Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie, czekam na sprecyzowanie, czy stawka VAT np na zboże będzie 0% czy zostaje tak jak do tej pory. Bo logicznie myśląc, wyraźnie jest napisane że stawka VAT 0% dotyczy tych produktów, na które teraz jest stawka 5%. Czyli zboża sprzedawanego obecnie z 5% stawka też ta zmiana powinna dotyczyć. 

Opublikowano

Na to na co jest 5% VATu od lutego będzie 0%. Rzepak zostaje z 8% no chyba że zmienią

Dla VATowca VAT to są nie jego pieniadze , nie ma żadnego znaczenia czy będzie VAT na to co kupuje czy sprzedaje 0% , 5%,8%,23% czy 50% . Liczą się tylko ceny netto. No może pozatym że czasem trzyma panstwowe pieniadze i musi oddać . a czasem musi czekac na zwrot w zależności co tam wyjdzie z rozliczenia .

Prawdopodobnie 1 lutego zaczną się masowe ucieczki z bycia VATowcem... no chyba że utną ryczałtowcom 7%

Opublikowano

Idąc takim tokiem rozumowania to rolnik ryczałtowy sprzedając np: pszenicę jednak dostanie Vat. Do tej pory było netto +7% vat. Tylko zwolnieniem objęte będą stawki 5% więc ryczałtowy ma 7% i go nie obowiązuje. Dobrze myślę?

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, sebe1033 napisał:

No inwestycje przeszły , przyszłe , niepewność ... No k... najgorsze to z tego wszystkiego ta niepewność na ile czasu te VAty pozmieniają oraz w czym , coś wymyślą i rób co chcesz 

właśnie minęło 10 lat od wprowadzenia tymczasowej <na 2lata> podwyżki VATu z 22 na 23% .

Więc ile potrwają te zmiany(tymczasowe na poł roku) tego nie wie nikt.

Wyjście z VATu przed upływem 5lat od inwestycji jest przecież możliwe... ale to już każdy musi policzyć sobie sam

Rolnik ryczałtowy nie dostaje stricte VATu , ale zryczałtowany zwrot podatku VAT - a o likwidacji tego nikt nie mówi

Edytowane przez strzechu
Opublikowano

Dodatkowo będzie teraz zastoj w sprzedaży nawozu przez rolnikow RR. Bo będą czekać do lutego, a składy wprawdzie obniża ale jak zacznie się zainteresowanie to cena w górę ( już przed świętami mieliśmy przykład). Tylko zaliczkowanie towaru zagwarantuje cenę.

@strzechu : za długo to nie będzie, bo zabraknie na wypłaty dla ministrów w Sejmie. Nie po to zwiększyli sobie o +40% aby teraz czekać na kasę :)

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Marl napisał:

Idąc takim tokiem rozumowania to rolnik ryczałtowy sprzedając np: pszenicę jednak dostanie Vat. Do tej pory było netto +7% vat. Tylko zwolnieniem objęte będą stawki 5% więc ryczałtowy ma 7% i go nie obowiązuje. Dobrze myślę?

Właśnie tak to rozumiem do tej pory. 

12 minut temu, Marl napisał:

Dodatkowo będzie teraz zastoj w sprzedaży nawozu przez rolnikow RR. Bo będą czekać do lutego, a składy wprawdzie obniża ale jak zacznie się zainteresowanie to cena w górę ( już przed świętami mieliśmy przykład). Tylko zaliczkowanie towaru zagwarantuje cenę.

@strzechu : za długo to nie będzie, bo zabraknie na wypłaty dla ministrów w Sejmie. Nie po to zwiększyli sobie o +40% aby teraz czekać na kasę :)

Dodałbym do tego jeszcze sztuczny brak dostępności w lutym jak RR rusza na zakupy, co spowoduje  oczywiscie wzrost cen. Ot taka pomoc. 

Opublikowano
23 minuty temu, witejus napisał:

Chcesz odzyskiwać vat którego nie zapłaciłeś?

Nie ten co zapłaciłem trudno zrozumieć ale vatowiec jak noe kupuje z vatem to traci .

Powiedzmy mleko sprzedam Netto 100 zł Vat 7 zł

Kupuję Nawóz 100 netto 8 vat zł 

To tak netto się zgadza a vaty 7 oddaję 8 odliczam to jestem + 1 zł 

Czyli razem mam 1 zł bo netto się pokryło

A teraz mleko 100 netto 7 vat

Nawóz 100 netto 0 vat

Netto się pokryło na vacie stratny 7 zł

Czyli mam -7 zł bo oddałem za mleka a za nawoz nie odliczę .

Proste 

• Like 2
Opublikowano

Bardziej bym się obawiał tego co przed nami, bo wydaje mi się, że ta obniżka może być dobrym pretekstem do reformy VAT gdzie bąkają i straszą od dawna. Jak nam doyebią jednolitą 23% na wszystko to można do grobu się kłaść. 😋

2 minuty temu, sebe1033 napisał:

Nie ten co zapłaciłem trudno zrozumieć ale vatowiec jak noe kupuje z vatem to traci .

Powiedzmy mleko sprzedam Netto 100 zł Vat 7 zł

Kupuję Nawóz 100 netto 8 vat zł 

To tak netto się zgadza a vaty 7 oddaję 8 odliczam to jestem + 1 zł 

Czyli razem mam 1 zł bo netto się pokryło

A teraz mleko 100 netto 7 vat

Nawóz 100 netto 0 vat

Netto się pokryło na vacie stratny 7 zł

Czyli mam -7 zł bo oddałem za mleka a za nawoz nie odliczę .

Proste 

Krzywe! W drugiej opcji odejmij od 100nawozu VAT, którego nie zapłacisz przy zakupie! 

Ludzie zrozumcie, będzie taniej w składzie za nawóz (teoretycznie bo zaraz ceny podniosą i figa) ale za to vat ze sprzedaży będziemy musieli zapłacić do US

Opublikowano (edytowane)

Proste tylko się nie zrozumieliśmy 😃. Fakt nie odzyskam Vatu z nawozu bo go noe zapłaciłem zapłacę .

Ale stracę na tym 0 vacie bo  oddam ze sprzedaży a nie będzie jak odliczyć z nawozu .

No to o to mi chodzi 

Edytowane przez sebe1033
Opublikowano (edytowane)

Teraz to już mój mózg nie żyje po tym wytłumaczeniu

8 minut temu, sebe1033 napisał:

Ale stracę na tym 0 vacie bo nie oddam ze sprzedaży a nie będzie jak odliczyć z nawozu .

Weź jeszcze raz, gdzie stracisz? Chyba, że cię złodziej opier... jak będziesz szedł z kasą z banku 🤷 

Edytowane przez pedro2
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, witejus napisał:

krzywe,przecież za nawozy zapłaciłeś mniej czyli te pieniądze zostały ci w kieszeni

No nie vatowiec ma dobrze jak vat odlicza . Bo "swój" przy sprzedaży zawsze oddaje do US .

A można odliczyć czy zwrot dostać Vatu z zakupów .

Dlatego przy braku zakupów z 23 % Vatem słabo wychodzi . 

Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał:

Aa no to zmienia postać rzeczy. Mój mózg jednak żyje 😋

To teraz pasuje i to samo rozumiemy ?

Mój mózg to spać nie chce bo reszta to by chciała 😄😮

Opublikowano

Matkooooo! Dlaczego słabo wychodzi? Złotówki te same. Z tą różnicą, że zapłacisz do US, a nie u sprzedawcy 😱

3 minuty temu, sebe1033 napisał:

No nie vatowiec ma dobrze jak vat odlicza . Bo "swój" przy sprzedaży zawsze oddaje do US .

A można odliczyć czy zwrot dostać Vatu z zakupów .

Dlatego przy braku zakupów z 23 % Vatem słabo wychodzi . 

Serio chodzi tylko o to, że będziesz musiał zanieść do US? Dobrze mówisz, ale nie rozumiem dlaczego to taki wielki problem? Ważne aby tylko kasa się zgadzała

Opublikowano (edytowane)

Nie no w tamtym roku zwrot był co jakiś czas to nie narzekam ale no właśnie cała sprzedaż z gosp nie idzie w gosp przecież na życie też trzeba a tego nie odliczę . To jedno drugie to kredyt na ziemię . No i trzecie to używane maszyny weź takie stare znajdź z Vatem . A jeszcze usługi tokarze itp też bez faktury 

Ale nie narzekam puki co bo z paliwa i części z nawiązką 23 % właśnie . No i tam nowa maszyna też .

Tylko teraz jak z nawozami wykombinowali niby właśnie niższa cena a jednak jak dla mnie wyższa 

Edytowane przez sebe1033
Opublikowano
7 minut temu, sebe1033 napisał:

a jednak jak dla mnie wyższa 

🙈🙈🙈 

Ja to widzę tak... Problem leży w tym, że masz złudne wrażenie, że stracisz... dlatego że zamiast dostawać zwrot podatku naliczonego będziesz musiał dopłacić do US należny co kojarzy Ci się ze stratą (przyzwyczajenie). Ale fizycznie nie stracisz, kasa będzie się zgadzać. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Ale w sumie nie będziesz musiał czekać długo na zwrot z US a o nawozy to już wcale. Bo nawóz bez vatu a paliwo z 23 na 8% vat. Czyli kupisz ropę za 10000 netto, płacisz w kasie 10800 a tak było 12300 zł... I na te 800 zl poczekasz. A 1500 zł nie musisz płacić