Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

troche poczytalem wczesniejsze wypowiedzi...kurcze zeby dla mnie dawali 1,08 za litr mleka to bym sie cieszyl ;) ja mam 74gr za litr- fakt ze nie jestem nastawiony na mleko tylko na tuczniki ale moja cena mleka chyba bije rekordy :) Oddajemy miesiecznie 900-1000 litrow mleka od 4 krow, zawartosci bialka i tluszczu nie pamietam a oddajemy oczywiscie do Spomleku.

Opublikowano
o szczęście niepojętne spomlek podniósł cene za mleko 2zł za kilogram białka i 1 zł za tłuszcz i do tego od ilości kilka groszy za litraż może będzie ponad 1,3zł !!! ;)

jajca sobie robisz.mleko tanieje i ma być jeszcze gorzej ,a ty piszesz,że SPOMLEK podniósł cenę!?jutro przyjedzie po odbiór, to będę wiedział.(z powodu urlopu :) ?)NIEDOWIERZAM.Za maj 1,17..zł,dostawa ponad12tys.l

Opublikowano
troche poczytalem wczesniejsze wypowiedzi...kurcze zeby dla mnie dawali 1,08 za litr mleka to bym sie cieszyl ;) ja mam 74gr za litr- fakt ze nie jestem nastawiony na mleko tylko na tuczniki ale moja cena mleka chyba bije rekordy :) Oddajemy miesiecznie 900-1000 litrow mleka od 4 krow, zawartosci bialka i tluszczu nie pamietam a oddajemy oczywiscie do Spomleku.

Trzeba było kolego wszystkie udziały wykupić (przecież nie przepoadną) to 20gr miałbyś jak w banku dopłaty, i za litraż

ps. nosisz melko do zlewni? - za odbiór z domu spomlek płacił 20gr a teraz od tych co do zlewni nosili (za mało litrów lub za ciasne podwórka żeby samochód zawrócił) od roku też mają te 20 gr za odbiór z domu - czy Tobie nie dopłacają tego?

Opublikowano
To jak to z tym spomlekiem raz 1.14 a teraz 1.30 ?

przenosic się?

Mi wyszło ok. 1.20 za maj - osm krasnystaw

No chyba żarty sobie robisz, z Krasnegostawu do Spomleku? W życiu. Ja mam Krasnystaw i jestem zadowolony że się wyrwałem ze Spomleku.

Opublikowano

@Ferdek07 ja nie wykupowalem udzialow bo nie nastawiam sie na chodowle krow. Jestem obecnie nastawiony na chodowle trzody chlewnej, a te cztery krowy trzymamy po to zeby od czasu do czasu jakis cielak wpadl i trzymac go pozniej na duzego, bo miejsca i tak jest. Myslalem o tym zeby nastawiac sie na krowy, ale za duzo roboty jest przy nich, a w przyszlosci planuje znalezc jakas prace i dorywczo trzymac gospodarke(jako hobby)- tylko moze nieco ja zmniejsze, ale to zobacze jak bedzie z robota.

Mleko oddajemy do zlewni, jeszcze narazie jakos funkcjonyje to sie oddaje, bo w row przeciez nie bede wylewac, tylko ta cena moglaby byc wieksza- przynajmniej ta zlotowka z litr to juz by bylo ok.

Opublikowano

@LowRider

nie dodałeś tylko, że sprzedajesz ponad 40 tys. miesiecznie.

@thecook

zawsze musimy poważnie ;) ,

chociaz rok temu 3 rolnikow spod samego K - wu sie tam przeniosło, mnie jakos nie przekonali do tego...

a odwrotnie - tak jak Ty, to tez sie zdarzylo przeniesc kilku.

Opublikowano
Trzeba było kolego wszystkie udziały wykupić (przecież nie przepoadną) to 20gr miałbyś jak w banku dopłaty, i za litraż

ps. nosisz melko do zlewni? - za odbiór z domu spomlek płacił 20gr a teraz od tych co do zlewni nosili (za mało litrów lub za ciasne podwórka żeby samochód zawrócił) od roku też mają te 20 gr za odbiór z domu - czy Tobie nie dopłacają tego?

widzę, że nie jesteś zbyt mocno zorjentowany co i jak w SPOMLEKU.cena spadła a nie jak pisałeś poszła w górę(&5 czytaj na zawiadomieniu) i dopłaty za odbiór nie ma już z rok.

Opublikowano
widzę, że nie jesteś zbyt mocno zorjentowany co i jak w SPOMLEKU.cena spadła a nie jak pisałeś poszła w górę(&5 czytaj na zawiadomieniu) i dopłaty za odbiór nie ma już z rok.

a wiesz może ile spadła, bo starych uchwał nie mam i nie pamiętam co tam było napisane, masz jakieś info ile teraz spadło? :angry:

Opublikowano
To już kwestia mleczarni....ja odstawiam do mlekpolu
Bo to jest mlekpol w tej chwili największa mleczarnia w polsce lider mleczarstwa. Za tamten rok średnio wyszło mi 1.35 za litr.
Opublikowano

pożyjemy-zobaczymy. mi za maj wyszło 1,05zł przy 2900l. jak by było powyżej 6000 - cena o 20 gr wyższa. 15 lipca przyjdzie za czerwiec ale cena będzie taka sama chyba. na każdy nowy miesiąc dostaję cennik . Ile za kazda jednostkę tłuszczu, białka + iloścmleka. + atest.

Opublikowano

u nas MLEKPOL grajewo oddział w bydgoszczy cena za czerwiec to kolo 1.30 z vatem

za lipiec obnizka do kolo 1.06 z vat :angry: :angry: :angry:

mam nadzieje że na zimę będzie znacznie większa cena ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v