Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja za mleko w klasie ekstra dostaje na dzień dzisiejszy tj 21.12.2007 1,49za litr i białka mam 3.43 i tłuszcz 4.10% za większą ilośc mam dodatek. Ja oddaje dziennieokoło 1000litrów.

Opublikowano

Chłopaki nie narzekajcie, wiem że koszty poszły wysoko do góry ale myślę że jakby każdy z nas dostawał 1.30 to byłby zadowolony, mi obecnie wychodzi po 1.40(Danone), i szykują jeszcze jakąś podwyżkę, zresztą co chwilę przychodzą nowe umowy z podwyżką....No ale tak to jest akurat w moim regionie ostatnio 3 dostawców zlikwidowało krowy(brak pracowników), kolejny w lutym będzie likwidował 200krów ;) , spożycie produktów mlecznych wzrasta na rzecz mięsa czy drobiu, także mleka brakuje.

Ja tam wolę żeby ta cena była stabilna przez lata a nie 1.70 przez rok a później powrót do 1.00 za litr

Opublikowano

cena za litr w mlekpolu jest bardzo stabilna. Dopłacają za ilość,parametry,ocene krów,. Kiedyś należałem do OSOWY ale mlekpol połączył sie z OSOWĄ i od tamtego czasu cena nie spadła ani razu. Ta firma ma dosyć dobrą promocje swoich produktów na rynku i wypromowanych kilka marek takich jak łACIATE, MILKO, itp. 1,30 - 1,70 to bardzo dobre ceny. Ci co wypadli z rynku maja czego załowac.

Opublikowano

oj panowie ja mam nadzieje ze cena mleka nie spadnie ale w mojej mleczarni spadla cena masla mleko w proszku tez spadlo wysokie ceny przetworow mlecznych zrobily swoje czyli spadl popyt miejmy nadzieje ze cena nie spadnie ale wszystko wskazuje ze najpuzniej na wiosne czekaja nas korekty w dol oobym sie mylil

Opublikowano
oddaje ktoś mleko do węgrowa. potrzebna mi obecna cena mleka w tej mleczarni . proszę o rzeczywista cenę a nie o ściemnianie

u nas oddajemy do Węgrowa i ostatnio cenę bardzo podnieśli (jeszcze w wakacje wychodziło nam po 1,10 ) a teraz za listopad mleko wyszło po po 1,62 przy ilości

7342 l i parametrach tł. 4,83 % i białka 3,52 % oczywiście w kl.e ( pisałem prosto z faktury) więc 'wojtas' ten twój znajomy chyba jednak nie ściemnia jeśli ma sporą ilość i lepsze parametry może wyjść i po 1,70

Opublikowano

Zapowiadane kilka lat eldorado w melczarstwie skończy się na dniach, w agrobiznesie zapowiedzieli obniżki cen mleka bo na rynkach światowych sery i mleko w proszku spadły ceny o połowe, ale w sklepach ciągle ceny serów rosną :angry: :angry: :angry:

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Osm Łowicz oddział w Toruniu- 1,42zł/l.

Opublikowano

Odstawiam do MLEKPOLU oddział Osowa Góra (Bydgoszcz), za grudzień dostałem 1,75, teraz cena pojdzie lekko w dół o jakieś 10gr. Miesięcznie odstawiam ok 25000l.

Opublikowano

A nam już obniżyli cenę za litr mleka w grudniu,za listopad miałem po 1,22 a teraz o 10 gr. mniej,prawie te same wyniki w obydwu miesiącach tj. 4% tł.,3,3 B.,28 tys.bakt. i kom. 120tys.Tak płacą w Demi w Górze śląskiej i myśle nad zmianą mleczarnii,już dzwoniłem do dwóch mleczarni i powiedzieli że się zjawią i przedstawią swoje warunki. Troche zazdroszczę wam takich cen,a co wy myślicie o tym,kombinować gdzie indziej czy pozostać???

Opublikowano
A nam już obniżyli cenę za litr mleka w grudniu,za listopad miałem po 1,22 a teraz o 10 gr. mniej,prawie te same wyniki w obydwu miesiącach tj. 4% tł.,3,3 B.,28 tys.bakt. i kom. 120tys.Tak płacą w Demi w Górze śląskiej i myśle nad zmianą mleczarnii,już dzwoniłem do dwóch mleczarni i powiedzieli że się zjawią i przedstawią swoje warunki. Troche zazdroszczę wam takich cen,a co wy myślicie o tym,kombinować gdzie indziej czy pozostać???

Dobra cena to dopłata za udziały litraż i odbiór z domu, jak masz udziały itd i taką cene no to bym się nie zastanawiał nad zmianą mleczarni, ale mleczarnie też sie bronią, pewna mleczarnia u nas dopłącała niby tam 10 gr pod jakimiśtam warunkami w umowie a teraz jak ktoś chce zmienić mleczarnie straszą ze będą dochodzić zwrotu z odsetkami tych 10cio groszówek za 5 lat

Opublikowano

oddajemy ok.9tys.l. ,udziały nam pobierają,niemogłem się dziś porozumieć z gościem od skupu bo go niebyło,jutro zobacze co powiei nastrasze go że odchodzę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v