Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, Mikruss napisał:

dam ci 2 fv z opryskami i bedziesz pisal nawet 2 godziny.....

Ja bym to zrobił w 5 min. Pod jedna pozycje zakup srodkow ochrony roslin. Po robocie . Większość z was ma vatowska sraczke i strasznie panikujecie.

• Like 2
Opublikowano

Ilość pozycji nie ma znaczenia w czasie wprowadzenie FV, jedynie jak jest kilka stawek podatku VAT to chwilę przedłuża.

A standartowo to numer FV, data, kontrahent, netto w odpowiedniej stawce podatku i przeznaczenie, na koniec spisu sprawdzenie statusu podatnika VAT.

Ktoś wprowadza każdą pozycję z FV do rejestru, czy księgowa tak mówi ile to ma roboty z taką fakturą?

Księgowa za 150 złotych miesięcznie nie spędzi na obsłudze podatnika więcej jak 2 godziny.

Opublikowano
Dnia 11.02.2020 o 22:52, Marl napisał:

To ile płacą Ci , którzy mają 40-50 faktur ma miesiąc?? 

U mnie tyle około jest i od jakiś 3-4 lat płacę 170 brutto, kiedyś było 150 a 10 lat temu 120 brutto ale nie interesuje mnie nic, zawożę faktury i odbieram raz na rok z poprzedniego roku, plus jest taki że nie płacę od żadnej ilości faktur, więc nawet jak jedzie się po dwa bolce za 40 zł to też biorę fakturę

Opublikowano (edytowane)

Policz dodatkowe godziny na śledzenie zmian przepisów, dodatkowo co nieraz nowe wynalazki więc trzeba na nowo się uczyć, druga sprawa jest taka że w trakcie kontroli jest dużo prościej bo jest na kogo zwalić jeśli trafi się na normalnego człowieka

Jak dla mnie samemu rozliczanie się przy większej ilości faktur to skórka za wyprawkę

Edytowane przez PATr
Opublikowano

ja płacę księgowej za mój okres rozliczeniowy czyli przy 60 fakturach 310 zł za 3 miechy to nie jest dużo chyba. Bo to ~100 zł za miesiąc (a w tym to co pisałem wyżej).
Szczególnie że naprawdę sprawdza faktury i czasami znajduje jakieś błędy itp.

Opublikowano
8 godzin temu, masa24 napisał:

Większość z was ma vatowska sraczke i strasznie panikujecie.

Rząd zabrał się za mafie vatoskie, więc dlatego panika.
Spróbuje chyba sam się rozliczać. 
Poza instalacją taxmachine i co miesięcznym wysyłaniem deklaracji do US co jeszcze trzeba robić?
Trzeba prowadzić tylko ewidencję środków trwałych?
Czy coś jeszcze?

Rozliczając się samodzielnie mając stosunkowo małe zwroty vatu zdarzało się wam mieć kontrole?

Opublikowano (edytowane)

Jeśli chcesz zmniejszyć szanse na kontrolę to wybij sobie z głowy przyśpieszone zwroty vatu, odkąd pisiory się wzięli za mafie vatoskie to praktycznie w większości przypadków przyśpieszony zwrot=kontrola

Ewentualnie jeśli dopiero przechodzisz na vat to rób duży i przyśpieszony wzrot, tak żebyś miał kontrolę to później możesz mieć spokój

Edytowane przez PATr
Opublikowano

robie zwroty za kazdym razem 60 dni i w sumie dosc czesto mialem kontrole. Ostatnio w listopadzie bo byla niezgodnosc w vat7k na jakies 300 zl sie pomylilem przez przypadek ale jeszcze tego samego dnia wyslalem korekte i finito.

Ja k ktos ma.bardziej rozb7dowane zakupy rozliczenia itp typu leasing, niepelne odliczenia i noe czuje sie na silach to faktycznie dobra ksiegowa, szczegolnie ze co chwila cos nowego i zmiany. Sam ostatnio w styczniu przy skladaniu vat7k mialem zgryz bo nie przechodzil i bledem wywalalo a okazalo sie ze trzeba zrobic aktualizacje wtyczki na nowy rok i w koncu poszlo.

Opublikowano

Korzystam z biura rachunkowego już 8 lat. Na początku było 130, później dłuższy czas 150 i od nowego roku 170.
Miesięcznie 6-12 fv zakupowych i sprzedaje max 4 razy w roku. Zawsze zwrot 60dni. Miałem przez ten okres 1 kontrole po większym zwrocie- musiałem jedynie jechać i podpisać dokumenty.
Jak to jest z kontrolami? Mieliście jakieś konsekwencje- kary finansowe, itp? Czy w większości przypadków poprawienie dokumentów, itp rozwiązuje problem?
Znajomy dostał dużą karę finansową po tym jak życzliwy poinformował, że zarobkowo kosi kukurydze i nie wystawia FV.

Opublikowano (edytowane)

Texmachine ,ściaga po nipie kontrachenta i czy jak raz już go ściągne czy wpisze ,to jest on w pamięci i nie trzeba na nowo pisać ?

drugie pytanie prosto  z programu wysyłacie do skarbówki za pomocą podpisu elktronicznego ,czy wystarczy profil zaufany ,albo czy można przez dekleracje PIT tak jak przez strone e-deklaracje

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, PATr napisał:

Policz dodatkowe godziny na śledzenie zmian przepisów, dodatkowo co nieraz nowe wynalazki więc trzeba na nowo się uczyć, druga sprawa jest taka że w trakcie kontroli jest dużo prościej bo jest na kogo zwalić jeśli trafi się na normalnego człowieka

Jak dla mnie samemu rozliczanie się przy większej ilości faktur to skórka za wyprawkę

Ja kiedyś chciałem skorzystac z usług firmy ksiegowej ( nowy podmiot na lokalnym rynku) . W umowie było, ze w przypadku błędu biura i ewentualnej kary finansowej -  biuro nie zapłaci tej kary. Znajomy jakoś mi to tłumaczył ale nie zrozumiałem. Chodziło raczej o to, ze biuro robi tylko "usługe ksiegowania faktur i wysyłke do Skarbowego."

Edytowane przez Marl
Opublikowano (edytowane)

Vat od początku rozliczam sam. Obecnie przy pomocy "e-mikrofirma" rozliczam okres i wysyłam jpk. Podpis przez profil zaufany. Vat7 z "e-deklaracje". Na moje potrzeby w zupełności wystarcza.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano
15 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

lipa, bo biuro powinno być ubezpieczone i z tego się ściąga jak będzie lipa. Coś mi kiedyś księgowa tłumaczyła. No i musi być to błąd biura.

Dokładnie, u mnie też biuro ubezpieczone i jeśli jest to z ich winy to oni odpowiadają

15 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

lipa, bo biuro powinno być ubezpieczone i z tego się ściąga jak będzie lipa. Coś mi kiedyś księgowa tłumaczyła. No i musi być to błąd biura.

Dokładnie, u mnie też biuro ubezpieczone i jeśli jest to z ich winy to oni odpowiadają

Opublikowano

Jak ktoś bogaty niech daję zrobić i innym ja tam ogarniam sam temat średnio na miesiąc 20 faktur czas pracy około 30 minut ze sprawdzeniem i wysłaniem 

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, jacek1296 napisał:

Vat od początku rozliczam sam. Obecnie przy pomocy "e-mikrofirma" rozliczam okres i wysyłam jpk. Podpis przez profil zaufany. Vat7 z "e-deklaracje". Na moje potrzeby w zupełności wystarcza.

Kontrachentów program ściąga po NIPie czy muszisz dane ręcznie pisać ,kolejne fakturu od tego samego kontrachenta ,ma w pamięci ,czy znów musisz pisać ręcznie,

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Texmachine ,ściaga po nipie kontrachenta i czy jak raz już go ściągne czy wpisze ,to jest on w pamięci i nie trzeba na nowo pisać ?

drugie pytanie prosto  z programu wysyłacie do skarbówki za pomocą podpisu elktronicznego ,czy wystarczy profil zaufany ,albo czy można przez dekleracje PIT tak jak przez strone e-deklaracje

Jak ściągniesz raz to już jest w bazie, wysyłam potwierdzając przychodem.

Opublikowano

czy agencja może czepić się w protokole postępowania ofertowego, oferty która została dostarczona w dniu edycji ogłoszenia na portalu ( ogłoszenie otwarte 28 stycznia edytowane 3 lutego, oferta od dealera również z 3 lutego)

Opublikowano
14 godzin temu, maniek20 napisał:

Jak ktoś bogaty niech daję zrobić i innym ja tam ogarniam sam temat średnio na miesiąc 20 faktur czas pracy około 30 minut ze sprawdzeniem i wysłaniem 

Równie dobrze po co w polu pracować samemu jak można pracownika nająć żeby wszystko robił. Stosowanie śor to tez trudna sprawa, lepiej niech ktoś inny to robi :)

• Like 1
Opublikowano

Nie do końca masz racje,ja sam prowadze ,ale wchodzą nowości i można coś przeoczyć ,ale temat do ogrnięcia ,ale nie dla wszystkich ,bo wiekszość nie wypełnia sama wniosków o doplaty ,a przecież to nic skomplikowanego,sam wypełniam sobie i trzem innym rolnkom