Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
OSM Piątnica płaci po 1,52/litr z udziałem a bez wychodzi 1,42/litr przy dostawie ok 12000 litrów

jak to możliwe ??

dlaczego aż tyle płacą?

Czy piątnica produkuje tylko te super serki czy eksportuje czy co ??

Opublikowano

no i nie zawsze sprawdza się powiedzenie "duży może więcej". sprawnie zarządzany zakład , dobre produkty i surowiec, uznana marka i można płacić więcej niż pozostali .a u nas to jeszcze straszą obniżkami

Opublikowano

no można płacić więcej, tylko aż tyle więcej? ;) chyba nie skłamie jak powiem ze większość 'przyzwoitych' mleczarni w PL za dostawy ok 10000-15000 litrów płaci około 1zł 1.10zł brutto, a tutaj 30 czy 40gr różnicy...prezes tej Piatnicy spokojnie mógłby obniżyć cenę do 1.20gr i nikt by mu nie odszedł.naprawdę aż się wierzyć nie chce że ostał się ktoś kto płaci stawki z początku roku...

bo to pewnie jest tak, że te mniej poradne(i uzależnione głównie od eksportu) mleczarnie cenę skupu musiały obniżyć aby nie paść, a za nimi cenę obniżyli inni-skoro tanieje to u wszystkich, po co przepłacać za surowiec

Opublikowano

Kubi a dlaczego mieli by obniżać cenę to jest spółdzielnia tak? to chyba lepiej oddać zysk chłopom niż wywalić na podatki ;)

a tak w ogóle jakby nasi prezesi i nasi spółdzielcy dogadali się trochę połączyli to też mielibyśmy lepszą cenę a nie sąsiednie mleczarnie a patrzą na siebie jak na wrogów najgorszych i dostawcy tak samo tylko sobie dogryzają

Opublikowano
OSM Piątnica płaci po 1,52/litr z udziałem a bez wychodzi 1,42/litr przy dostawie ok 12000 litrów

to dobrze masz niektórzy za taka cene to muszą 2 litry mleka sprzedać

Opublikowano

Nie wiem czy już ktoś tu pisał ale Hochland Wągrów podobno płaci (chyba jako jedyna mleczarnia w Polsce) 1,20 zl brutto. A u mnie w Polmleku Olsztyn dalej tyle samo nie cale 90 gr. normalnie zal. I jak tu można coś zainwestować w gospodarstwo jak tyle płacą. Naranie można zapomnieć o kupnie jakiś maszyn. No ale chyba kiedyś wreszcie podniosą cenę.

Opublikowano
Nie wiem czy już ktoś tu pisał ale Hochland Wągrów podobno płaci (chyba jako jedyna mleczarnia w Polsce) 1,20 zl brutto. A u mnie w Polmleku Olsztyn dalej tyle samo nie cale 90 gr. normalnie zal. I jak tu można coś zainwestować w gospodarstwo jak tyle płacą. Naranie można zapomnieć o kupnie jakiś maszyn. No ale chyba kiedyś wreszcie podniosą cenę.

a już- uważaj że płacą. kumpel oddaje do Węgrowa i za październik 1.02 brutto. więc nie pisz na drugi raz jak nie wiesz dokładnie

Opublikowano
Podobno OSM Piaski płaci teraz po 1,35zł/l, żeby nie było wcześniej też tak płacili :D

Cene taką w Piaskach ma ze 3-4 dostawców przy powyżej 42000 L/miesiąc i białku >3,5

ja przy 12-13 tys l i białko za I poł października 3,3 wyszło 1,11 zł a za II poł biłako 3,11 wyszło 1,09zł

Jeden z większych dostawców trzyma krowy tylko do końca roku kwotowego

Wcześniej ci dostawcy mieli większą cene ;)

Opublikowano
a już- uważaj że płacą. kumpel oddaje do Węgrowa i za październik 1.02 brutto. więc nie pisz na drugi raz jak nie wiesz dokładnie

no to dziwne bo facet ktory kupowal ode mnie jalowki to jest z Wągrowa i tam oddaje mleko i mowil ze teraz mu wyszlo nie cale 1,20 zl. moze tam placa wiecej za tluszcz tak samo jak w Polmleku wiec moze dlatego wiecej dostaje. razem ma 50 sztuk dojnych. wiem ze oporocz HF-ow to ten facet ma jeszcze bydlo rasy Charolais. nie sa to krowy typu mlecznego ale pewnie daja tluste mleko.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v