Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Nam teraz po obniżkach w Łowiczu płacą 1,35zł.....

Opublikowano

OSM Radomosko: 1,25zł/l, tłuszcz 3,7 , białko 3,20 , ilość 8500. Ale z fakturami przyszło pisemko od szanownego zarządu, że należy od ceny za litr odliczyć 10 groszy, więc cena ostateczna za litr to 1,15 ;/ Słabizna.. Szkoda, że w okolicy nie ma mleczarni, która lepiej płaci

Opublikowano

Ja odstawiam mleko do spółdzielni mleczarskiej we Wrześni. Miesięcznie odstawiam około 20000 l mleka o zaw. tł 3,9% białka

3,4% i otrzymałem za tą ilość i parametry za miesiąc luty 1,04 gr. Wiec cena niesatysfakcjonująca zwłaszcza że MW nie płaciła więcej niż 1,09gr...

Opublikowano

osm ostrowia za luty wyszło 1.32zł, powyżej 10 tys. tłuszcz 4.2 i białko 3.4% taka cena to była dobra rok temu ale nie teraz gdy pasza kosztuje ponad 1000 zł/t a nawozy to już lepiej nie mówic :/ a najlepiej to w okolicy to płacił onken z makowa maz. szkoda że na jesieni do niego nie przeszedłem.

Opublikowano

Ooo to widze ze cienko u was placa. POLMLEK WARMIA Lidzbark Warminski za miesiac luty placil nawet az prawie 1,50 zl. 4% tluszczu 3,4% bialka przy 15000 litrow na miesiac. Niestety obnizka do 1,20 zl :angry:

Opublikowano

Ciechanowska Spółdzielnia Mleczarska- tłuszcz 4.0, białko 3.2 ilość tylko 3500l za luty wyszło mi po 1.32zł ale ja dostaje tylko 3% vatu a nie 5%. Teraz taniej ale jeszcze nie wiem ile

Opublikowano

OSM KURPIE w Baranowie za tłuszcz 4,0 i białko 3,3 ilość 7000l cena będzie za marzec tylko 1,15

A nikt nie słyszał o kupnie KURPI przez polmlek Andrzeja Grabowskiego?

Opublikowano

Znajomy zmienił odbiorce(ten nowy eksportuje do niemiec). Poprzedni(spółódzielnia mleczarska) 1 zł w klasie extra, a nowy 1,20 zł w tej samej klasie...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v