Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja zawsze 100% od benzyny odliczam i zawsze mówię że do obkaszania podwórka, wokół maszyn, wjazdów na pola przed żniwami żeby nie wjechać na jakiś złom jak ktoś rzuci. Pilarka tak samo - podcinanie gałęzi nad polami bo wrastają i nie ma jak wykosić kombajnem bo kabiny szkoda.

Takie pozostawione resztki - zutylizowałeś po prostu albo - nic mi nie zostało jeszcze musiałem dokupić.

Pojazd który masz w gospodarstwie teraz sprzedajesz z 23% VAT. Do któregoś roku można było pchnąć te maszyny ze stawką ZW ale teraz na wszystkie jest 23% więc np warto się zastanowić czy np wszystkie używane przyczepy rejestrować na siebie czy np 3 lub 4 zarejestrować na kogoś z rodziny a ściemniać że części tylko do tych zarejestrowanych na siebie. Ja pamiętam że przed tą datą sprzedałem wszystkie graty dla taty ze stawką ZW (kiedyś było tak, że co nabyłeś przed przejsciem na VAT mogłeś opchać ze stawką ZW-zwolniony, teraz nawet jak kupisz i nie odliczysz VATu to sprzedajesz z 23%).

A kobitka na stacji zrobiła to co każdy ;)
Zatankowała agregat do produkcji prądu do auta elektrycznego ;););)

• Like 2
Opublikowano

Chce kupić pickupa w tym roku, głównie do rolnictwa mi służyć będzie - nie ukrywam. Nie zamierzam go też sprzedawać, bo wszystko zjeżdżam do złomowania, zresztą za kilka lat auto będzie warte grosze.

Brać na gospodarstwo? 

Opublikowano

ja mam tak wziętego logana pickup 90KM w dieslu, jeździ, wziąłem właśnie ze względu na 1 rząd siedzeń i że to pickup (100% od wszystkiego z nim związanego), zrobiłem badanie potwierdzające VAT1a (chyba) bo teraz trzeba, wbiłem w dowód i jeżdżę aż się rozleci. 100% od wszystkiego z nim związanego odliczam (klima, fitry, olej silnikowy, diesel, opony).
Jak chcesz coś z dwoma rzędami siedzeń to pogadaj z księgową czy będzie 100% bez pisania kilometrówki. Zanim kupisz upewnij się że będzie zawsze 100% odliczenia bo lepiej mieć 100 niż 50%

A co do pickupa, mi marzy się fordzik ;)  albo chociaż starsze L200/nowszy fiat (to samo ponoć). Może kiedyś

Opublikowano

To ile litrów tej benzyny potrzebujesz na wykaszanie 200-300

Opublikowano
9 godzin temu, Nikita_Bennet napisał:

Do któregoś roku można było pchnąć te maszyny ze stawką ZW ale teraz na wszystkie jest 23% więc np warto się zastanowić czy np wszystkie używane przyczepy rejestrować na siebie czy np 3 lub 4 zarejestrować na kogoś z rodziny a ściemniać że części tylko do tych zarejestrowanych na siebie.

To benzynę też może odliczać , piłe i kosę mam VAT odliczony , trochę się kosi i piłuje z 50 l spokojnie rocznie .

A jak z maszynami powiedzmy od brata pożyczam , i części powymieniam (VAT odliczę z części ) to co można tak za użytkowanie ? 

Bizona miałem części nabrałem trochę (ok 4 tyś zł ) i sprzedałem , jedynie mam sprzedaż na złom blach za 400 zł ale bez NIP prywatnie , jak to tłumaczyć że użytkowałem bizona ojca i w ramach tego miałem części wymieniać ? 

Opublikowano
17 godzin temu, miwigos napisał:

To TY hektary kosisz 

4 razy działkę ok 40 arów, troszkę czasem rowów żeby się gdzieś dostać albo te kilka metrów między drzewami żeby był ładny wjazd w pole, troszkę wokół maszyn itp, tu rozlejesz przypadkiem, tam wezmiesz do mycia czegoś przy naprawie i nima. Zresztą my prawie co roku wycinamy przy drogach po kilka chorych drzew (dają zgody ale drzewo zabierają a ja nie mam tego przy polu) + wystające gałęzie więc idzie tego.

Opublikowano

Witam, urząd skarbowy prosi mnie o potwierdzenie zapłaty za 3 faktury (nie mam możliwości im tego dostarczyć, co mi grozi? Za brak dostarczenia im potwierdzenia?

Opublikowano
32 minuty temu, kris148a napisał:

Witam, urząd skarbowy prosi mnie o potwierdzenie zapłaty za 3 faktury (nie mam możliwości im tego dostarczyć, co mi grozi? Za brak dostarczenia im potwierdzenia?

to co nie masz tych faktur?

Opublikowano
27 minut temu, kris148a napisał:

Wszystko zależy od kwoty na jaką opiewają faktury i jak podejdzie do tego osoba z  US. Czy może zostać zakwalifikowane jako wykroczenie czy jako przestępstwo skarbowe. Najprawdopodobniej skończy się na nakazie zwrotu niesłusznie odliczonego VAT z odsetkami plus pouczenie bądź jakiś mandat.

Opublikowano

Po co mi takie cudo, szkoda kasy

3 godziny temu, kris148a napisał:

To kto płacił za te faktury przelewem

Opublikowano
5 godzin temu, kris148a napisał:

4 godziny temu, Jacekkx napisał:

Wszystko zależy od kwoty na jaką opiewają faktury i jak podejdzie do tego osoba z  US. Czy może zostać zakwalifikowane jako wykroczenie czy jako przestępstwo skarbowe. Najprawdopodobniej skończy się na nakazie zwrotu niesłusznie odliczonego VAT z odsetkami plus pouczenie bądź jakiś mandat.

I módl się, żeby się tylko na tym skończyło.

Z jakiego powodu proszą o potwierdzenie? Kontrola?

Opublikowano
Przed chwilą, kris148a napisał:

Ja płaciłem za te faktury ale z konta prywatnego należącego do mnie osobiście a nie z konta rolniczego

To powinno przejść bez jakiś większych problemów nawet jak płacone z konta prywatnego.

Opublikowano

A co w przypadku finansowania fabrycznego? Wkład własny 25% kwoty netto. Resztę do dilera wpłaca finansowanie. Vat wpłaca się w 3 miesiącu na poczet kredytu. Normalnie idzie odzyskać VAT mimo, że to w ogromnej większości finansowanie "płaciło" dilerowi? Jak to wygląda?

Opublikowano (edytowane)

Tome11 nie, to nie diler płaci, to TY bierzesz kredyt i z tego kredytu płacisz VAT. Diler jest tylko pośrednikiem który pomaga w zdobyciu kredytu. W takim przypadku bez problem odzyskasz VAT. ( o ile cała kwota brutto z faktury jest zapłacona, Twój wkład + kredyt od dilera)

Edytowane przez Jacekkx
Opublikowano

Panowie jestem rolnikiem na vat i ostatnio otrzymałem fakture za zakup ON. Nie sprawdziłem jej i na fakturze jest tylko imie nazwisko i adres. Czy jeśli nie ma NIP mogę normalnie od tego odliczyć VAT? Czy może muszę wystawić note korygującą? Dodam że sprzedawca paliwa mówi że on nie może dodać już teraz nic na fakturze.

Opublikowano
19 minut temu, michal2704 napisał:

Panowie jestem rolnikiem na vat i ostatnio otrzymałem fakture za zakup ON. Nie sprawdziłem jej i na fakturze jest tylko imie nazwisko i adres. Czy jeśli nie ma NIP mogę normalnie od tego odliczyć VAT? Czy może muszę wystawić note korygującą? Dodam że sprzedawca paliwa mówi że on nie może dodać już teraz nic na fakturze.

Brak NIPu na Fakturze jest błędem techniczny, jeśli na FR są wszystkie pozostałe informacje prawidłowe to można taką FR rozliczyć.

Opublikowano (edytowane)

@Jacekkx powodzenia przy kontroli ;) Jak załatwi notę korygującą na ten brakujący NIP to wtedy można bez problemu, samej faktury nie trzeba poprawiać. Wystawić notę korygującą i problem załatwiony.

I zgadza się taką fakturę da się rozliczyć, ale lepiej dla własnego spokoju załatwić tą notę korygującą.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1