Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupujesz maszynę i nie rozliczysz jej jako zakup środka trwałego ?

Opublikowano (edytowane)

Normalnie jak zakup paszy czy nawozów tylko oczywiście w odpowiedniej stawce podatku VAT.

Temat był już poruszany kiedyś w temacie "modernizacji w gospodarstwie".

Edytowane przez Sadek
Korekta
Opublikowano

W deklaracji w zakupach nie podziału na stawki vat, są tylko pozycje "zakup zaliczany do środków trwałych" i niżej " zakup pozostałych srodków". Czyli zakup maszyny wpisujesz do "pozostałych zakupów"?

Opublikowano
12 godzin temu, miwigos napisał:

Wszystko powyżej 10 tyś netto, za zakup czegoś co się nie zużywa w ciągu roku , liczy się do środków trwałych ,dzwoniłem do skarbówki i przeczytała mi dziennik ustaw

Czyli nie 15 tys tak jak pisali?

Opublikowano
4 godziny temu, jacek1296 napisał:

W deklaracji w zakupach nie podziału na stawki vat, są tylko pozycje "zakup zaliczany do środków trwałych" i niżej " zakup pozostałych srodków". Czyli zakup maszyny wpisujesz do "pozostałych zakupów"?

Dokładnie.

Opublikowano (edytowane)

Ok. Rozumiem. Ale mam pytanie: zakupiłeś maszynę, po 3-4latach chcesz wyjść z vatu i masz obowiązek zwrotu części vatu. Wiem,że jest faktura zakupu, ale sądzę, że us będzie miał wątpliwości. I drugie: na czym opierasz taki sposób księgowania? W moim us mimo braku konieczności prowadzenia eśt ( jako odrębnej ewidencji obok ewidencji sprzedaży i zakupów), to wymagają wpisywania środków trwałych w deklaracji.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Sadek napisał:

Dokładnie.

Przy kontroli wyjdą jaja ,kto ci tak doradził ,zasady te obowiązują od dawna w całej Polsce

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Witam.

Jakiś czas temu wrócił temat opłacalności bycia czy też niebycia na VAT. Skłoniło mnie to do policzenia jak to wychodzi dokładnie u mnie, bo sam prowadzę księgowość w programie wiec to co zliczyłem zajęło 10 minut. Profil gospodarstwa mojego to w 100% roślinny o powierzchni 120ha. Wygląda to tak: 

w latach 2020-2016 zwrotu na moją korzyść 90500 zł więc wychodzi średnio 18100 zł za każdy rok.

Dodam że nie ma w tym ukrytych żadnych inwestycji bo ostatnie robiłem w latach 2013-1014 i po tym trochę musiałem odsapnąć :D Taki zwrot średnio wychodzi u mnie, więc chyba się opłaca przejść. Zwłasza że od czasu do czasu przychodzą inwestycje - ja realizuję PROW w 2021 i 22 roku a to dodatkowe duże bonusy.

Opublikowano

A liczyłeś ile byś miał na ryczałcie jak byś sprzedał nie będąc vatovcem ,czy tylko to ile zwrotu z skarbówki

Opublikowano

Tylko że teraz to za rzepak, łubin i buraki jest 8% a na zbożu dalej 5%, więc do sprzedaży za zboże powinieneś wyliczyć cenę netto i 2% vatu i odjąć to od tej kwoty co podałeś. 

Opublikowano
4 godziny temu, jacek1296 napisał:

Ok. Rozumiem. Ale mam pytanie: zakupiłeś maszynę, po 3-4latach chcesz wyjść z vatu i masz obowiązek zwrotu części vatu. Wiem,że jest faktura zakupu, ale sądzę, że us będzie miał wątpliwości. I drugie: na czym opierasz taki sposób księgowania? W moim us mimo braku konieczności prowadzenia eśt ( jako odrębnej ewidencji obok ewidencji sprzedaży i zakupów), to wymagają wpisywania środków trwałych w deklaracji

Nie miałem problemów, ale przy wyjściu trzeba było by zapewne to udokumentować.

Opublikowano
36 minut temu, poosa21 napisał:

Tylko że teraz to za rzepak, łubin i buraki jest 8% a na zbożu dalej 5%, więc do sprzedaży za zboże powinieneś wyliczyć cenę netto i 2% vatu i odjąć to od tej kwoty co podałeś. 

Poczytaj bo z tego co wiem w obecnej sytuacji covid-19 jest zborze paszowe na 8% a konsumpcyjne na 5%. Ostatnio wystawiałem taką fakturkę na paszówkę. 

Opublikowano
57 minut temu, jacek1296 napisał:

To dobrze, ale powtórzę pytanie: na czym opierasz taki sposób księgowania? Jakaś ustawa, czy może porada z us? Miałeś kontrolę po zakupie większej maszyny i większym (jak duży?)zwrocie?

U mnie księguje maszyny jako środki trwałe i w czasie kontroli nie mówili że źle. Ale ewidencji śt nigdy nie chcieli tylko o to pytała ARIMR wtedy oświadczenie o nie prowadzeniu takiej ewidencji. 

Opublikowano
1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

To dobrze, ale powtórzę pytanie: na czym opierasz taki sposób księgowania? Jakaś ustawa, czy może porada z us? Miałeś kontrolę po zakupie większej maszyny i większym (jak duży?)zwrocie?

Zacząłem od zakupu i zwrotu + kontrola po drodze drobne inwestycje i w zeszłym roku maszyny plus zwrot.

Opublikowano
1 godzinę temu, poosa21 napisał:

U mnie księguje maszyny jako środki trwałe i w czasie kontroli nie mówili że źle. Ale ewidencji śt nigdy nie chcieli tylko o to pytała ARIMR wtedy oświadczenie o nie prowadzeniu takiej ewidencji. 

No ja też tak robię, ale próbuję dociec na jakiej podstawie sadek robi inaczej i nie doczekałem się odpowiedzi. Dlatego dopytuję.

Opublikowano
15 godzin temu, miwigos napisał:

Przy kontroli wyjdą jaja ,kto ci tak doradził ,zasady te obowiązują od dawna w całej Polsce

Oczywiście, zakup śt ma być ewidencjonowany jako śt, żadne pozostałe nabycia.

12 godzin temu, darolee napisał:

Witam.

Jakiś czas temu wrócił temat opłacalności bycia czy też niebycia na VAT. Skłoniło mnie to do policzenia jak to wychodzi dokładnie u mnie, bo sam prowadzę księgowość w programie wiec to co zliczyłem zajęło 10 minut. Profil gospodarstwa mojego to w 100% roślinny o powierzchni 120ha. Wygląda to tak: 

w latach 2020-2016 zwrotu na moją korzyść 90500 zł więc wychodzi średnio 18100 zł za każdy rok.

Dodam że nie ma w tym ukrytych żadnych inwestycji bo ostatnie robiłem w latach 2013-1014 i po tym trochę musiałem odsapnąć :D Taki zwrot średnio wychodzi u mnie, więc chyba się opłaca przejść. Zwłasza że od czasu do czasu przychodzą inwestycje - ja realizuję PROW w 2021 i 22 roku a to dodatkowe duże bonusy.

Zarabia to ten co mu wychodzi vat do zapłaty, bo bez poniesienia kosztów ma duży dochód. Żeby mieć zwrot 18 tyś, musisz wydać przy 23% vacie 80 netto.

Żeby nie było, nie liczę tutaj inwestycji, tylko środki do produkcji, tak zrozumiałem z posta.

Opublikowano

Jaki bank ma najkorzystnejsze  konto dla rolników? Chodzi mi o miesięczne utrzymanie , czyli prowadzenie rachunku. 

Żadnych innych dodatków mi nie trzeba, bo mam prywatne konto z duperelami. 

Jeżeli ktoś z Was może polecić, to prosiłbym o w miarę rzetelną odpowiedź, czyli koszt i warunki. 

Opublikowano
karino25 napisał:

Dnia 7.01.2021 o 20:15, munia2b napisał:

jakie formalności muszę wykonać żeby przejść na VAT? prowadzę gospodarstwo rolne zajmujące się produkcją roslinna

Wrócę do pytania z przed kilku dni.

Jeśli już obliczyliśmy że przejście na vat jest dla nas opłacalne to:

1.Załatwiamy regon chyba że ktoś już posiada 

2. składamy VAT-R  w skarbowym albo przez profil zaufany (rejestracja jest darmowa w obydwu przypadkach?). początek bycia vatowcem wybieramy najlepiej pierwszy dzień następnego miesiąca. potwierdzenia że jesteśmy vatowcem chyba nie musimy brać bo to kosztuje chyba 170zł

3. od pierwszego dnia bycia vatowcem wszystko co kupujemy i jest związane z gospodarstwem bierzemy fakturę. To co sprzedajemy wystawiamy sami fakturę.

4. Wszystkie zebrane faktury z danego miesiąca zanosimy do księgowej, albo sami za pomocą np Taxmachine wykonujemy "jakieś obliczenia, scalenia i tym podobne" aby wygenerować plik JPK i wysłać go do 25 dnia następnego miesiąca.

5.Czekamy na zwrot vatu ze skarbowego albo sami przelewamy im, zależy co nam wyszło w obliczeniach

5. wszystkie faktury przechowujemy 5 lat

Proszę o wyłapanie błędów i ewentualne uwagi.

Jeżeli chciałabym samodzielnie złożyć JPK_V7 a nie mam podpisu elektronicznego ani profilu zaufanego to jest jakaś inna opcja?

Opublikowano

JPK_VAT z deklaracją będzie można podpisać:

1.podpisem kwalifikowanym (polskim lub innego kraju UE),

2.profilem zaufanym,

3.danymi autoryzującymi.

To w czym problem założyć profil zaufany?

Opublikowano

Panowie jeśli numerowalem zawsze fv np 1/01/21 ( pierwsza fv ze stycznia 2021r) a teraz patrzę ze w grudniu mam jedna z numerem 2/12/2020. Poprostu zamiast 20 napisane 2020. Jest to błąd czy nak?