Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie potrzebuję porady. W 2011r kupiłem nowy ciągnik z ładowaczem, na VAT przeszedłem w 2013r od tego ciągnika nie odliczyłem vatu i teraz chcę go sprzedać. czy muszę wystawiać fakturę czy umowa wystarczy? dodam że od przyszłego roku przechodzę na RR

Opublikowano

Zakup blachy za kwotę 5 tys brutto na remont magazynu zboża zaksięgować jako środki trwałe czy pozostałe wydatki?

Ps ostatnio na szkoleniu MODR mówili żeby w pozostałe wydatki bo kwota poniżej 15 tys, a przy wychodzeniu z vatu po 5 latach nie trzeba korekty robić.

Warunek musi być wykorzystana blacha do remontu a nie modernizacji budynku.

Jakie wasze zdanie?

Opublikowano

Ja bym dał w pozostałe, co za różnica remont czy modernizacja

Opublikowano

Znalazłem kilka informacji w necie, interpretacji US

remont czyli odtworzenie istniejącego obiektu, ściany, dachu itp.  można jako pozostałe wydatki zaksięgować 

modernizacja czyli przebudowa, doposażenie, unowocześnienie, . Taka inwestycja to środek trwały (amortyzacja 10letnia).

Opublikowano

Dle mnie jedno od drugiego prawie niczym się nie różni

Opublikowano
Dnia 15.05.2022 o 11:56, karino25 napisał:

Zakup blachy za kwotę 5 tys brutto na remont magazynu zboża zaksięgować jako środki trwałe czy pozostałe wydatki?

Ps ostatnio na szkoleniu MODR mówili żeby w pozostałe wydatki bo kwota poniżej 15 tys, a przy wychodzeniu z vatu po 5 latach nie trzeba korekty robić.

Warunek musi być wykorzystana blacha do remontu a nie modernizacji budynku.

Jakie wasze zdanie?

Mam podobne pytanie. Zmieniam poszycie dachu na stodole, garażu, łącznie koszt blachy itd ok. 75 tys. I też pytanie czy księgować jako środki trwałe czy wydatki pozostałe? W innym budynku wymieniam tylko okna na 2,5 tys. Czy środek trwały czy nie? 

Dodam, że w us mój rejon obsługuje młody gniewny. Bardzo się czepia przy kontroli. Już miałem z nim nieprzyjemności. Np. piszecie o komputerach, telefonach i odpisywaniu 100% vat na nowo zakupiony, gdy jest drugi. I niby ok, tylko że mi przy kontroli zagroził kontrolami u dostarczyciela internetu, kontrolami bilingów itd. 

Przy wymianie dachu jestem przekonany, że na pewno będzie sprawdzał czy mam wszelkie pozwolenia budowlane, zgłoszenia, legalne certyfikowane zdjęcie eternitu .... Jest tu wielu co mocno szarżuje z odpisami i ok, tylko, że jak traficie na takiego na kontroli to nie jest to takie łatwe. Stąd pytanie do osób, które naprawdę orientują się w temacie: jak kwalifikować wydatki na remont budynków gospodarczych? Wymiana dachu: materiały ok. 80 tys, robocizna ok. 50 tys? Wymiana okien za 2,5 tys w innym budynku?

Opublikowano

Wymiana okien ja bym zrobił jako pozostałe wydatki. W ciągniku jak wymienisz szybę to też część zamienna.

Co do drugiego kosztowniejszego remontu nie chce wprowadzać w błąd.

Opublikowano (edytowane)

Okna pozostałe , dach trwałe, kiedyś pisałem w tym wątku , tylko mam skleroze może ktoś pamięta , powyżej 10 albo 12 tyś w środki trwałe

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
17 godzin temu, pane napisał:

Panowie,  jaki vat jest na groch siewny obecnie bo trudno znaleźć w necie info.

Sprzedawałem tydzień temu gorczycę do centrali niby kwalifikat ale kazali doliczyć 8% a w nazwie produktu dopisać surowiec

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, przemol87 napisał:

Sprzedawałem tydzień temu gorczycę do centrali niby kwalifikat ale kazali doliczyć 8% a w nazwie produktu dopisać surowiec

w noweli cowidowej zerowa stawka jest dla produktów rolnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi, ty sprzedałeś m. siewny, więc naliczasz 8 %

Tam o ile mnie pamięć nie zawodzi jest zwrot " do bezpośredniego spożycia" więc przy gorczycy i większości produktów rolnych stawka 8%

Edytowane przez agromatik
Opublikowano

Panowie i Panie, potrzebuję szybkiej pomocy. Zakupiłem ciągnik rolniczy na umowę kupna sprzedaży, jest czynnym płatnikiem podatku VAT . Czy muszę opłacić podatek 2% w US czy jestem zwolniony z tego podatku ?