Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ciągnik na oponach tył 650 przód 540 będzie się nadawał do orki plugiem 4 ślinowym na szerokości 42cm ( to jest największa, unia ibis L ) czy będzie nie dorzucać albo gnieść orana ziemię? A czy jest duża różnica uciągu między zestawem tył 600 a przód 520? 
ogolnie oram bardzo sporadycznie ale czasem obornik trzeba zaorać albo jakąś łąkę i się zastanawiam ciągnik 150km 

Opublikowano

Ugniatać to będzie na 100%, a czy zmieści się to w granicach tolerancji to nie wiem, bo raczej mało kto ma opony, które faktycznie mieszczą się w bruzdę. Obczaj sobie jeszcze takie coś jak poszerzacz bruzdy, aczkolwiek nie cieszy się to popularnością. 

Opublikowano
7 godzin temu, qkohe155 napisał(a):

Ugniatać to będzie na 100%, a czy zmieści się to w granicach tolerancji to nie wiem, bo raczej mało kto ma opony, które faktycznie mieszczą się w bruzdę. Obczaj sobie jeszcze takie coś jak poszerzacz bruzdy, aczkolwiek nie cieszy się to popularnością. 

To prędzej myślałem przedłużyć i dokleić sobie takie listwy do korpusu żeby dalej rzucała ziemię i jakoś to wyglądało 

8 godzin temu, bergman31 napisał(a):

Szerokość orki na jeden korpus 42cm a opona z tyłu szeroka na 65cm, to trochę za dużo. 

No jak na to patrzeć to przy szerokości 55 nie da rady orać 710 a dużo jest takich co prze i jest równo na polu 

Opublikowano

Mam 710-tke w pumie z tyłu i lemkena co 45cm bierze i sporadycznie gdy musze, to orze nim i niema problemu z zagniataniem, szybciej jade to przerzuci.

Opublikowano

Czasami orzę ciągnikiem z oponami 650 i skibą szerokości 44cm i jest luks, wyższa prędkość i dorzuca. Ja bym brał szersze, zawsze to mniejsze ugniatanie roli i większy uciąg. 

Opublikowano
10 minut temu, Simmi napisał(a):

Czasami orzę ciągnikiem z oponami 650 i skibą szerokości 44cm i jest luks, wyższa prędkość i dorzuca. Ja bym brał szersze, zawsze to mniejsze ugniatanie roli i większy uciąg. 

Tylko wiadomo jak to jest z tą prędkością, plug nieźle dostaje a jeszcze mam zabezpieczenie śrubowe, 

25 minut temu, Rowan napisał(a):

Mam 710-tke w pumie z tyłu i lemkena co 45cm bierze i sporadycznie gdy musze, to orze nim i niema problemu z zagniataniem, szybciej jade to przerzuci.

To tez zalezy jakie odladnice bo jak masz jakies śrubowe i bardzo długie jak mają kverneland to wierzę ale unia ibis w podstawie miala cos takiego no 

IMG_5889.jpeg

Opublikowano

Unia uni nie równa, bo tych rodzajów mieli po drodze bardzo dużo, ale ja żadną nowszą nie orałem to się nie wypowiem.

Pługów co orzą na 55cm za wiele nie ma, a pługami Vario niby nie powinno się orać cały czas na max szerokość.

Opublikowano
3 godziny temu, qkohe155 napisał(a):

Unia uni nie równa, bo tych rodzajów mieli po drodze bardzo dużo, ale ja żadną nowszą nie orałem to się nie wypowiem.

Pługów co orzą na 55cm za wiele nie ma, a pługami Vario niby nie powinno się orać cały czas na max szerokość.

Dokładnie unia ma dużo rodzaji odkładani ale w czasie kiedy ja kupowałem 2007 rok to nie obstawiałem że będę miał opony szersze niż 420 i nie brało się większych teraz to pewnie że bym wziął 

Opublikowano
9 godzin temu, Krzyszt0f napisał(a):

No jak na to patrzeć to przy szerokości 55 nie da rady orać 710 a dużo jest takich co prze i jest równo na polu 

Trochę matematyki:

710mm - 550mm = 160mm

650mm - 420mm = 230mm

Jak widać z obliczeń, opony 710 lepiej pasują do szerokości jednej skiby równej 55cm niż opony 650 do szerokości skiby 42cm. 

8 godzin temu, Rowan napisał(a):

Nie każdy ma na tyle mocnego traktora, żeby móc orać znacznie szybciej.

16 godzin temu, qkohe155 napisał(a):

Ugniatać to będzie na 100%, a czy zmieści się to w granicach tolerancji to nie wiem, bo raczej mało kto ma opony, które faktycznie mieszczą się w bruzdę.

Ja mam opony 12.4-28, które są szerokie na 31cm a pług to Unia PZ-1A i szerokość skiby to 30cm (2x30cm).

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, wilkołak napisał(a):

opony 710 korpus 45 cm, khun, dorzuca bez problemu , nawet przy predkości 8 km

Bo szerokość orki jednego korpusu to jedno a długość skrzydła odkładnicy to drugie. Dwa różne pługi mogą mieć taką samą szerokość roboczą ale jeden z nich może mieć dłuższe skrzydła odkłanicy, które dalej dorzucą glebę.

Jak piszecie, że macie pługi o danej szerokości roboczej, to jeszcze podajcie, jaki to typ odkładni i jaka jest jej długość. 

Edytowane przez bergman31
  • Thanks 2
Opublikowano
8 godzin temu, kuna9977 napisał(a):

Jasm z przodu 480 a z tyłu 650 i mam pług 16 cali i nie ma problemu.

A jakie odladnice? Jakies bardzo długie śrubowe itp? 

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, bergman31 napisał(a):

Bo szerokość orki jednego korpusu to jedno a długość skrzydła odkładnicy to drugie. Dwa różne pługi mogą mieć taką samą szerokość roboczą ale jeden z nich może mieć dłuższe skrzydła odkłanicy, które dalej dorzucą glebę.

Jak piszecie, że macie pługi o danej szerokości roboczej, to jeszcze podajcie, jaki to typ odkładni i jaka jest jej długość. 

Napisałem jaki pług

Opublikowano

Mam pług Unia Ibis LS rozstawioną na 42cm i opony 580/70r38 i tak to wygląda:

Dzisiaj zakładałbym na tył 520/85r38 a przód zostawił na 480/70r28. Nie mówione, że na węższych oponach jest gorszy uciąg, inaczej rozkłada się masa i nie kiedy na węższych jest on większy.

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Napisałem jaki pług

No napisałeś. Kuhn i korpus 45 cm. A czy Kuhn ma tylko jeden typ pługów z korpusami 45cm? Nie produkuje różnych odkładni/korpusów? 

@lobudek masz pług Ibis LS 3+1. L czyli korpusy LONG, dlatego dobrze dorzucają glebę, mimo szerokich kół traktora. 

Edytowane przez bergman31
Opublikowano
Godzinę temu, bergman31 napisał(a):

No napisałeś. Kuhn i korpus 45 cm. A czy Kuhn ma tylko jeden typ pługów z korpusami 45cm? Nie produkuje różnych odkładni/korpusów? 

@lobudek masz pług Ibis LS 3+1. L czyli korpusy LONG, dlatego dobrze dorzucają glebę, mimo szerokich kół traktora. 

Właśnie, że jest na zwykłych odkładnicach, bo to pług z 2008r

Opublikowano
8 minut temu, bergman31 napisał(a):

Możesz zmierzyć ich długość?

Koła masz szersze tylko o 16 cm od szerokości orki jednego korpusu, więc nie jest to tak dużo.

Napisali, że 785mm, takie numery katalogowe:

1126/50-002/0

1126/60-002/0

Opublikowano

Też jeszcze nie wiem czy ktoś tu wspomniał, że opony często bardziej lub mniej nie trzymają wymiarów. Można sobie o tym sporo poczytać w tematach o oponach.

Rozchodzi mi się o to, że ktoś kto mówi że mu dorzuca może mieć akurat opony nie trzymające wymiaru, a ty takie które mają tyle i ile trzeba. Równie dobrze może być na odwrót.

Opublikowano

A wysokość? To jest ten sam model co Domelos miał sporo za małe? Już zgłupieć można do reszty, trzeba z miarką każdą oglądać przed zakupem...

• Like 1