Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam czym się różni opona balonowa 15 cali a 15.3 bo w przyczepie mam stare Stomil i mają rozmiar 15 a na internecie są same 15.3 czy te 15.3 będą pasować na te Felgi 

Opublikowano

Opony te różnią się średnicą osadzenia, czyli średnicą wewnętrzną, dokładnie o 0,3 cala. Można śmiało zakładać oponę 15,3 na felgę, gdzie wcześniej była opona 15.

Opublikowano
4 minuty temu, bergman31 napisał(a):

Opony te różnią się średnicą osadzenia, czyli średnicą wewnętrzną, dokładnie o 0,3 cala. Można śmiało zakładać oponę 15,3 na felgę, gdzie wcześniej była opona 15.

Dzięki za odpowiedź bo nie idzie znaleźć opony 15 cali tylko są 15.3 a to prawda że różnią się trochę profilami że są nowe zaniżone ?

Opublikowano
2 godziny temu, keeway napisał(a):

Witam czym się różni opona balonowa 15 cali a 15.3 bo w przyczepie mam stare Stomil i mają rozmiar 15 a na internecie są same 15.3 czy te 15.3 będą pasować na te Felgi 

poza tym że nowe są okrojone to taka sama rolnicza opona

Opublikowano
1 godzinę temu, keeway napisał(a):

Dzięki za odpowiedź bo nie idzie znaleźć opony 15 cali tylko są 15.3 a to prawda że różnią się trochę profilami że są nowe zaniżone ?

W zależności od producenta, to ich szerokość i średnica zewnętrzna może się różnić od starych opon Stomil. Przeważnie są trochę węższe ale bywają też niższe.

Opublikowano
15 godzin temu, keeway napisał(a):

Ja nie idzie znaleźć 15 opony , jest pełno od dostawczakow od terenowek z literka C są opony wzmocnione .

Opublikowano
2 godziny temu, robert1226 napisał(a):

Ja nie idzie znaleźć 15 opony , jest pełno od dostawczakow od terenowek z literka C są opony wzmocnione .

Ale temat jest o oponach balonowych a nie ciężarowych czy samochodowych 

Opublikowano
3 godziny temu, keeway napisał(a):

Ale temat jest o oponach balonowych a nie ciężarowych czy samochodowych 

Pytasz o opony 15 cali to ci opowiadam , a opona 15 tak od terenówki też jest balonowa , nie wiem czego się unosisz .

Opublikowano

@robert1226 a jaką nośność ma opona 15 cali od samochodu terenowego?

Z tego co pamiętam, to opony 15 cali były w małych terenówkach jak Suzuki Samuraj czy Łada Niva. Te samochody mają masę własną taką, jaka przypada na jedno koło w załadowanej przyczepie lub rozrzutniku.

4 godziny temu, izydor6280 napisał(a):

do tego pełno opon przemysłowych i też są o wiele mocniejsze niż rolnicze 😅

Opony przemysłowe słabo nadają się do jazdy po miękim gruncie.

Opublikowano

Miałem założone w przyczepie zamiast 9.00-16 16-to calowe z terenówki, bodajże 285 szerokie. Jak dobrze pamiętam to nośność tej opony była 1500kg przy 100 km/h. Przyczepa woziła regularnie po 6t zboża kilka lat i  nic się  nie działo z oponami

• Like 1
Opublikowano

Tu jest mowa o oponach 15 cali aby można je było założyć na oryginalne felgi.

Opony 16 cali do samochodów terenowych to już inna sprawa, bo takie zakłada się do aut, co na pusto ważą nawet 3 tony lub więcej.

Co do 15 calowych opon do aut terenowych, to ciężko znaleźć o szerokości 250-285mm (10-11,5 cala). W dodatku te 15 mają nośność do 1000kg. I jeszcze jedno, najczęściej są to opony o obniżonym profilu.

Opublikowano
2 godziny temu, bergman31 napisał(a):

@robert1226 a jaką nośność ma opona 15 cali od samochodu terenowego?

Z tego co pamiętam, to opony 15 cali były w małych terenówkach jak Suzuki Samuraj czy Łada Niva. Te samochody mają masę własną taką, jaka przypada na jedno koło w załadowanej przyczepie lub rozrzutniku.

Opony przemysłowe słabo nadają się do jazdy po miękim gruncie.

Jak kiedyś miałem przyczepę na małych kołach to wszystkie cztery miałem 15 tki takie baloniaste na te przyczepe wchodziło 6 ton zboża (były duże zakładki) i dawały radę a nawet lepiej niż te rolnicze bo przy dłuższej jeździe po asfalcie nie grzały się jak te rolnicze .

Opublikowano

Sąsiad miał kiedyś coś podobnego założone. Załatwili mu to z wojska, ale jaki to był rozmiar nie pamiętam. Na pewno były węższe od normlanych balonówek i bardziej płaskie, ale na wysokość wydawały się podobne.

Autor twierdzi, że ma w przyczepie opony 15 Stomil. To jakaś autosanka i fabryczne opony, czy właśnie już wcześniej ktoś kombinował? Naprawdę polskie przyczepy wychodziły kiedyś na 2 rozmiarach kół - 15.3 i 15? Po co takie zamieszanie? A może to były te same opony, tylko nie na każdej pisali .3 ?

Opublikowano

kiedyś był pełny rozmiar a nie żadne 15,3, a że ludzie zaczęli kombinować z tańszymi samochodowymi to trzeba było wprowadzić większe obręcze aby doić rolnika dalej na $$ 😅

co do opon samochodowych mają mniejszą nośność, ale zobaczcie dla jakiej prędkości, a w rolnictwie nie pojedziesz 100-120km/h, więc przy mniejszej prędkości na taką oponę można więcej załadować

• Like 1
Opublikowano
23 godziny temu, robert1226 napisał(a):

Nie bo ja z tej przyczepy nie mam , ale pamiętam że były to opony wzmacniane z symbolem C.

Znalazłem zdjęcie .

20241111_110329.jpg

20241111_110351.jpg

Tak na oko, to te opony gabarytowo wyglądają jak rolnicze 10-15. 

20 godzin temu, qkohe155 napisał(a):

Sąsiad miał kiedyś coś podobnego założone. Załatwili mu to z wojska, ale jaki to był rozmiar nie pamiętam. Na pewno były węższe od normlanych balonówek i bardziej płaskie, ale na wysokość wydawały się podobne.

Może to były opony od Tarpana Honker? Miały one rozmiar 8.4-15, czyli około 235mm szerokości a średnica zewnętrzna około 780mm.