórzy nie zrozumieli moich postów

Opublikowano
ale to mnie się pytasz? ;) przeciez ja tego co napisałeś wcale nie neguje

mam wrazenie że co niektórzy nie zrozumieli moich postów

jakos z wcześniejszych postów` tak nie wynikalo,albo masz ciężki humor (sorrki) :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v