Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nie muszę kupować tyle towaru co wydojony vacik... Kiedy to pojmiesz klamczuszku.... Wy macie jedno w głowie żeby kupować bo zwrotu nie będzie i robicie kosmiczne koszty .... Ja już go mam i liczę jak go nie wydać.. 😂😂😂

• Haha 1
Opublikowano

Cały myk polega na tym aby mieć niskie koszty i płacić jak najmniej vatu.. Wydojony ma w głowie aby robić odwrotnie i temu nimo kasy bo wszystko wyda aby dostać parę złotych zwrotu... 🤣🤣🤣🤣

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Ja nie muszę kupować tyle towaru co wydojony vacik... Kiedy to pojmiesz klamczuszku.... Wy macie jedno w głowie żeby kupować bo zwrotu nie będzie i robicie kosmiczne koszty .... Ja już go mam i liczę jak go nie wydać.. 😂😂😂

1 minutę temu, terminator1000 napisał:

Przecież on ma syna na vat to nie ponosi kosztów i nie płaci vat. 

Wychodzi na to, że RR się opłaca jak się kombinuje i VAT się opłaca jak się kombinuje. Jak się jest uczciwym to się jest dojonym. Niezależnie w jakim systemie się siedzi.  

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Wychodzi na to, że RR się opłaca jak się kombinuje i VAT się opłaca jak się kombinuje. Jak się jest uczciwym to się jest dojonym. Niezależnie w jakim systemie się siedzi.  

Ograniczanie kosztów to nie kombinacja tylko ekonomia chłopie.. 😂

Vacik wali koszty bo dybie na zwrot... Na rr by wydawał mniej i tyle.... To jest chory system... 😜

Opublikowano

Jak masz 20 -30 lat gospodarzenia za sobą i masz wszystko co potrzebne na swój areał, to jesteś w stanie redukować koszty. Jak zaczynasz i zwiększasz areał, to ciężko tak redukować by 7% vatu od sprzedaży było super opłacalne. Chyba, że jesteś dobrym dłubakiem i bazujesz tylko na używanych maszynach zakupionych na umowę od innych rolników. 

Opublikowano (edytowane)

W 2009 r kupiłem nowego jd.... Potrafisz to wyobrazić 🤣.... Miałem więcej watu ze sprzedaży niż zapłaciłem watu  za ten traktorek. 

Zobacz taki Agrest kupuje ciągnik, buduje magazyn i jest na rr... Dziwne nie? 😜

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
26 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Cały myk polega na tym aby mieć niskie koszty i płacić jak najmniej vatu.. Wydojony ma w głowie aby robić odwrotnie i temu nimo kasy bo wszystko wyda aby dostać parę złotych zwrotu... 🤣🤣🤣🤣

Skoro wydojony to jakim cudem go stać ponosić większe koszty, twoja logika upadła jak ty.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, terminator1000 napisał:

Skoro wydojony to jakim cudem go stać ponosić większe koszty, twoja logika upadła jak ty.

Jak to skąd, każdy wydojony na VAT ma miliony kredytu, żeby były zwroty z US xD 

Tyle stron już Bogdan tłumaczy, że każdy VAT-owiec jest zakredytowany, a wy nadal nic xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

,,W 2009 r kupiłem nowego jd.... Potrafisz to wyobrazić 🤣.... Miałem więcej watu ze sprzedaży niż zapłaciłem watu  za ten traktorek. "

Jak miałeś dużo mleka ,to pewnie że miałeś też duży wat ze sprzedaży .

Sąsiad przy krowach mlecznych ,też o żadnym vat nie chce słyszeć ,a inwestuje od rozbudowy obory ,pobudowaniu hali do maszyn ,po teraz budowę domu za około bańkę ,z środków własnych . Gospodarstwo świetnie prosperujące ,bez zbawiennego vat. 

Edytowane przez Meg5
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Co ty ja głąb na rr... 🤣🤣🤣

Pierwszy raz się z tobą zgadzam.

15 minut temu, Bogdan_ja napisał:

W 2009 r kupiłem nowego jd.... Potrafisz to wyobrazić 🤣.... Miałem więcej watu ze sprzedaży niż zapłaciłem watu  za ten traktorek. 

Zobacz taki Agrest kupuje ciągnik, buduje magazyn i jest na rr... Dziwne nie? 😜

Jak byś policzył cały vat ze wszystkich kosztów to byś lepiej wiedział, a ty policzyłeś tylko vat w ciągniku.

Pozatym skoro taki mądry jesteś to dlaczego synkowi pozwoliłeś przejść na vat, masochista jesteś czy chciałeś żeby go dymał US a nie tylko ty.

Opublikowano (edytowane)

Czlowieczku reszta vatu to były grosze w tym czasie... 😂😂😂😂... Nawet jeśli parę złoty było więcej to następny rok to odbił.. 

Jak ty zadajesz takie jak głupie pytania to nie masz zielonego  pojęcia i tyle... 🤣

7 minut temu, terminator1000 napisał:

Pozatym skoro taki mądry jesteś to dlaczego synkowi pozwoliłeś przejść na vat, masochista jesteś czy chciałeś żeby go dymał US a nie tylko ty.

11 minut temu, Meg5 napisał:

🤣

Sąsiad przy krowach mlecznych ,też o żadnym vat nie chce słyszeć ,a inwestuje od rozbudowy obory ,pobudowaniu hali do maszyn ,po teraz budowę domu za około bańkę ,z środków własnych . Gospodarstwo świetnie prosperujące ,bez zbawiennego vat. 

Znam wielu takich.. Prosperuja  bardzo dobrze... Ale nie wytłumaczysz tu tego   "mądrym"... To jest poprostu nie możliwe w ich głowach i tyle. 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

hodowcom bydła  i badylarzom   jest dobrze na ryczałcie bo bo dużo zarabiają a nie mają kosztów z watem  prawie wcale oprócz maszyn  a żądając faktury za usługi muszą tak naprawdę dodatkowo płacić wat np.

badylarz za truskawkę weżmie kilkadziesiąt tys + 7 %  większa połowa to koszty zbioru ale nikt mu nie wystawi faktury za zbiór ręczny faktury z 8 % wat  , jak inna plantację zbiera maszyna  usługowo to żeby dostać fakture to musi 8 % dołożyć  , mało tego jedzie na giełde albo po bazarkach i nikt się nie czepia a cena x 3

hodowca  mleczny podobnie robocizne robi  sam albo mu nikt nie wystawi faktury wat  za to że u niego  doi z 8 % wat  , nawozu mniej stosuje oprysków również , usługi podobnie jak badylarz chcesz kwitek dorzuć 8 % ,  pracuje dużo zarabia dużo i ma korzystniej na rr

wydojony  musi szukać kosztów z naliczonym watem bo jak ich nie znajdzie powyżej 7 % od  swojej  sprzedaży to faktycznie jest  dojony , a 7 % poszukać jak nie inwestuje w dobra z 23 % jest ciężko

Opublikowano

Dlatego dobrze na początku być na vat przeprowadzić inwestycje i po jakimś czasie wrócić na RR. Kiedyś na vat było jeszcze lepiej teraz zmieniają przepisy i trochę mniej się opłaca.

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Meg5 napisał:

,,W 2009 r kupiłem nowego jd.... Potrafisz to wyobrazić 🤣.... Miałem więcej watu ze sprzedaży niż zapłaciłem watu  za ten traktorek. "

Nikt z tu obecnych, będących na vat, nie neguje że przy produkcji mlecznej nie opłaca się być na ów vat. Po co więc i Ty i Tobie podobne Ogarki bijecie pianę i próbujecie nieudolnie tłumaczyć to, co jest oczywiste? Bladego pojęcia nie masz/macie jak to jest być na tym vat, a do powiedzenia tyle, że hoho😉🙃😋🤣

• Like 1
Opublikowano

Bezbarwny ty o jesteś tak inteligentny ze nie wiesz sam co piszesz.. 😂😂😂

Co rusz to inna teoria z deee wzięta i tyle.. Typowy pisowski niedouk. 🤔

W końcu ustal z esobą co chcesz napisać i trzymają się jakieś wersji... 🤔

Opublikowano

poosa21

twoja teoria słuszna , ale badylarzom i hodowcom się znowu może nie opłacać , bo inwestując w obory i przechowalnie muszą być co najmniej  3 lata na wat a amortyzacja 10 lat  , a z tego by wynikało że będzie dłużej dojony

wydojony na maszynach musi być co najmiej 3 lata  a amortyzacja 5 lat jak wpadnie na wat z oszczędnościami albo darowizną zainwestuje i po amortyzacji wróci na ryczałt znowu to  krócej dojony

Opublikowano

Vacik ma wbite do głowy że mu się opłaci... nawet jak nie umie tego pokazać ani policzyć... to i tak wie że mu lepiej jak na rr.....to jest właśnie taki system dla takich ludzi co liczą kwoty z deee brane i tylec...