Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no to ja odstawiam trochę więcej niż ty Andrzej.W tym miesiącu 1800 litrów zapłacili jak dobrze pamiętam 74 gr za litr.a odstawiam mleko do Rypina.2 miesiąc z rzędu mam zbliżona cenę więc żadnej poprawy nie widać.

Opublikowano
za jednostke białka 0.12 (max 3.6)

tłuszczu 0.04 (max 4.5)

kl extra 0.18

ilosc:

<2500 0.03

<4000 0.1

<6500 0.16

<9000 0.18

< 15000 0.2

<30000 0.22

>30000 0.24

kontraktacja 0.05

umowa kontrakcyjna 0.02

kontrola uzytkowosci 0.02

czyli koło 1.00-1.02 bez vatu dla ilosci <9000

czytałem w internecie że prezesi mlekpolu i mlekovity sa za fuzją tylko muszą się jeszcze dogadać ...

wiecie coś o tym ?

Opublikowano

Do tego trzeba dodać zaostrzone kary za dolewanie wody lub wykrycie jakiejś chemii w mleku. Albo proces ten się nasilił albo mleczarnia chce sie pozbyć kilku dostawców.

No i jeszcze potrącenia za odległość od punktu skupu :) .

O fuzji myślą żeby stać sie bardziej widoczna marka na zachodzie. Wpisz w google to na pewno coś znajdziesz na ten temat :)

Opublikowano

Oczywiście w świetle prawa wszyscy członkowie spółdzielni są równi-ale jak to zwykle w Polsce bywa są równi i równiejsi-no bo jak inaczej wytłumaczyć różnice w tzw.dopłacie ilościowej ?-tak,tak oczywiście można tłumaczyć to że ten większy poniósł większe nakłady finansowe-ale czy ktoś zauważył że czasami ten niby mniejszy nakład finansowy w wypadku mniejszego gospodarstwa stanowi większe obciążenie niż w większym ?

Panuje taka zasada-dosłownie biblijna-kto ma -będzie mu dodane,kto nie ma -będzie mu zabrane :).

Opublikowano
Oczywiście w świetle prawa wszyscy członkowie spółdzielni są równi-ale jak to zwykle w Polsce bywa są równi i równiejsi-no bo jak inaczej wytłumaczyć różnice w tzw.dopłacie ilościowej ?-tak,tak oczywiście można tłumaczyć to że ten większy poniósł większe nakłady finansowe-ale czy ktoś zauważył że czasami ten niby mniejszy nakład finansowy w wypadku mniejszego gospodarstwa stanowi większe obciążenie niż w większym ?

Panuje taka zasada-dosłownie biblijna-kto ma -będzie mu dodane,kto nie ma -będzie mu zabrane :).

chyba to nie tak!po to powiększa się produkcję by jednostkę(litr)wyprodukować taniej-a mleczarnie płacą dużym ,bo taniej jest przywieżć 1000l niż 100l.Więc sumując to, to teoretycznie powinna być ta sama cena,ale ta rożnica ma też być bodżcem do powiększania produkcji.

Opublikowano

taaa niezły bodziec spomlek zastosował stopniowanie ceny mleka od wysokości dostaw od 3 tyś do 30 tyś także w efekcie wszyscy ci około 10 tyś l co mieli juz z 10gr więcej od tych co dają 4-5 tyś l mają teraz tylko ze 2 gr więcej od najmniejszych dostawców a najmniejsi mają cene nie zmienioną :) a po 20 gr dostają tylko ci co mają ponad 30 tyś l co miesiąc

Opublikowano
chyba to nie tak!po to powiększa się produkcję by jednostkę(litr)wyprodukować taniej-a mleczarnie płacą dużym ,bo taniej jest przywieżć 1000l niż 100l.Więc sumując to, to teoretycznie powinna być ta sama cena,ale ta rożnica ma też być bodżcem do powiększania produkcji.

Nie wiem jak gdzie indziej ale u nas (Mlekpol) transport realizują firmy zewnętrzne-a więc dla mleczarni jest obojętne od kogo (niech się przewoźnik martwi-ma płacone od litra)-a więc argument pada.

Szczerze mówiąc-wszędzie jest tak że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia-i teraz pytanie za 100 punktów-jacy rolnicy zasiadają w radach nadzorczych i komu robią dobrze ?:).

Żeby nie było-takim całkiem małym rolnikiem to ja też nie jestem...

Opublikowano

w radach nadzorczych zasiadają rolnicy co mało mleka nie zdają. To są zamożniejsi rolnicy i wiadomo że oni w swoją stronę produkcję kierują. I wcale im się nie dziwie jakbym był na ich miejscu tak samo bym robił.

Opublikowano
taaa niezły bodziec spomlek zastosował stopniowanie ceny mleka od wysokości dostaw od 3 tyś do 30 tyś także w efekcie wszyscy ci około 10 tyś l co mieli juz z 10gr więcej od tych co dają 4-5 tyś l mają teraz tylko ze 2 gr więcej od najmniejszych dostawców a najmniejsi mają cene nie zmienioną :lol: a po 20 gr dostają tylko ci co mają ponad 30 tyś l co miesiąc

Zastanawiam się czy na pewno jesteś dostawcą spomleku, bo operujesz złymi liczbami

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v