Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tego tematu szukalem..mleczarnia bielmlek-mlekowita,za luty 13000litrow średnio(bo u nas licza z 2 polow miesiaca)1,21. a w czwartek..przyszla decyzja ze w zwiazku ze spakiem kursu euro i dolara cena za marzec i kwiecien spada srednio o 20gr..szkoda ze kląć na forum nie mozna.komus z Was tez owalili cene?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

SM Maćkowy (obecnie Polmlek), w tym miesiącu wyszło poniżej 1 zł.

Opublikowano

u mnie w Lacpolu za kwiecień obniżyli o 0,10zł to najwyższa cena to 1,15zł a ja dostane po 1,08zł przy 7tyś litrów na miesiąc jeśli białko i tł. bedzie ok

Opublikowano
tego tematu szukalem..mleczarnia bielmlek-mlekowita,za luty 13000litrow średnio(bo u nas licza z 2 polow miesiaca)1,21. a w czwartek..przyszla decyzja ze w zwiazku ze spakiem kursu euro i dolara cena za marzec i kwiecien spada srednio o 20gr..szkoda ze kląć na forum nie mozna.komus z Was tez owalili cene?

Jeden dostawca Mlekovity w Działdowie, mówił że dostał cennik po pierwszym kwietnia. Mleko mu obtaniało o 15gr, i na dodatek od 1.marca.

Opublikowano (edytowane)

myśle żemlekpol za bardzo sie rozrósł i nie liczy sie juz z rolnikami. cena mlekpol grajewo na marzec 1,28-1,30 za litr przy 7000 tyś litrów

mlekpol za kwiecień o 9 gr mniej

Edytowane przez mirasek
łączenie postów
Opublikowano

SM Biała Podlaska miała jakąś pule dzięki której utrzymali ceny w tym i poprzednim miesiącu, ale od następnego cena leci w dół... B) Radzyń już poleciał jakieś 20gr

Mocna złotówka i mleczarnie dostają w plecy na eksporcie, niektórzy straszą załamką jak na rynku żywca wieprzowego...

Opublikowano

Tow końcu jak to jest jeszcze kilka mc temu słyszałem jak to złote czasy dla mleczarzy nastały kilkanaście dobrych lat, cena ma dość do 1,7zł, a teraz podśpiewają sie i z ironią szydzą jak to się wzieli za mleko i zobaczycie po 70gr będzie, przecież jak mleko stanie sie nieopłacalne to cała polska gospdarka upadnie, a coraz częsciej tylko przyrównują do świń że i mleko musi bycnei opłacalne, no ale świnie ile mniejsze nakłady na produkcję i co najwazniejsze 10 razy krótszy cykl produkcji, czyżby mleko mogło spaść do 70gr czy to takie same fantazje jak sprzed 4 -5 mc gdy to wszyscy krzyczeli że do 1,7-2zł dojedzie mleko?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v