Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam pytanie: kuzyn dostal fakture za plug sniezny - 10tys w tym 2,3tys VATU, dealer mial ja wystawic na jego ojca (vatowiec) ale pomylil sie i wystawil na niego (ryczalt), bylo to ponad miesiac temu ale dopiero teraz przyslal mu papier, moja rada dla niego: niech sprzeda ojcu plug na 23%, wystawi sobie fakture VAT RR, ojciec zaplaci mu przelewem w ciagu 14 dni, od razu dolaczy potwierdzenie przelewu. Jakies inne propozycje od osob bardziej zorietowanych?

Opublikowano

Dziś byłem w gminie i dowiedziałem się,że od tego roku rolnik składający kopię faktury na zwrot akcyzy musi uiścić opłatę skarbową 5 zł za potwierdzenie faktury bądź złożyć oryginał.Vatowiec musi mieć oryginał w razie kontroli US.Czyli mając 20 faktur płacimy stówkę.Podnieśli zwrot o 10 gr,a i tak sobie to odbiją bo opłata skarbowa idzie do budżetu.Nie każdy kupuje po tysiąc litrów i z małej faktury mało zostanie.

Opublikowano

Dziś byłem w gminie i dowiedziałem się,że od tego roku rolnik składający kopię faktury na zwrot akcyzy musi uiścić opłatę skarbową 5 zł za potwierdzenie faktury bądź złożyć oryginał.Vatowiec musi mieć oryginał w razie kontroli US.Czyli mając 20 faktur płacimy stówkę.Podnieśli zwrot o 10 gr,a i tak sobie to odbiją bo opłata skarbowa idzie do budżetu.Nie każdy kupuje po tysiąc litrów i z małej faktury mało zostanie.

Podejrzewam, że to i tak już tylko kwestia czasu zanim całkiem zwrot akcyzy zlikwidują. Z czegoś świnie przy korycie muszą się utrzymywać.

Opublikowano

dostalem protokol z kontroli, mam kilka bledow wyliczeniowych i bede skaldal o korekte, popraWILEM wszystko wedle zalecen kontroli i papierow ktore mi zostawili, ale caly czas nie moge sie doliczyc 95zl VAtu dla mnie, US znalazl ze nalezy mi sie wiekszy zwrot, a tej kasa z nikad mi nie wychodzi, jak zloze znowu z roznicami w papierach to mi cofna jak dalej dzialac?

Pisałem kilka razy, US to nie zabawa, jak się nie czujecie na siłach to dajcie z rok zarobić księgowej a jak obczaicie co i jak to będziecie prowadzić sami, tak z dnia na dzień nie sposób tego ogarnąć.

Opublikowano

:blink: O Kur*a. Jak ja z samego listopada i grudnia 12 faktur naliczyłem :blink:

Opublikowano

I widać kogo dotkną oszczędności budżetowe zapowiadane przez słońce peru,oczywiście mniej zamożnych,którzy nie tankują całych cystern ale jeżdżą traktorem lub z kanistrem na stację.

Opublikowano

raz Ci dadzą, 2 razy zabiorą... Ale w mediach obtrąbią, że rolnicy dostaną kupę kasy ze zwrotów za paliwo...

Mam pytanie i proszę o poradę: bliżej wiosny będziemy chcieli wymienić stary zwykły prysznic na coś nowszego z panelem sterującym i do tego przepływowy podgrzewacz wody.. Ogólnie wszyscy się myją raczej w łazience na dole w wannie, ale już od lat jest mowa, że trzeba założyć na górze w łazience podgrzewacz wody.. Latem taki prysznic jest zbawienny i wiadomo- po pracy czy nawet w ciągu dnia, jak trzeba jechać coś załatwić, szczególnie od wiosny do jesieni taki prysznic będzie bardzo często używany.. Teraz pytanie czy można odliczyć od tego prysznica z podgrzewaczem VAT?? Wydaje mi się, ze tak, bo to naprawdę będzie zakup w 80% na potrzeby mycia się po pracach w gospodarstwie.. A jak jest więcej czasu czy na weekend to wiadomo- wanna na dole.. Co sądzicie?? Proszę o ewentualne potwierdzenie mojej tezy..;)

Opublikowano

mam pytanie: kuzyn dostal fakture za plug sniezny - 10tys w tym 2,3tys VATU, dealer mial ja wystawic na jego ojca (vatowiec) ale pomylil sie i wystawil na niego (ryczalt), bylo to ponad miesiac temu ale dopiero teraz przyslal mu papier, moja rada dla niego: niech sprzeda ojcu plug na 23%, wystawi sobie fakture VAT RR, ojciec zaplaci mu przelewem w ciagu 14 dni, od razu dolaczy potwierdzenie przelewu. Jakies inne propozycje od osob bardziej zorietowanych?

a kto wpłacał?bo jak jest na przelewie,e jego ojciec to mozna chcyba skorygować fakturę.kiedys te najomy miał cos takiego i dwonił na informację podatkową i powiediano mu,że można zmienić takie dane,jeśli nastapiła pomyłka

Opublikowano
Mam pytanie i proszę o poradę: bliżej wiosny będziemy chcieli wymienić stary zwykły prysznic na coś nowszego z panelem sterującym i do tego przepływowy podgrzewacz wody.. Ogólnie wszyscy się myją raczej w łazience na dole w wannie, ale już od lat jest mowa, że trzeba założyć na górze w łazience podgrzewacz wody.. Latem taki prysznic jest zbawienny i wiadomo- po pracy czy nawet w ciągu dnia, jak trzeba jechać coś załatwić, szczególnie od wiosny do jesieni taki prysznic będzie bardzo często używany.. Teraz pytanie czy można odliczyć od tego prysznica z podgrzewaczem VAT?? Wydaje mi się, ze tak, bo to naprawdę będzie zakup w 80% na potrzeby mycia się po pracach w gospodarstwie.. A jak jest więcej czasu czy na weekend to wiadomo- wanna na dole.. Co sądzicie?? Proszę o ewentualne potwierdzenie mojej tezy.. ;)

Ależ oczywiście, przecież możesz zabrać cała rodzinę na wczasy i też ci zwrócą VAT bo rolnik ciężko pracuje i raz w roku przysługuje mu odpoczynek...

Tak na serio to zapomnij o tym... Pozdrawiam

Opublikowano

A jakby zrobił cos takiego ale gdzies osobno a nie w domu?

Np.my mamy zamiar zrobić taka jakąś kabinę prysznicową gdzieś przy magazynie itd., w żniwa cos takiego to jak zbawienie (choć zamiary mamy od 2 lat i nic z tego jeszcze nie wyszło)

Opublikowano

Może mi ktoś podpowiedzieć jak by wyglądała sytuacja gdy kupuje zboże od rolnika ryczałtowca. Wiem że kase musze przelać mu na konto, Jaka stawka na fakturze, owies ma inną stawkę jaką? Jaki numer PKWiU? Na pewno było tu już o tym ale znaleźć w tych prawie 200 stronach nie mam aktualnie czasu więc ewentualnie numer strony jak ktoś pamięta gdzie był ten temat poruszany. I czy musze z konta podanego w US, bo tam nie mam obsługi przez neta, a na drugim w innym banku mam o to by było o wiele łatwiej.

Opublikowano

danield28 dzięki za odpowiedź;) Jeszcze miesiąc temu też bym był pewien, że nie, ale jak ludzie wypisują, że odliczają kanapę (bo niby lekarz weterynarii na niej siada), czy pralkę (bo piorą brudne ubrania gospodarcze), czy wreszcie telewizory, to wydało mi się, że może i taki podgrzewacz przejść, bo to jest wg. mnie na jednym poziomie z taką pralką... Pozdrawiam

Opublikowano

no ja bym kanapy nie odliczył, TV też nie ale gdybym prowadzil produkcję zwierzęcą i od czasu do czasu zatrudniał pracownika np w okresie letnim to napewno całe wyposażenie pomieszczenia socjalnego bym odliczył bo takiemu pracownikowi muszą być zapewnione 'cuda' z kodeksu pracy, ma prawo do przerwy i gdzieś musi się umyć aby zjeść kanapkę itp. Tak samo jak przyjdzie do roboty umyty to powinien mieć możliwość doprowadzić się do takiego samego stanu po pracy jak do niej przyszedł.

Zreszta bywacie w firmach - w każdej jest kibel, kabina z natryskiem, bieżąca woda, pokój socjalny z czajnikiem i lodówką, apteczka i wiele innych pierdół.

Wcześniej był podany wyrok sądu gdzie to co należy się pracownikowi należy się też rolnikowi/przedsiębiorcy wykonującemu samodzielnie działalność bo takiemu rolnikowi też muszą być zapewnione rzeczy wynikające z BHP..

Opublikowano

Mam takie pytanko - może, któryś z forumowiczów/forumowiczek poleciłby jako, że zima w pełni jakiś w miarę przyzwoity (cenowo i jakościowo) prostownik, dobrze by też było żeby był z rozruchem. Był topic na tym forum ale niestety podane tam linki nie działają. A nie chciałbym wydać pieniędzy na jakiś bubel, a potem dalej pożyczać od sąsiada.

Opublikowano

prostowniki poganiacze pastuchy na dziki fes mocne ceny konkurencyjne ma taki elektronik w uniejowie tel 632888034

no ja bym kanapy nie odliczył, TV też nie ale gdybym prowadzil produkcję zwierzęcą i od czasu do czasu zatrudniał pracownika np w okresie letnim to napewno całe wyposażenie pomieszczenia socjalnego bym odliczył bo takiemu pracownikowi muszą być zapewnione 'cuda' z kodeksu pracy, ma prawo do przerwy i gdzieś musi się umyć aby zjeść kanapkę itp. Tak samo jak przyjdzie do roboty umyty to powinien mieć możliwość doprowadzić się do takiego samego stanu po pracy jak do niej przyszedł.

Zreszta bywacie w firmach - w każdej jest kibel, kabina z natryskiem, bieżąca woda, pokój socjalny z czajnikiem i lodówką, apteczka i wiele innych pierdół.

Wcześniej był podany wyrok sądu gdzie to co należy się pracownikowi należy się też rolnikowi/przedsiębiorcy wykonującemu samodzielnie działalność bo takiemu rolnikowi też muszą być zapewnione rzeczy wynikające z BHP..

czy wiesz ze aby wyposazac pracownika w cokolwiek musisz go zarejestrowac a to zlorzona sprawa w przypadku nie wielkotowarowych gospodarstw wtedy dopiero mozna cos planowac ze zwrotami vat od potrzeb pomocnikow a odnosnie rzeczy ktore moga byc wziete na ggospodarstwo to moze tym byc wszystko co jest potrzebne do jego funkcjonowania i logicznie to odowodnione

Opublikowano

Czy prowadzicie ewidencję wyposażenia np. wiertarka, przecinarka, piła spalinowa?

Np. chcę kupił prowadnicę z łańcuchem do piły i jak pokazać skarbowemu, że mam piłe na stanie?