Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja drukuje wszystko ,potwierdzenia  też ,1 minuta na wklepanie sprawdzenie ,szybciej robisz niż  zawodowiec, ja się nie spieszę ,zawsze w pierwszą  niedziele miesiąca w dobrą godzinke na spokojnie ogarniam

Opublikowano

Ja zawsze po 20, w sumie tylko data numer faktury i kwota, kontrahent z pierwszych liter jak jest w bazie. 

Niekiedy dłużej ale to głównie jak trafi się kilka nowych kontrahentów. 

Aż sprawdzę z zegarkiem dokładnie jak będę sierpień robił. 

Ale uważam że szybciej z księgową by nie było.

I mała poprawka w lipcu było  29 faktur😀.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.08.2021 o 23:00, Sadek napisał:

Wczoraj  39 fv  nie  dłużej  jak 40 minut. 

Po czym   twierdzisz że nie ma szans  zrobić  w godzinę? 

Z ewidencją środków trwałych itp?

Dnia 25.08.2021 o 07:59, poosa21 napisał:

Zima kombajnem też kosisz? 

Tak do połowy grudnia, poza tym to był przykład...

Teraz wchodzi nowy ład, ponad 200 stron samych zmian podatkowych, ile czasu poświęcicie na zapoznanie się z tym?

Ile czasu poświęcasz na szkolenia w skarbówce?

Liczyć trzeba wszystko...

Może teraz wywrócę niektórym świat do góry nogami, ale są ludzie którzy na księgowość wydają nie 200zł miesięcznie a 20 tys miesięcznie! Powiedzcie im że robią głupotę i lepiej jakby sami się tym zajęli to oszczędzą 240 tys rocznie :)

Edytowane przez kuba9449
Opublikowano
30 minut temu, kuba9449 napisał:

Z ewidencją środków trwałych itp?

Tak do połowy grudnia, poza tym to był przykład...

Teraz wchodzi nowy ład, ponad 200 stron samych zmian podatkowych, ile czasu poświęcicie na zapoznanie się z tym?

Ile czasu poświęcasz na szkolenia w skarbówce?

Liczyć trzeba wszystko...

Może teraz wywrócę niektórym świat do góry nogami, ale są ludzie którzy na księgowość wydają nie 200zł miesięcznie a 20 tys miesięcznie! Powiedzcie im że robią głupotę i lepiej jakby sami się tym zajęli to oszczędzą 240 tys rocznie :)

Nie porównuj rolnictwa do firmy która ma obroty kilka milionów i rozlicza dochodowy, rozliczenie w rolnictwie jest najprostrze wklepujesz dane z faktury w program wysyłasz ewidencję i przez następny miesiąc zbierasz faktury. 

Pozatym jak będą jakieś zmiany to dowiesz się tego z agrofoto. 

• Thanks 1
Opublikowano

U mnie na początku roku zwrot za styczeń dostałem szybciej niż za grudzień zeszłego roku, aż sprawdzałem czy nie zaznaczyłem 25dni (było na 60). Ostatni zwrot za maj dostałem po 53 dniach. 

Opublikowano

Ja za maj składałem o przyspieszony to od dostarczenia papierów do US do wypłaty minęło bodajże 5dni z weekendem, 3 dni robocze. A 60tki normalnie, praktycznie do końca czekają

Opublikowano

czekają do konca. Z reguly jest to ok 50 dni. Najgorsze jest jak masz bład w deklaracji i dzwonia po 40 dniach od zlozenia ze musisz zrobisz korekte i cyk...kolejne 60 dni czekania.....

Opublikowano

Czy będzie nadużyciem, jeśli rolnik vatowiec kupi prosiaki/ cielaki/  na FV (odliczy sobie vat)  i za jakiś czas przekaże na umowę darowizny dla ojca na ryczałcie? Za jakiś czas ojciec sprzeda bez odprowadzania podatku.

Myślę, że to nie będzie zgodnie z prawem.  Czy jak była umowa darowizny na rolnika RR, to podatek już US nie interesuje?

Opublikowano

Darować można ,ale vat musisz rozliczyć ,jak zabijasz do siebie świniaka czy bierzesz mleko tak samo

Opublikowano
Dnia 26.08.2021 o 08:35, poosa21 napisał:

Nie porównuj rolnictwa do firmy która ma obroty kilka milionów i rozlicza dochodowy, rozliczenie w rolnictwie jest najprostrze wklepujesz dane z faktury w program wysyłasz ewidencję i przez następny miesiąc zbierasz faktury. 

Pozatym jak będą jakieś zmiany to dowiesz się tego z agrofoto. 

No i wracamy do tego co pisałem na początku, jak ktoś ma kilka faktur miesięcznie i nie ma w planach zarabiania większych pieniędzy, ma dużo wolnego czasu to może sobie bawić się w rozliczanie samemu. Ja natomiast nie wyobrażam sobie marnowania wielu godzin miesięcznie na ogarnianie księgowości.

Opublikowano

Ja miałem  w tym miesiącu 20 faktur, w tym 8 nowi kontrahenci, łącznie z wydrukowaniem ewidencji i potwierdzenia wysłania, oraz dokładnym sprawdzeniu ,czy niema błędu zajeło mi to 58 minut,  200 faktur , to masz firmę ,tyle to mam w rok do 250 szt.

Opublikowano
5 godzin temu, Sadek napisał:

To faktycznie potrzebne z 4-5 godzin, to faktycznie jest troszkę pracy. Ale wątpię aby ktoś to zrobił za 200 zlotych🤔.  

Tyle faktur mam kwartalnie i tak się rozliczam,księgowy bierze 200 netto