Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy ktoś myślący tu jest bo ręce opadaja

pisze któryś raz. Inwestując w nowe maszyny remont opłaca się być na VAT. Kto inwestuje a nie odzyskuje vatu wg mnie jest zwykłym kretynem

ktos z 5 hektarami za stodoła co nie remontuje, nie zamierza nic kupować niech będzie na ryczalcie

będąc na VAT bez inwestowania zamykamy się mniej więcej na 0. Inwestując jesteśmy na plusie i możemy szybciej się rozwijać kupując materiały maszyny taniej niż inni. 
To ze cześć płodów sprzedaje czasem na kogoś innego to jest wartość dodana , kreatywne myślenie i okoliczności które temu sprzyjają . Bez tego , mając za sobą młodego rolnika, modernizacje gospodarstw rolnych jestem i tak na ogromnym vatowskim plusie . Chyba ten VAT bardzo was boli. Nie potraficie myśleć pytać tylko atakować bo szwagier powiedział to a u innego byli na kontroli i czepili się sekundowego naliczania . Kompletne glupoty

nikt się nikogo nie czepia jak zakupy są odpowiednio umotywowane

Opublikowano

Kilka stron dyskusji i wzajemnego przekonywania, a tak naprawdę trzeba samemu indywidualnie policzyć, czy w swoim gospodarstwie to się opłaca.

Jeżeli ktoś ma duże przychody przy niskich wydatkach, wymieniony park maszynowy (w związku z czym nie ma potrzeb remontów) i w dodatku prod. zwierzęcą w której nie da się nie udokumentować sprzedaży tak jak kombinuje @masa to będzie dopłacał.

Z kolei jeśli ktoś planuje inwestycje, to VAT na pewno mu zostanie (do czasu gdy nie będzie już miał w co inwestować)

I nie trzeba tu innych wyzywać od bezmózgów, przygłupków i debili 😠 Nie odróżniasz kreatywności od zwykłego oszustwa

Punkt ostrzeżeń poleciał. Jeśli nie poskutkuje, to poprawię przymusowym urlopem

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano
51 minut temu, masa24 napisał:

A co ma piernik do wiatraka bo nie bardzo rozumiem sens tej wypowiedzi ?? 
od ziemi nie ma odpisu VAT, mówiłem o innych inwestycjach

vat od przychodu jest od dawna ale nie dotyczy rolników , nie ms żadnego wymaganego przejścia na VAT powyżej ilus hektarów. Glupoty

Ale ja pisze że mają to podobno wprowadzic

Dużo się inwestuje w maszyny i budowlanka wiadomo że się opłaca na vacie. Nic się nie robi na ryczałt.  Krótko  w temacie. 

Księgowy ma tak rozpisywać wszystko żeby nic nie dopłacać w US 

• Like 2
Opublikowano

Przy wysokich plonach ,sprzedając wszystko na siebie jesteśmy do tyłu,wiem to na wlasnej skórze,ale czesto zmieniam maszyny  więc jestem do przodu,ale jak ktoś kupuje raz na kika lat za 200 tys ,to napewno dokłada pomimo że płaci do skarbóki ,trzeba policzyć ile by było ze sprzedaży na RR 7 % vat

Opublikowano
59 minut temu, miwigos napisał:

Przy wysokich plonach ,sprzedając wszystko na siebie jesteśmy do tyłu,wiem to na wlasnej skórze,ale czesto zmieniam maszyny  więc jestem do przodu,ale jak ktoś kupuje raz na kika lat za 200 tys ,to napewno dokłada pomimo że płaci do skarbóki ,trzeba policzyć ile by było ze sprzedaży na RR 7 % vat

Gościu jak to jesteś do przodu jak pisałeś ze jesteś na ryczałcie ????cos ściemniasz tu ostro nie pierwszy raz

Opublikowano

@staszek131415 z czego ta radość ???

5 godzin temu, danielhaker napisał:

Marulek po jakim czasie możesz teraz wejść na VAT?

a nie wiem ile musze czekac na powrót na Vat

5 godzin temu, miwigos napisał:

Mam pytanie w jakim miesiącu wyszedłeś z VAT,co z zapasami nawozy ,opryski ,paliwo,zboze w magazynie z tego tez musialeś się rozliczyć i oddac vat chyba

z końcem maja 2018r , z żadnych zapasów nie rozliczałem się(przecie to są środki ruchome a nie stałe), , jedynie Pan z US zadzwonił chyba w sierpniu , że jedna faktura mu sie niepodoba a to była błędnie wypełniona blacha trapezowa tj, vat oo. Generalnie młodzi, mili i pomocni Ludzie pracują u nas w US no chyba , że by kombinował i cwaniakował to oni już niebyli by tacy mili :) 

4 godziny temu, GRZES1545 napisał:

@marulekk dlaczego przeszedłeś na ryczałt? Mialem ochotę przejść na vat ale nie chcę być na smyczy, wolę dorobić spokojnie i dołożyć do gospodarki, ale będę cały czas analizował te przepisy może wejdą jakieś ułatwienia w co wątpie.

z takiego samego powodu co Ty :) dziś gospodarze a wiadomo co to bedzie jutro, może zabronią cokolwiek hodować,

gospodarka nieduża więc swoimi środkami podciągne ją ale na żaden PROW już się nie skusze, był jeden i starczy, wole  bez takiego "wypasu" żyć ale za to  w spokoju ;) 

• Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, masa24 napisał:

Gościu jak to jesteś do przodu jak pisałeś ze jesteś na ryczałcie ????cos ściemniasz tu ostro nie pierwszy raz

Pokaż gdzie tak napisalem

Przed chwilą, marulekk napisał:

@staszek131415 z czego ta radość ???

a nie wiem ile musze czekac na powrót na Vat

z końcem maja 2018r , z żadnych zapasów nie rozliczałem się(przecie to są środki ruchome a nie stałe), , jedynie Pan z US zadzwonił chyba w sierpniu , że jedna faktura mu sie niepodoba a to była błędnie wypełniona blacha trapezowa tj, vat oo. Generalnie młodzi, mili i pomocni Ludzie pracują u nas w US no chyba , że by kombinował i cwaniakował to oni już niebyli by tacy mili :) 

Raczej niemożliwe nakupuje na dwa lata nawozy,zrobie zapas paliwa,części,wyjde z Vat w marcu ,a cłe płody sprzedam w kwietniu i nikt sie nie czepial bedzie-chyba niemozliwe

Opublikowano
22 minuty temu, miwigos napisał:

Pokaż gdzie tak napisalem

Raczej niemożliwe nakupuje na dwa lata nawozy,zrobie zapas paliwa,części,wyjde z Vat w marcu ,a cłe płody sprzedam w kwietniu i nikt sie nie czepial bedzie-chyba niemozliwe

Zwracam honor coś pomieszalem

Opublikowano
4 godziny temu, masa24 napisał:

Mysle ze nikogo nie okradam. Ze względu na to ze mam mózg i duza ilość hektarów nie na siebie mogę prowadzić sprzedaż na kogoś innego . Jeżeli miałbym tylko to co figuruje na mnie sprzedawalnym wszystko na siebie. Ale to trzeba mieć trochę mózgu a nie narzekać na rząd Ukrainę morawieckiego i grupę azoty 

przy inwestycjach VAT się opłaca i daje duza nadwyzke. Kończę ten temat bo z bezmózgami nie chce mi się dyskutowax

Kupujesz środki produkcji na dzierżawy których nie wykazujesz, odliczasz vat, płody rolne z tych dzierżaw na słupa sprzedajesz i uważasz, że nikogo nie oszukujesz? Faktycznie masz mózg...

to jeszcze się pochwal, że żeby kasę wyprać, to na ojca to sprzedajesz, a on wspaniałomyślnie darowiznę Ci robi, Cobyś inwestować miał za co. Co się będziesz szczypał? I tak już takiego bata na swoje dupsko powyższymi wpisami ukręciłeś, że jeszcze jedno wyznanie, w niczym nie zaszkodzi. 
ciekaw jestem, czy Twój tata wie, jakiego bystrego syna ma i jak ów uświadamia rolników nieświadomych, jak z mózgu korzystać należy. Myślę że gdy się tata dowie, z pewnością bezmózgowcem Cię nie nazwie.

Opublikowano (edytowane)

Bata to na ciebie życie kreci codziennie. Większość z was to regularne debile. Co tu się dziwić jak wy za przesunięcie terminu w modernizacji płacicie po 500 zł firmie żeby za was wniosek napisała , albo rocznie kilka tysięcy ,, za opiekę,, 

takie z was bystrzaki

nie rozumiecie podstawowych rzeczy to ja nie będę was uczył. Radzić spbie trzeba umieć a nie płakać i narzekać 

taki ze mnie bezmózg ze na swoich pomysłach doprowadziłem gospodarstwo 15 ha bez parku maszynowego do 300 z najnowocześniejszymi maszynami w okolicy a kredytów mam pewnie mniej niż nie jeden tu z was 

akurat rolnictwo jest specyficzne i ta sama ilość środków nawozów mogę umotywować na 50 jak i na 100 ha

koncze ta dyskusje, pozdrawiam myslacych

ps. Ojciec dawno nie żyje a ja budowałem wszystko sam bez jego pomocy . Pozdrawiam

Edytowane przez masa24
Opublikowano (edytowane)

I jeszcze jedno. Mogę wyłapać za to bana, wszystko mi jedno. Jestescie zwykłymi kretynami i frajerami jak to mówił poprzedni minister. Jeżeli nawet oszukuje to kogo ? Was czy kogo ?? Jak już to państwo które jebie was na każdym kroku sprzedając środki produkcji droższe niż w Niemczech . Które nie kontroluje importu zboża przez co cena jaka jest taka jest. Nagle rwetes bo ja oszukuje. Myske ze w zyciu nikogo nie okradlem poprostu trzeba sobie radzić a nie narzekać. Zaraz zostaniecie bez dopłaty onw a potem utną wam coś jeszcze . Ale martwcie się tym jak to ja państwo oszukuje 

Tak już us jedzie do mnie. Żyjecie w jakimś fikcyjnym świecie inwigilacji . Urzędnicy z us siedzą całe dnie na forum aż wkoncu pojawi się wpis jak mój żeby mogli zacząć działać 

Zgodnie z życzeniem...

Edytowane przez danielhaker
  • Like 2
Opublikowano

już w PL był jeden masa teraz współpracuje  😀 teraz się drugi objawił !!!

Opublikowano

Takie piękne rosyjskie powiedzenie mi się przypomniało jak czytam nasa54  "тише едешь, дальше будешь"

Opublikowano

@masa24 spokojnie Ty widać prawdziwy rekin ... dużorolny -wieloobszarowiec 😁, nie wszyscy mają taką zdolność ale są tacy co potrafią się wybić 

A wracając na Vat się przechodzi przy sprzedaży rocznej powyżej 20000 zł 

Pole się ma to i dopłaty są nie opodatkowane , każda sprzedaż produkcji 5 czy 7 % oddaje się Vatu 

Zakupy nasion , pasz czy ogólnie "czegoś do ziemi czy dla zwierząt " 8%  czyli to co się dostanie to odda  -prawie na zero wychodzi 

Ale zakupy maszyn to nie często , jednak paliwa czy części zawsze trzeba to już na plusie zwrot Vatu bo swoje się sprzedaje z 5-7 % a kupuje z 23 %

Teraz kwestia tego ile sobie na życie każdy zostawia (nie idzie to na gospodarstwo)- o to biega jednemu na osobę starczy 1000 zł a drugiemu będzie mało i 3000 zł miesięcznie . 

Jestem na Vacie te 3 lata już i się opłaca bez żadnych kombinacji co niektórzy sugerują , a wyliczenia pobieżne mówiły że się nie opłaci nawet że tyle co teraz jest zwrotów to by było do zapłacenia 😀, po prostu się nie liczyło wszystkiego co się kupowało .