Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, strzechu napisał:

"W związku z zapowiedzianym przez rząd RP obniżeniem podatku VAT do zera od nawozów i z 23% do 8% od paliw, Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych, po przeanalizowaniu ewentualnych skutków ww. działań, wystąpił do ministra rolnictwa Henryka Kowalczyka wskazując, że dla rolników tzw. „watowców” rozwiązania te nie będą korzystne.

Znaczna grupa rolników producentów nie będzie mogła odliczyć od podatku poniesionych wydatków. W praktyce oznacza to, że rozwiązanie tarczy antyinflacyjnej, które ma w założeniu przeciwdziałać skutkom podwyżek cen m.in. nawozów sztucznych, w rzeczywistości nie okaże się możliwe do wykorzystania dla rolników rozliczających podatek VAT.

Zdaniem samorządu rolniczego aby zaproponowane rozwiązanie miało korzystny skutek należałoby wprowadzić zerową stawkę VAT na sprzedaż płodów rolnych."

Masakra kto NAS reprezentuje , dyletanci ekonomiczni

Ja po cichu liczę, że ktoś się w końcu nad tym pochyli i zniesie VAT od sprzedaży płodów vatowcom. Ryczałt niech sobie ma

1 godzinę temu, strzechu napisał:

rolników tzw. „watowców” rozwiązania te nie będą korzystne.

No ale przecież dobrze mówią, nie będą korzystne dla vatowca 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czyli też nie rozumiesz... dla VATowca to żadna korzyść że będzie zniesiony VAT od sprzedaży . To nawet byloby niekorzystne , bo by zlikwidowało darmowy kredyt do 25 nastepnego miesiaca po sprzedaży ( przy założeniu szybkiej zapłaty za towar)

Edytowane przez strzechu
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja.... Można  chwile potrzymic  nie swoją kaskę która zara trza oddać... No naprawdę to  cudowne jest zapewne... 😁 No szok co za korzysc... 😜

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
14 godzin temu, --Przemek-- napisał:

Witam Jak teraz wygląda sytuacja z odliczeniem pełnego Vatu z samochodu typu Pick-up zaresjeteownaym jak ciężarowy, czy zmieniło się przepisy czy nadal można bez problemu odliczyć? Jeszcze jedno, czy jest jakiś problem z używaniem samochodu do celów prywatnych, czyli np z wożeniem fotelika, przy samochodzie osobowym słyszałem że podczas kontroli może być problem jeżeli kontrolujący zobaczy zamontowany fotelik.

W tamtym miesiącu to robiłem. Robisz przegląd vat-1, wbijają to w dowód i kartę pojazdu. Samochód musi mieć jeden rząd siedzeń a przestrzeń bagażową trwałe oddzieloną i większą niż przestrzeń osobową. Wtedy cokolwiek zrobisz odliczasz pełny vat. Paliwo, części, przeglądy. Do 3,5 tony nie ma podatku drogowego, ewidencji przebiegu czy coś. W każdym razie teraz wszelkie sprawy czy wyjazdy załatwiam tym samochodem i nikt się nie czepia. Kupiłem go od prywatnego więc nie mogę odliczyć vatu bo nie ma faktury, ale nie wiem jak bym chciał go sprzedać bo nie planuje tego robić. 

Dnia 7.01.2022 o 21:37, sebe1033 napisał:

Tak się zastanawiam na panelami fotowoltaicznymi ... dość szybko ... 

Rozliczał ktoś to na VAT warto czy odpuścić ?

Obecnie prądu nie rozliczam a większość idzie na gospodarstwo , jest jeden licznik , 

Mam panele, dostałem 90 procent zwrotu vat, rachunków nie rozliczam, mam taryfę g11 

Opublikowano
10 godzin temu, Izyth0r napisał:

Serio? Zachowanie hieny.
Wiesz że ryczałtowiec będzie miał po zmianie 7zł więcej, ale nie wiesz że przed zmianą jest na minus według twojej kalkulacji. I co, mamy się poobrażać?
No proszę 200 - 108 + 107 =199 i jestem 1zł na minus. O ja biedny, o Jezu. Ci na vacie to mają dobrze.
Takie porównania są idiotyczne. Całe to tłumaczenie vatu gówno daje. Z tego co widzę, to przede wszystkim Ci co vat płacą, to nie wiedzą jak on działa. Wiedzą tylko że mają iść do urzędu po zwrot podatku obojętnie czy wychodzą na tym lepiej czy gorzej.

Wolę określenie tygrys 😀 Nie spinaj się, moja odpowiedź była czysto obiektywna. Każdy zna swój rachunek ekonomiczny i zrobi tak żeby było korzystnie.

Opublikowano
10 godzin temu, strzechu napisał:

"W związku z zapowiedzianym przez rząd RP obniżeniem podatku VAT do zera od nawozów i z 23% do 8% od paliw, Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych, po przeanalizowaniu ewentualnych skutków ww. działań, wystąpił do ministra rolnictwa Henryka Kowalczyka wskazując, że dla rolników tzw. „watowców” rozwiązania te nie będą korzystne

Masakra kto NAS reprezentuje , dyletanci ekonomiczni

To debile i nieroby. I to my ich utrzymujemy.

Opublikowano
8 godzin temu, TomaszStach napisał:

Mam panele, dostałem 90 procent zwrotu vat, rachunków nie rozliczam, mam taryfę g11 

Za prąd rachunek Dostajesz jako osoba fizyczna . A panele założyłeś i cześć Vatu odliczyłeś . Żadnych problemów z Us nie było 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, poosa21 napisał:

Ty naprawdę nie wiesz o co chodzi z vatem. Widzisz tylko jedna stronę ale jest też druga gdy ja kupuje np paliwo to płace cenę netto (bo skarbowy odda mi vat) a ty bierzesz kredyt w prowidencie żeby dołożyć 23%.

Tobie odda a ja już mam na koncie te 7% od sprzedaży i nie muszę nigdzie latać... Niestety nie rozumiesz że niczego nie zyskujesz względem ryczałtu i tyle... Właśnie tak dyma się vatowcow i oni  są jeszce zadowoleni że są dymani... 😁 Jeszcze płacą mi połowę vatu za zakup na ich faktury... Toć to raj jak dla mnie... 😁😁😁😁😁

Opublikowano
sebe1033 napisał:

Za prąd rachunek Dostajesz jako osoba fizyczna . A panele założyłeś i cześć Vatu odliczyłeś . Żadnych problemów z Us nie było

Nie. Dlatego odliczyłem 90 a nie 100. Normalnie powinno być 70-80, ale księgowa napisała uzasadnienie że wodę do domu grzeję solarami albo piecem, w kuchni mam kuchenkę gazową, a reszta prądu idzie na mleko i to przeszło. A u mnie dla US jeszcze lepiej żebym nie dawał faktur do rozliczenia. Już zwrot dawno miałem na koncie.

Opublikowano (edytowane)

Daj se siana bo ja robiłem w rok taki obrot i dziś jeszcze zrobię ponad pół banki na rok a wysiadam z interesu.... Twoje pisanie to ogłupienie się i tyle... Kup chałupę za te 700 tys  dzieciakowi albo ziemi z 20 ha i wtedy policz ... Policz ile odsetek w banku płacisz bo kredyt ci to zje to raz... a dwa te graty są już nic nie warte na dziś i tyle... To nie są inwestycje tylko topienie kasy w złom i robienie vatu.... Gdybyś był na RR to byś nie musiał tego  robić i dybać na te zwroty i wtedy byś se inwestował w rodzinę  i rozwijał gospodarkę powiększając areał... A tak złom rdzwieje i robi stratę i tyle. 

Ty nie rozumiesz co to jest prawdziwe  inwestowanie bo ty inwestujesz tylko towar obłożony vatem.... Kup ziemi/wykup sąsiada czy zainwestuj w dzieci bo to są prawdziwe inwestycje i policz wtedy...Zegnam. 😜 Dorośniesz do tego to możemy rozmawiać. 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Wiem, wiem że nie mam pojęcia i temu mam wincej obrotu i ziemi jak ty... 🤔 A i maszyn dostatek... 😁

Temu tyz syn będzie miał docelowo 90 ha.... 😜

Rozwój to nie kupowanie gratów na parę ha i tyle... Powiększanie gospodarstwa i powiększanie  majątku trwałego to jest prawdziwy rozwój..

• Haha 1
Opublikowano

pojecie o wat to obydwaj nie macie hahaha

zakup ze srednim watem 20 % nie możliwy legalnie pod warunkiem ze się nie wchodziło na wat z oszczędnościami

jak się kupuje za oszczędności pozyskane na byciu ryczałtowcem to 7 zwrotu wat na ryczałcie [ w oszczędnościach ] i 23 % zwrotu wat w momencie zakupu jako watowiec  i mamy 30 % taniej traktor 50 % dopłaci  PROW i kaziu jeżdzi nowym traktorem za darmo prawie jak mu jeszcze tatuś pomoże dobrze sprzedać ziarno i dobrze kupić paliwo to na pług za 5 lat się uzbiera

teraz jak kupi  watowiec nawóz na paragon to tatuś w lutym mu na  brony  darowizne przekaże 

a boguś na ryczałcie będzie krowę coraz dłużej doił żeby lemiesza dospawać hahah

Opublikowano (edytowane)

A się mylisz chłopczyku bo nie będę doił.... A dwa to syn tera jest na vat a ja na RR.... Kapujesz myk 😜...mamy po 45 ha... 😁😁😁

Trochi szkoda bo mi tera vatowcy nie dadzą połowy vatu do ręki 🤔

Opublikowano

skoro lepiej na ryczałcie to dlaczego syna wpakowałeś w bagno ???????????

co ci watowcy wcześniej dawali do ręki ??????????????  jak połowe watu to taki z nich watowiec jak z ciebie ryczałtowiec

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

A ja nie wiem kto to nawet byl.... A syn uderzył w młodego rolnika na początek i dla małych tyz szaRpie/bo ma papiery na 10 ha.... potem modernizacja w planie itp.... Będzie się rozwijał powiekszal itp.... Wisz kobitkę/narzeczona ma jedynaczke to dokupi od niej ziemi 😜.... Hehe 

Ja sprzedaje on kupuje.... Takie intsresy  tera są legalne. .. 😁 Co tu ukrywać on bidny ja bogaty i mu dam.... 🤔 Niech ma dzieciak, niech korzysta.... 👍

Opublikowano
2 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

A ja nie wiem kto to nawet byl.... A syn uderzył w młodego rolnika na początek i dla małych tyz szaRpie/bo ma papiery na 10 ha.... potem modernizacja w planie itp.... Będzie się rozwijał powiekszal itp.... Wisz kobitkę/narzeczona ma jedynaczke to dokupi od niej ziemi 😜.... Hehe 

Ja sprzedaje on kupuje.... Takie intsresy  tera są legalne. .. 😁 Co tu ukrywać on bidny ja bogaty i mu dam.... 🤔

piszesz o restrukturyzacji małych gospodarstw?

Opublikowano (edytowane)

Widać ile w tym jego pierdolamento prawdy, młody wziął mr i rmg 😂 takie rzeczy tylko u ogarka bo ma immunitet. Nie ma co dyskutować to naczelny troll forumowy, tu ziarna prawdy nie ma.

Edytowane przez pedro2
  • Like 2