Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czytaj synu kilka razy a skapujesz jak to możliwe bo napisałem to między wierszami .... Podpowiem ci ze synowa ma swoje gosp... Syn ma swoje a ślubu brak jak na razie.... Syn ma papier na 10 ha a obrabia 55 ha.... Ja mam papiery na wincej a uprawiam mniej itp.... Wiec gieeee wiesz co można... 😁

6 minut temu, pedro2 napisał:

Rmg nie wyklucza z mgr. Ale MR wyklucza z rmg więc sam się wyjaśnił, że łże 🤷 ciekawe czy tego syna ma 😁

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Tam u ciebie nie ma czego liczyć 😁 raz sam się zapomniałeś i napisałeś prawdę, że we trójkę macie 15ha 😁 z czego większość przyniosła niby synowa i teraz u niej krowy doisz 🙆

dobra spadam sorry za offa

Opublikowano
Dnia 12.01.2022 o 12:05, danielhaker napisał:

Dokładnie. Też mam wrażenie, że gdyby rząd podniósł VAT na nawozy z 8% na 23% to cieszyliby się, bo będą mieli większy zwrot ze skarbowego:ph34r: Ciul z tym, że płacąc za fakturę zapłaci 12300 zamiast dotychczasowych 10800.

A jeśli prosicie usługodawcę o wystawienie faktury, a ten że nie ma problemu, ale do faktury będzie doliczony +23% VAT to też się cieszycie że po 2 miesiącach dostaniecie większy zwrot ze skarbówki?

Na fb też lament, że vatowiec "straci", bo będzie musiał zrobić przelew do skarbówki zamiast zapłacić ten sam VAT sprzedawcy nawozów. Jednym słowem: dramat 🙄 Czasami wcale mnie nie dziwi, że rolnik w społeczeństwie ma opinię debila 🙄

Bo VATowiec straci względem ryczałtowca, odzyskiwania VATu z nawozów nie ma ale za zboże trza vat naliczyć. Zestaw sobie ryczałtowca i VATowca w dobrą tabelę i ci wyjdzie że jeżeli i VATowiec i ryczałtowiec dostaną nawozy na 0% to ryczałtowcowi bardziej się będzie opłacać produkcja bo dostanie przy sprzedaży zryczałtowany zwrot VATu a vatowciec naliczony VAT będzie musial oddać do US.

Zakup bez faktury w cenie netto to inna sprawa bo i VATowiec i ryczałowiec może czasem takie coś załatwić.

Opublikowano (edytowane)

Ja wim że ty nie odróżniasz gruntow ornych od tuzów itp..... Ale to nie moja bieda... 😁

14 minut temu, pedro2 napisał:

Tam u ciebie nie ma czego liczyć 😁 raz sam się zapomniałeś i napisałeś prawdę, że we trójkę macie 15ha 😁 z czego większość przyniosła niby synowa i teraz u niej krowy doisz 🙆

dobra spadam sorry za offa

Poproś ładnie to utrę ci noska i wstawię zara fotę z decyzji do dopłat gdzie mam tera ponad 44 ha do dopłat po opisaniu synowi 10 ha z kawałkiem... 

Syn mieszka u przyszłych teściów i nikt do mnie niczego nie przyniósł robaczku. 

Mamy 3 odrębne gospodarstwa do dopłat i tyle... 

To że syn jest na vat a ja na RR to chyba tyz nie powinno nikogo dziwić i tyle bo wiadomo poco.... 😜

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
51 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

Bo VATowiec straci względem ryczałtowca, odzyskiwania VATu z nawozów nie ma ale za zboże trza vat naliczyć. Zestaw sobie ryczałtowca i VATowca w dobrą tabelę i ci wyjdzie że jeżeli i VATowiec i ryczałtowiec dostaną nawozy na 0% to ryczałtowcowi bardziej się będzie opłacać produkcja bo dostanie przy sprzedaży zryczałtowany zwrot VATu a vatowciec naliczony VAT będzie musial oddać do US.

Zakup bez faktury w cenie netto to inna sprawa bo i VATowiec i ryczałowiec może czasem takie coś załatwić.

Rozumiem, że nie masz innych kosztów poza tymi, za które ma być obniżony vat, serio? Skoro vatowiec teraz straci względem ryczałtowca (a raczej względem niego nie zyska), no to do tej pory cały czas wychodził na plus, więc mi go nie szkoda.
Teraz mi powiedz, jak na ryczałcie nie mam płacić tego 23% vatu przy zakupie maszyny czy innych produktów.

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, Bogdan_ja napisał:

A ja mu dokładam... Co nie wolno pomagać dzieciom ? 

Wolno pomagać. Wszystko wolno, nawet gotówką można pomagać, pod pewnymi warunkami, np. po zapłaceniu podatku dochodowego. Najwyżej wszystkie niuanse wyjaśni urzędnik skarbowy. 

• Like 1
Opublikowano

Podatek cywilno prawny 2% 

Chyba 1 darowizna bez podatku na 5 lat?

Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

To że syn jest na vat a ja na RR to chyba tyz nie powinno nikogo dziwić i tyle bo wiadomo poco.... 😜

Czyli to, że twój syn jest dymany ci nie przeszkadza. Ciekawe.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
30 minut temu, Izyth0r napisał:

Rozumiem, że nie masz innych kosztów poza tymi, za które ma być obniżony vat, serio? Skoro vatowiec teraz straci względem ryczałtowca (a raczej względem niego nie zyska), no to do tej pory cały czas wychodził na plus, więc mi go nie szkoda.
Teraz mi powiedz, jak na ryczałcie nie mam płacić tego 23% vatu przy zakupie maszyny czy innych produktów.

i przez te słowa widzę że jesteś na ryczałcie i żal 4litery ściska że vatowiec tyle odlicza i że dobrze że mniej zarobi (taka polskość-grunt żeby sąsiad miał mniej???).
Jeżeli zdejmujemy VAT a vat ma być z założenia neutralny to zdejmujemy go po obu stronach czyli ZAKUP nawozu i SPRZEDAŻ płodów wyprodukowanych z tego nawozu. Tylko wtedy zerowy vat na sprzedaży płodów - zbóż i rzepaku sprawiłby że vatowiec jest na zero a ryczałtowiec będzie płakał bo przeniczkę też odda ale w cenie netto tak jak kupił nawozy.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, stach12 napisał:

skoro lepiej na ryczałcie to dlaczego syna wpakowałeś w bagno ???????????

co ci watowcy wcześniej dawali do ręki ??????????????  jak połowe watu to taki z nich watowiec jak z ciebie ryczałtowiec

Jak brał program unijny typu mr lub mgr to jednym z kryteriów było przejście na vat od któregoś naboru, od 2015 czy 16 jakoś tak.

Opublikowano
1 godzinę temu, Nikita_Bennet napisał:

i przez te słowa widzę że jesteś na ryczałcie i żal 4litery ściska że vatowiec tyle odlicza i że dobrze że mniej zarobi (taka polskość-grunt żeby sąsiad miał mniej???).
Jeżeli zdejmujemy VAT a vat ma być z założenia neutralny to zdejmujemy go po obu stronach czyli ZAKUP nawozu i SPRZEDAŻ płodów wyprodukowanych z tego nawozu. Tylko wtedy zerowy vat na sprzedaży płodów - zbóż i rzepaku sprawiłby że vatowiec jest na zero a ryczałtowiec będzie płakał bo przeniczkę też odda ale w cenie netto tak jak kupił nawozy.

ryczałtowiec nie dostaje watu do pszenicy tylko ten wat na fakturze ma jako zryczaltowany zwrot watu [ już rozliczony ]

ryczałtowiec zyska podwójnie bo zryczałtowany wat dostanie 7 % a nawóz kupi w cenie netto bo watu na nawóz 0

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
toooomaszewski napisał:

3 godziny temu, stach12 napisał:

skoro lepiej na ryczałcie to dlaczego syna wpakowałeś w bagno ???????????

co ci watowcy wcześniej dawali do ręki ??????????????  jak połowe watu to taki z nich watowiec jak z ciebie ryczałtowiec

Jak brał program unijny typu mr lub mgr to jednym z kryteriów było przejście na vat od któregoś naboru, od 2015 czy 16 jakoś tak.

Ta jasne większych głupot nie słyszałem 😎

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Nikita_Bennet napisał:

Mam się śmiać czy płakać?jeśli tak to wyliczyłeś ,to rozumiem że przechodzisz na ryczałt?🥴

3 godziny temu, Nikita_Bennet napisał:

Mam się śmiać czy płakać?jeśli tak to wyliczyłeś ,to rozumiem że przechodzisz na ryczałt?🥴